1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Johanneskever (rozenkever, tuinkever)

Kenmerken

Johanneskever

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
siergazons, slijtvaste gazons
Symptomen:
graszode kan zo worden weggetrokken
Verschijning:
witachtig-gele larven, C-vormig krom lijf, bruine kop, drie paar poten, tot 1,8 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Johanneskever

De Johanneskever, ook rozenkever of tuinkever genoemd, is wijdverbreid. Hij kan worden gevonden in tuinen en bossen en op velden en weiden. De kever is overdag te zien. Hij voedt zich graag met bladeren, bijvoorbeeld van berken, rozen, eiken en hazelaars. De kever veroorzaakt echter nauwelijks schade. De larven ontwikkelen zich in de bodem, het liefst onder gazons. Na 2 tot 3 jaar in de grond verpoppen ze zich en daaruit ontwikkelen zich de kevers. De larven, engerlingen genoemd, vreten aan de gevoelige graswortels. Bij aantasting kan de graszode daardoor als een pruik worden weggetrokken, want er is geen verankering in de bodem meer. Grote delen van het gazon worden bruin en sterven af. Bovendien trekken de engerlingen merels en andere vogels aan, die het gras nog verder beschadigen door erin te pikken en te krassen.

Bestrijding

Zo bestrijd je Johanneskevers

Vraag bij je regionale leverancier van nuttige dieren naar nematoden (draadwormen). Deze breng je uit op de bodem. Ze kronkelen actief op de engerlingen af en zorgen ervoor dat deze doodgaan. Na de bestrijding harkt je de resten van het afgestorven gras eruit en sluit je de kale plekken met een graszadenmengeling voor gazonherstel.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.