compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Correct planten
  6. Tuinieren voor beginners

De eerste stappen naar je droomtuin

Tuinieren voor beginners

Heb je eindelijk je perfecte huis gevonden of misschien zelf gebouwd? Zijn de verbouwingen eindelijk achter de rug? Of heb je net een contract getekend voor een volkstuin? Je staat dan ongetwijfeld te popelen om de tuin onder handen te nemen! De aanleg van een tuin kan echter complex zijn als je geen ervaring hebt. COMPO laat je zien hoe je van dit ogenschijnlijk gigantische project een spannende en succesvolle reis maakt.

Tip

Voor onervaren tuiniers is een tuin van 300 tot 400 m² ideaal.

compo image

Stap 1 : een realistische planning en inschatting

Een goede voorbereiding is het halve werk - dit geldt vooral voor het ontwerp van je tuin. De eerste vraag is dus ongetwijfeld : wat voor soort tuin zou je graag willen? Overwegingen van kosten en moeite hangen natuurlijk nauw samen met deze vraag. Hoe mooi een grote tuin ook kan zijn : als kennis, budget en tijd beperkt of onbestaande zijn, kan dit snel leiden tot overwerk en frustratie. Daarom moet je vooraf goed bepalen hoeveel energie en geld je in dit project wilt investeren. Zeker bij veel nieuwe huiseigenaren staat de tuin nogal laag op de prioriteitenlijst - de inrichting van het huis is belangrijker. Maar juist wanneer het budget en de beschikbare tijd beperkt zijn, moet je intelligent plannen en onderhoudsvriendelijke planten kiezen.

compo image

Stap 2 : de bodemkwaliteit bepalen

Beginners kopen vaak planten die ze mooi vinden. Toch kan de teleurstelling groot zijn als de pas aangeplante gewassen hun bladeren laten hangen of gewoonweg niet willen groeien. De belangrijkste regel voor alle tuiniers is : niet de esthetiek maar wel de bodem bepaalt de keuze van de planten! Alleen als je de eisen van je bodem kent, kan je de juiste planten kiezen. Om je bodem beter te kennen, haal je wat aarde uit de grond en pers je die met je handen tot een bol. Als de aarde door je vingers valt, dan heb je te maken met een zanderige bodem. Als de bol daarentegen niet verkruimelt, gaat het waarschijnlijk om kleigrond.

Als je het precies wilt weten, kan je een bodemstaal nemen en laten analyseren door een professional. Zanderige gronden zijn een echte uitdaging voor onervaren tuiniers omdat ze arm zijn aan voedingsstoffen en geen water vasthouden. Omgekeerd zijn kleigronden zeker een rijke voedingsbron, maar hun structuur verhindert dat lucht de wortels kan bereiken. Dit hoeft echter geen probleem te zijn : de structuur van de grond kan je aanzienlijk verbeteren door er compost in te vermengen met een schop of een spitvork.

compo image

Stap 3 : de behoeften van je planten leren kennen

Je kan pas de juiste planten voor je tuin kiezen als je - naast de kwaliteit van je tuinbodem - ook weet hoeveel zonnige en schaduwrijke plekjes je tuin heeft en hoeveel water en voeding de planten nodig hebben. Aarzel dus zeker niet om advies te vragen in het tuincentrum in je buurt. Vooral langzaam groeiende gewassen zijn geschikt voor tuiniers met heel weinig kennis.

In principe zijn robuuste vaste planten altijd een goede keuze omdat ze - eenmaal ze zijn aangeplant - elk jaar opnieuw bloeien. Voorbeelden hiervan zijn kattenkruid, vrouwenmantel, zonnehoed en vetkruid. Ook bessenstruiken (vb. aalbessen) en aardbeien zijn ideaal voor leken omdat ze geen hoge eisen stellen en uitnodigen tot een gezond tussendoortje. Heb je iets meer plaats in de tuin? Kies dan voor sier- en fruitbomen. Hoewel ze regelmatig moeten gesnoeid worden, zijn ze verder heel gemakkelijk in onderhoud.

compo image

Stap 4 : zorgen voor een goede start

Als je elk gewas het juiste plekje in de tuin hebt gegeven, kan je hun groei stimuleren door regelmatig te bemesten. Vooral in het voorjaar kost het de planten veel energie om nieuwe bladeren en bloemen te vormen. Gebruik daarom bij de aanplanting een langdurige meststof die is afgestemd op de behoeften van de planten. Nu hoef je enkel nog een regenton te installeren en - afhankelijk van het weer - meerdere malen per week water te geven. Zo ben je een stapje dichter bij je droomtuin. Elke beginner zal het na verloop van tijd beseffen : een tuin is nooit helemaal af, er is altijd wel iets te doen. Maar : oefening baart kunst!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.