Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Meststoffen & plantenbescherming
  6. Natuurlijk bemesten gemakkelijk gemaakt

Natuurlijk bemesten gemakkelijk gemaakt

Tuinieren in harmonie met de natuur is een motto dat voor veel plantenliefhebbers ook geldt voor bemesten. Of het nu is met compost of schapenwol, er zijn vele manieren om je planten op natuurlijke wijze van voedingsstoffen te voorzien. We laten je hier twee mogelijkheden zien.

compo image

Variant 1

Bemesten met compost

Composteren is het recyclen van het afval dat uit eigen tuin en keuken komt. Door te composteren kan je namelijk een groot deel van je organisch huishoudelijk afval én tuinafval op milieuvriendelijke wijze in de natuurlijke kringloop terugbrengen en hergebruiken. Compost bevat veel mineralen en sporenelementen, maakt planten robuuster en verbetert de bodemstructuur. 


Kies voor je composthoop bij voorkeur een standplaats in de schaduw, bijvoorbeeld onder een hoge boom of achter een gereedschapshok. Belangrijk is vooral dat de vele verschillende micro-organismen hun weg kunnen vinden naar de composthoop en voldoende lucht hebben. Gooi daarom niet alleen zacht of sappig materiaal zoals keukenafval of bladeren op de composthoop, maar ook dunne lagen van bijvoorbeeld de twijgen van de laatste boomsnoei. Als je je bij het composteren aan enkele eenvoudige regels houdt en gebruik maakt van onze Compostmaker om het rottingsproces te versnellen, heb je binnen de kortste tijd al een waardevolle organische meststof die ideaal is als bodemverbeteraar en zorgt voor een natuurlijk aanbod aan voedingsstoffen voor je planten. 

compo image

Variant 2

Bemesten met schapenwol

Schapen worden vaak ingezet om landschappen te onderhouden. Maar tegenwoordig kunnen ze zich ook nuttig maken in de tuin - niet om te grazen maar vanwege de wol. Schapenrassen die worden gehouden voor de wol moeten ieder voorjaar worden geschoren, om te voorkomen dat de dichte vacht vervilt. Afhankelijk van het ras en de leeftijd, levert een scheerbeurt per schaap gemiddeld 3,5 kg wol op. Deze milieuvriendelijke, hernieuwbare grondstof levert vele voedingsstoffen die belangrijk zijn voor planten zoals stikstof, fosfor en kalium. Wol heeft ook goede wateropslagcapaciteit, waardoor bijvoorbeeld schapen in de regen niet tot op de huid nat worden.

COMPO heeft tal van meststoffen met schapenwol in de vorm van korrels in het assortiment, die behalve een vermogen tot het opslaan van water ook een bodemverbeterende werking hebben. De voedingsstoffen uit de wol worden gedurende een lange periode continu aan de planten afgegeven. Regenwormen breken de wol uiteindelijk af tot humus. De mestkorrels met schapenwol werk je in het voorjaar de grond in of doe je tijdens de aanplanting meteen in het plantgat.

Even terzijde: De wol voor onze producten komt uitsluitend van schapen uit Europa. Op deze manier worden lange transporten vermeden, ondersteunen we lokale schapenhouderijen en bevorderen we het nationale natuur- en cultuurerfgoed.

TIP: Mulchen is een natuurlijke wijze van bodembescherming

Is het je weleens opgevallen dat er in de groene natuur geen kale bodems zijn, maar dat deze altijd bedekt zijn met een plantentapijt of met organisch materiaal? Dat beschermt de bodem tegen uitdroging door de zon, uitspoeling door regen en de wind. Als je iets goeds wil doen voor je grond, moet je deze dus met organisch materiaal bedekken - dit wordt mulchen genoemd. Hiervoor zijn gemaaid gras, bladeren of potgrond geschikt. De bodem behoudt zo zijn vochtigheid en losse, kruimelige structuur, waardoor een gezonde basis voor natuurlijke groei aanwezig is.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :