compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Tijd besparen bij het tuinieren

Vijf tips om minder werk aan je tuin te hebben

Tijd besparen bij het tuinieren

Een tuin hebben is fijn. Maar laten we er geen doekjes om winden, een tuin brengt vele verplichtingen met zich mee. Als je het graag rustig aan doet en niet al je tijd wil verliezen aan harken, wieden en wat nog meer, kan je met enkele handigheidjes heel veel tijd besparen. Voorwaarde hiervoor is dat je je eigen sereniteit op je tuin weer over te dragen. Als je de natuur neemt zoals ze is, zal je van binnen minder druk voelen om nauwgezet voor alles te zorgen - en zal je uiteindelijk meer tijd overhouden om te ontspannen.

compo image

Beginnen bij het begin: planten die weinig verzorging nodig hebben

Terwijl sommige mensen uren in de badkamer doorbrengen om wat uiterlijk betreft het beste uit zichzelf te halen, hebben anderen daarvoor maar enkele minuten nodig. Voor de bloemen- en plantenwereld geldt precies hetzelfde. Er zijn planten die continu aandacht nodig hebben en andere die heel gemakkelijk te onderhouden zijn. In de laatste categorie vallen bijvoorbeeld meerjarige planten. Nadat je die eenmaal hebt geplant, staan ze jaar na jaar in volle bloei of leveren een rijke oogst. Vaste planten komen het beste tot hun recht als je slechts enkele verschillende soorten in kleine groepjes bij elkaar zet. Ook robuuste fruitbomen en bessenstruiken maken in het voorjaar iedere tuin tot een lust voor het oog en geven 's zomers heerlijk fruit, zonder dat je aan allerlei hoge eisen moet voldoen. 

compo image

De comfortabelste weg naar zelfvoorzienendheid, het verhoogde bed

Toegegeven, het zelf telen van groenten en fruit kost enige inspanning. Als je een zelfvoorziener bent die het graag gezellig houdt, kan je je groenten beter op een hoger niveau telen. Een verhoogd bed is niet alleen beter voor de rug, maar heeft tevens het voordeel dat je nauwelijks last van onkruid hebt. Ook van ongewenste gasten zoals slakken blijven verhoogde groenten meestal gespaard. Met de minder veeleisende soorten zoals radijs, koolrabi, kropsla en aardappelen kan je zonder veel moeite in een mum van tijd succes boeken.

Een verhoogd bed aanleggen

Een verhoogd bed biedt zoveel voordelen. Je kan je planten verzorgen zonder er rugpijn van te krijgen. En je groenten en kruiden profiteren van de hogere temperatuur en de betere kwaliteit van het substraat. Aan het werk!

Naar de handleiding
compo image

Bodembedekkers voor langdurig groen in een handomdraai

Bodembedekkers, dé oplossing voor luie tuiniers. Bodembedekkers zorgen voor meer overvloed in de tuin en zijn in veel opzichten heel praktisch. Door de dichte begroeiing op het bodemoppervlak krijgt onkruid nauwelijks een kans. Tegelijkertijd wordt de grond beschermd tegen zon, wind en erosie als gevolg van regen. Bovendien verdampt het water niet zo snel, waardoor je tijd kan besparen omdat je minder water hoeft te geven. Vergeleken met andere planten zijn bodembedekkers meestal snel en gemakkelijk te planten en hoef je ze niet elk jaar te vervangen. Nog een pluspunt is dat de bloeiende soorten een belangrijke bron van voedsel en onderdak vormen voor insecten en andere dieren.

compo image

Wat een laagje tuinafval voor je kan doen

Twee vervelende en vooral tijdrovende verplichte activiteiten in de tuin zijn wieden en water geven. Beide kan je aanzienlijk terugbrengen door te mulchen. Dit komt omdat het uitspreiden van een laag geknipte heg of gemaaid gras, gevallen loof of versnipperd snoeihout ervoor zorgt dat bij warme temperaturen het water niet zo snel verdampt en de bodem langer vochtig blijft. Belangrijk is om het materiaal goed te mengen, zodat het niet snel gaat rotten. Ook onkruid heeft aanzienlijk minder kans om zich een weg door de mulchlaag te banen, wat voor jou een hoop minder werk betekent.

compo image

Groen tapijt met weinig inspanning

Voor je gazon is een bloemenweide de oplossing die je de minste inspanning zal kosten. Hou je meer van een klassiek gazon? Let in dat geval bij het aanleggen van het gazon op de kwaliteit van het zaaigoed. Die moet hoogwaardig zijn, omdat het gras dan langzamer en dichter groeit en daarom minder vaak hoeft te worden gemaaid. Verder kan elektronische ondersteuning in de vorm van een maairobot je leven als tuinier enorm vooruit helpen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.