Vakantiestemming op balkon en terras
Spanje, Italië of misschien wel Kroatië - aan welke vakantiebestemming doen Oleanders of Bougainvillea’s je denken? Naast een mooie vakantieherinnering zorgen mediterrane planten voor een kleine uitdaging thuis. Maar dat is nog geen reden om schrik te hebben : wanneer de exoten niet houden van het Midden-Europese weer, kan je dat met de juiste zorg compenseren. Dit is precies waarop we je voorbereiden in dit artikel. Lees hier alles over de verzorging en overwintering van mediterrane klassiekers.
OP DE VERZORGING KOMT HET AAN
Langdurig kleurrijk en wonderbaarlijk weelderig : in de warme Zuid-Europese regio’s gaan mediterrane bloeiende planten er helemaal voor. Bij ons in de tuin of op het balkon ziet het geheel er net iets minder spectaculair uit. Uiterlijk na de eerste winter in de kelder of de garage hebben de warmteminnende planten het moeilijk om opnieuw op te leven. We selecteerden voor jou 4 populaire exotische planten en tonen je, hoe je het hen zo comfortabel mogelijk kan maken in ons klimaat.
Snelgroeier
Er is geen enkele bloeiende plant die sneller groeit dan de Bougainvillea. In Zuid-Europa kan ze in slechts enkele jaren volledige muren begroeien. Je kan de plant dat beter niet toelaten in je tuin aangezien ze uiterlijk in oktober naar haar winterkwartier moet verhuizen. Je kan echter profiteren van de snelle groei van je Bougainvillea door ze in je favoriete vorm te brengen - alles is mogelijk : van kleine struik tot hoogstam met bolvormige kroon.
Om ervoor te zorgen dat je Bougainvillea haar typische bloesems ontwikkelt, is één zaak bijzonder belangrijk : een standplaats die zo zonnig en zo heet mogelijk is en waar de plant elke zonnestraal van onze Midden-Europese zomer kan vangen. Is er zo geen plekje in je tuin of op je balkon terug te vinden? Dan zal de bloei zeer schaars of praktisch nihil zijn. In dat geval is de aankoop van een minder veeleisende plant meer de moeite waard.
Zodra je het ideale plekje hebt gevonden, zijn er nog een paar zaken die je kan doen voor een uitbundige bloei :
Overwintering van je Bougainvillea :
In hun thuisland Brazilië zakken de temperaturen zelden onder 20°C, dus je Bougainvillea kan echt geen vorst verdragen. Daarom moet je voorzichtig zijn bij de overwintering. Als je in een regio met mild klimaat woont, moet je de kuipplant ongeveer vanaf de 2e helft van oktober in veiligheid brengen om ze te beschermen tegen de eerste nachtvorst - ook wanneer ze op dat ogenblik nog bloeit. Ook bij het opruimen van de tuin in het voorjaar raden we je aan om beter nog een weekje langer te wachten en geen risico’s te nemen. In sommige regio’s kan dit betekenen dat je tot na de IJsheiligen (midden mei) moet wachten. Normaal gezien kan je je Bougainvillea vanaf midden april overdag reeds enkele uurtjes zon gunnen.
Dus naar de kelder? Helaas niet, want ook voor haar winterkwartier stelt de exotische plant enkele eisen. Er moet veel lichtinval zijn en de temperaturen mogen niet onder de 10°C zakken. Optimaal is een wintertuin of een onverwarmde serre. Ook in een onverwarmde hal kan de Bougainvillea de winter overleven als je haar voorziet van een daglichtlamp. In de serre mag de pot niet direct op de koude vloer staan. Plaats de pot liever op een houten plank of een plaat uit piepschuim. Wat water geven betreft, moet je ervoor zorgen dat de potgrond niet volledig uitdroogt.
Nerium Oleander
De Oleander behoort ongetwijfeld tot een van de populairste mediterrane kuipplanten. In vergelijking met haar exotische collega’s is de plant heel gemakkelijk in onderhoud en overwintering. De struik komt oorspronkelijk uit Marokko en Zuid-Spanje. Het is dan ook logisch dat je Oleander heel veel zon nodig heeft om prachtig te kunnen bloeien. De plant is niet vertrouwd met wind en sterke regen - kies dus een beschermd plekje tegen een warme huismuur.
Overwintering van je Oleander :
Oleanders zijn vorstbestendig tot temperaturen van -5°C. Net daarom hoef je niet meteen te panikeren bij de eerste nachtvorst. In tegendeel : laat je plant gerust nog een paar weken buiten staan bij onaangename herfsttemperaturen (zolang het niet begint te vriezen). Door deze kuur krijgt de plant meer weerstand tegen ziekten. Op lange termijn is de Midden-Europese winter echter niks voor haar. Ten laatste eind oktober moet je je Oleander naar haar winterkwartier verhuizen. Dit kan een koude wintertuin of een onverwarmde serre zijn. Idealer is een plaatsje in een donkere kelder bij een temperatuur van 2 tot 10°C. Hou er rekening mee dat de bladeren hoogstwaarschijnlijk zullen afvallen - toch is de kans op een aantasting door schildluizen aanzienlijk kleiner.
De temperatuur in het winterkwartier bepaalt ook wanneer je je Oleander in het voorjaar terug in de buitenlucht kan plaatsen. Heeft de plant in een eerder koele omgeving overwinterd, dan kan je haar in principe reeds in april naar buiten verhuizen. Heb je je Oleander echter in een warme, goed verlichte omgeving geplaatst en heeft ze misschien zelfs al haar eerste takken en bladeren gevormd, dan raden we je aan om de pot pas na de IJsheiligen in de open lucht te plaatsen. De delicate scheuten zijn namelijk heel gevoelig voor vorst en zon.
Dipladenia
De Mandevilla is absoluut een van de gemakkelijkst te verzorgen mediterrane kuipplanten. In mei kan je reeds genieten van prachtige bloemen die pas in de herfst zullen uitbloeien. Je kan kiezen tussen witte, gele, roze of rode bloemen waarbij de witte bloemen van de Mandevilla Laxa je zelfs met een aangename geur verrassen. In elk geval moet je de klimplant de mogelijkheid bieden om ergens tegen aan te groeien, zoals ze dit kan doen in haar regio van oorsprong, nl. de Zuid-Amerikaanse jungle.
Overwintering van je Mandevilla :
Net als andere exotische planten is de Mandevilla heel gevoelig voor kou. Vanaf oktober verhuis je haar best naar een goed verlicht winterkwartier bij een temperatuur van 5-12°C. In principe kan je jouw Mandevilla zelfs binnenshuis bij een temperatuur boven 20°C laten overwinteren. Dan behoudt ze haar bloemen en bladeren en kan ze worden onderhouden zoals in de zomer. Als de plant meerdere jaren oud is, wordt deze methode echter niet aanbevolen. Als de plant geen winterpauze kan inlassen, kost haar dat heel veel energie en dit zal op lange termijn een negatieve invloed hebben op de bloei. We raden daarom een koele overwinteringsplek aan met heel veel daglicht - een wintertuin met temperaturen tussen 10 en 15°C is ideaal. Hier hoef je de plant ook maar zelden water te geven.
Lantana Camara
Bij de Wisselbloem staan de kleuren voor zonsondergang : rood, oranje, geel of roze - en dit in zulke felle kleuren dat je de kuipplant reeds van ver kan herkennen. De houtachtige plant is afkomstig van Zuid-Amerika en is daarom niet winterhard. Maar dat is geen reden om de aankoop uit de weg te gaan ; de overwintering is namelijk eenvoudig. In ruil zal de Wisselbloem van april tot oktober jaarlijks haar best doen om indruk te maken bij tuinliefhebbers met een overvloed aan bloemen.
De overwintering van je Wisselbloem :
Het winterverblijf van je Wisselbloem moet zo helder mogelijk zijn en minimaal 10°C warm zijn. Zodra de temperaturen buiten onder de 10°C gaan, moet je je plant in veiligheid brengen. Geef tijdens de overwinteringsperiode enkel water wanneer de plant daar nood aan heeft en net zoveel dat de grond niet uitdroogt.
In geval van nood moet je plant overwinteren in een donkere kelder. Daarbij mag de temperatuur niet boven de 5°C gaan en moet je er rekening mee houden, dat de plant al haar bladeren zal verliezen. Omdat de plant het in dat geval in het voorjaar moeilijker zal krijgen, moet je haar na haar verblijf in de kelder in februari al voorzichtig laten wennen aan het licht en de warmte.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De ideale producten voor je mediterrane planten