Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Citrusplanten

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
terras, balkon (kuip)
Planthoogte:
0,5-1,5 m
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Citrusplanten planten

Standplaats

Citrusplanten omvatten talrijke soorten, zoals citroenen, sinaasappels, mandarijnen, limoenen en grapefruit. De groenblijvende citrusplanten hebben naast hun mooie bladeren nog wat anders te bieden. Tijdens de bloeiperiode, van maart tot en met augustus, betoveren ze hun omgeving met hun (meestal witte) stervormige bloemen, die ook nog een aangename geur verspreiden. 's Zomers strijden de vitaminerijke vruchten in verschillende felgele en feloranje kleuren met elkaar om de eer. Citrusplanten houden van warme standplaatsen in de volle zon. In de zomer moeten de temperaturen tussen de 20 en 25 °C liggen. Balkons en terrassen zijn geschikt, maar ook een plaats op de vensterbank in een normaal verwarmde kamer is mogelijk. In het algemeen geldt: hoe lichter de standplaats, hoe hoger de temperatuur die een citrusplant kan verdragen. Als je de citrusplant in de vollegrond zet, moet je deze beschermen tegen regen en wind. Citrusplanten kunnen 0,5 tot 1,5 meter hoog worden.

Aanplanting

Iedere 2 tot 3 jaar moet je je citrusplant in verse aarde verpotten of verplanten. Een speciale aarde met een deel kwartszand en een combinatie van voor de plant geschikte voedingsstoffen is ideaal. Als de potgrond in een kuip geheel doorworteld is, moet je de citrusplant naar een grotere kuip verpotten. Die kuip moet een goede waterafvoer hebben, om waterverzadiging te voorkomen.

Correct verzorgen

Citrusplanten verzorgen

Water geven

Citrusplanten moet je gelijkmatig vochtig houden. Ze kunnen niet tegen droogte, maar ook niet tegen een constante hoge vochtigheid. Als de aardekluit uitdroogt, laat de plant haar bladeren, bloemen en vruchten vallen. Ook waterverzadiging leidt tot bladval en het afsterven van scheuttoppen. Wanneer het de hele dag warm en zonnig is, moet je je citrusplant dagelijks water geven. Voor een gezonde groei kan je het beste gemiddeld hard leidingwater van 8 tot 12 dH gebruiken, omdat citrusplanten een grote behoefte aan kalk hebben. Laat dit water echter eerst een tijdje staan en op kamertemperatuur komen.

Bemesting

Citrusplanten moet je van de vroege lente tot en met de late herfst, dus van begin maart tot eind oktober, tweemaal per week bemesten met een speciale vloeibare meststof. Daarmee houd je de plant vitaal en gezond.

Snoeien

Een snoeibeurt kan je om de paar jaar geven, echter alleen als het nodig is. Snoei je citrusplanten liever iets vaker, maar dan alleen de scheuttoppen. Hierdoor verliest je plant nauwelijks kracht en kan ze mooie, compacte kronen vormen. Een grotere snoeibeurt kan je in februari of maart uitvoeren.

Maatregelen in de winter

Vanwege hun vorstgevoeligheid moeten citrusplanten vroeg naar binnen en kan je ze pas eind mei weer buiten zetten. Voor de overwintering is een lichtrijke ruimte met temperaturen tussen de 5 en 10 °C ideaal. Dat kan bijvoorbeeld een serre of trappenhuis zijn. In te donkere ruimtes treedt bladverlies op. Water geven moet tot een minimum worden beperkt. Iedere 4 tot 6 weken is voldoende, behalve wanneer de ruimte warmer is dan 10 °C. In dat geval moeten citrusplanten iets vaker water krijgen. Als de planten te groot zijn geworden, kan je ze terugsnoeien tot aan het oude hout voordat je ze naar buiten verhuist. Vlak na hun winterrust zijn citrusplanten nog heel gevoelig, dus zorg ervoor dat ze niet kunnen verbranden in de zon.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :