1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Olijfboom

Kenmerken

Olijfboom

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras
Planthoogte:
1,5-2 m
Bloemkleur:
geelwit

Correct planten

Olijfboom planten

Standplaats

De olijfboom (Olea europaea) is een boom uit de olijffamilie (Oleaceae). Karakteristiek voor de olijfboom zijn de blauwgroene tot zilvergrijze blaadjes. Van juli tot en met augustus vormen zich onopvallende geelwitte bloemen die een lichte geur verspreiden. De zelfbevruchtende soorten vormen zelfs kleine vruchtjes. De plant heeft voorkeur voor een standplaats in de volle zon. Dat kan ook op een balkon of terras zijn! Ook een serre met veel licht is een mogelijkheid.

Aanplanting

De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar. Jongere olijfbomen moet je iedere 2 jaar verpotten. Bij oudere planten is dat slechts om de 5 jaar nodig. Voor het verpotten is een speciale potgrond met een hoog kwartszandgehalte en kleimineralen bijzonder geschikt.

Correct verzorgen

Olijfboom verzorgen

Water geven

Als mediterrane plant reageert de olijfboom zeer gevoelig op waterverzadiging in het wortelgebied. Houd je mediterrane logé daarom slechts heel licht vochtig. Verder is het aan te raden een speciale zanderige potgrond en een kuip met een goede waterafvoer te gebruiken. Extra bescherming tegen waterverzadiging biedt een laag geëxpandeerde klei met de dikte van een handbreedte onderin de kuip.

Bemesting

Bemest de olijfboom tijdens het groeiseizoen eenmaal per week met een speciale vloeibare meststof. Als alternatief kan je ook eenmaal per seizoen een speciale langzaam werkende meststof gebruiken.

Snoeien

Door om de 1 tot 2 jaar licht te snoeien behoudt de boom bij het groeien een compacte, struikachtige vorm. Het snoeien kan je het beste in het vroege voorjaar doen.

Maatregelen in de winter

Oudere olijfbomen kan je vrij laat binnen zetten, want ze verdragen lichte vorst tot -5 °C. Of je daarbij kiest voor een lichte of donkere plaats, maakt geen verschil. In een donker winterkwartier vallen de bladeren af. In dat geval moet je de olijfboom droog houden. Op een lichte standplaats moet je net genoeg water geven om de aardkluit niet te laten uitdrogen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.