1. COMPO
 2. Advies
 3. Planten van A tot Z
 4. Balkon- & kuipplanten
 5. Vijgenboom

Kenmerken

Vijgenboom

compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Veel

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, balkon, terras
Planthoogte:
60 cm tot 2 meter
Bloemkleur:
miniem

Correct planten

Vijgenboom planten

Standplaats

Om elk jaar een paar vijgen van je vijgenboom te kunnen oogsten, moet je de boom zeker aanplanten op de zonnigste plek die je tuin te bieden heeft. Zelfs daar heeft de zomerzon in onze contreien echter niet altijd genoeg kracht om in de herfst zoete vijgenvruchten te laten rijpen. Je kan de boom een handje helpen door die tegen een muur aan de zuidkant te plaatsen. Deze geeft extra warmte af. Om te vermijden dat er te veel warmte verloren gaat, kan je de boom beschutten tegen de wind. Vooral open balkons op hogere verdiepingen zijn daarom helaas niet geschikt voor de vijgenboom.

Aanplanten

Er zijn enkele vijgensoorten die bestand zijn tegen temperaturen tot -20°C, maar dit zijn meestal variëteiten die weinig vruchten opleveren. Andere soorten overleven korte vorstperiodes met temperaturen tot -5°C. Als de boom tijdens de winter te sterk terugvriest, duurt het in de zomermaanden vaak zo lang om zich opnieuw te herstellen, dat de vruchten niet zullen rijpen. Als je dus niet enkel een mooie boom wilt maar ook lekkere vruchten, dan kunnen we je alleen maar aanraden om een vijgenboom in pot te kopen. De ideale periode hiervoor is half mei, na de IJsheiligen.

Gebruik voor de aanplanting een kwaliteitspotgrond voor mediterrane planten. Naast een uitgebalanceerde voeding bevatten dergelijke substraten een verhoogd aandeel zand, wat gunstig is voor de ontwikkeling van vijgen die heel gevoelig zijn voor waterophopingen.

Dek de drainagegaten in de bodem van de pot af met enkele potscherven of stenen zodat ze niet verstopt kunnen raken. Steek de vijgenboom een paar centimer dieper dan in de plastic pot. Hierdoor zal de plant sneller groeien en worden de wortels beschermd tegen kou en droogte.

Vijgensoorten geschikt voor aanplanting in potten

 • Dauphine : wordt bossig en levert ook goede opbrengsten op in potten
 • Negronne : een van de lekkerste fijne vijgensoorten, blijft compact en wordt niet te groot, wordt bij voorkeurt beschut tegen wind
 • Osborn Prolific : langzame groei, draagt ook in frissere zomers nog vruchten, heeft minder licht nodig
 • Longue de aout : draagt geelkleurige vruchten, is zeer productief
 • Madeleine des deux saisons : vrij zwakke groei wat ideaal is voor aanplanting in potten, heel lekkere vruchten

Correct verzorgen

Vijgenboom verzorgen

Water geven

Doordat er door de brandende zon heel wat water uit de pot verdampt, is het nodig om van de lente tot de herfst regelmatig water te geven. Zelfs dagelijkse gietbeurten kunnen nodig zijn tijdens de vruchtvorming. Controleer vooraf of het oppervlak van de potgrond is opgedroogd, want zowel te veel als te weinig water zorgen voor bladverlies.

Bemesten

Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.

Oogst

Alle vruchten die in de herfst niet gerijpt zijn, kunnen aan de boom blijven hangen. Met een goede overwintering is er hoop dat deze in het wintervertrek verder zullen rijpen. Dan kan je in het volgende seizoen twee keer oogsten : de vruchten van het voorgaande jaar leveren de eerste oogst in juni of juli, de vruchten gevormd in hetzelfde jaar rijpen in september.

Omdat de vruchten niet allemaal tegelijk rijpen, is het belangrijk om te weten wanneer een vijg kan geplukt worden. Dit herken je enerzijds aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit, anderzijds aan het feit dat de vruchten iets zachter zijn en dat de schil lichtjes meegeeft wanneer je ze indrukt. Rijpe vijgen kunnen niet goed worden bewaard maar mogen ook niet te lang aan de boom blijven hangen. Dan worden ze namelijk heel papperig. Eet ze dus meteen op na het plukken.

Snoeien

Een vijgenboom wordt normaliter gesnoeid in het voorjaar, na de overwinteringsperiode. Jammer daarbij is dat hiermee ook de vruchten van het vorige seizoen worden verwijderd. Snoeien is echter belangrijk om de twee jaar, vooral bij planten in potten. Zij groeien namelijk heel compact en als je ze niet regelmatig snoeit, krijgen de takken binnenin de boom onvoldoende licht. Resultaat : de vruchten kunnen niet meer rijpen en de plant heeft enkel nog dunne bladeren aan de buitenste scheuten.

Snoeien in de herfst is af te raden omdat de planten dan veel sap verliezen. Draag in ieder geval handschoenen bij het snoeien. Het sap kan namelijk irritatie veroorzaken.

Overwintering

Zonder aangepaste winterbescherming zouden vijgenbomen in potten kunnen kapotvriezen of zelfs helemaal afsterven. Laat je boom buiten overwinteren op een beschutte plek (beschermd tegen wind en regen) ) vb. onder een carport of een luifel. Ter bescherming tegen vorst en kou bedek je de aardkluit met een dikke laag bladeren, dennentakken of een mat van kokosvezels. De kroon wikkel je best zorgvuldig in.

Omdat de plant sowieso in de winter haar bladeren verliest, kan je de vijgenboom in een donkere, koele kelder laten overwinteren. Deze optie bevelen we warm aan als je in een regio woont met bijzonder ruw winterweer. Overwinteren in een donkere ruimte wordt pas problematisch in het voorjaar, wanneer de vijgenboom terug begint te schieten en dan nood heeft aan een lichtrijke, koele omgeving. De omschakeling van de kelder naar de openlucht dient langzaam en zeker niet te vroeg te gebeuren. Je zal iets langer moeten wachten op de nieuwe takken en op de oogst, maar je vijgenboom zal wel gezond en sterk zijn.

Omdat de vijgenboom geen bladeren heeft tijdens de overwinteringsperiode, zal je niet veel water moeten geven. Geef de boom net genoeg water zodat de kluit niet uitdroogt.

Winterharde vijgenbomen*

 • Twotimer®

 • Amatrice Casale

 • Bayernfeige

 • Rosetta

 • Mère Veronique

 • Perretta

 • Rossa Rotondo

 • Bornholmfeige

 • Rouge de Bordeaux

 • Dalmatie

 • Brown Turkey

 • Morena

 • Hardy Chicago

*Voor korte vorstperiodes tot maximaal -12°C

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.