Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Oleander

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras
Planthoogte:
1,5-2,5 m
Bloemkleur:
wit, roze, rood, geel, abrikoos

Correct planten

Oleander planten

Standplaats

De oleander (Nerium oleander) is een plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). De bloemrijke kuipplant met mediterrane flair is geschikt voor balkons, terrassen en serres. Met deze plant kan je de hele zomer lang genieten van prachtige, kleurrijke bloemen. Op warme dagen voelt de oleander zich het beste thuis op een zonnige standplaats buiten. Deze moet beschut zijn tegen de wind en, vooral bij de gevulde soorten, tegen de regen.

Aanplanting

Jonge planten moeten ieder voorjaar in een grotere pot met verse grond worden verpot. Verpot oudere planten iedere 2 tot 3 jaar.

Correct verzorgen

Oleander verzorgen

Water geven

Gebruik altijd lauw water om de oleander water te geven. Als je de planten met te koud water begiet, krijgen ze lichtgroene bladeren. Vooral 's zomers heeft de oleander veel water nodig. In geval van uitdroging laat de plant haar bladeren vallen.

Bemesting

Voor rijkelijk groen gebladerte en volle bloesemvorming moet de oleander van maart tot en met september regelmatig van voedingsstoffen worden voorzien. Gebruik eenmaal per week een speciale meststof of eenmaal per seizoen een langzaam werkende meststof die is afgestemd op de grote behoefte aan voedingsstoffen van de oleander.

Snoeien

In de herfst en de winter moet je af en toe de kale of te lange scheuten wegsnijden. Begin te snoeien aan de basis van de hoofdtakken en bij de beginpunten van de takken. Omdat de bloemen al in het voorgaande jaar zijn gevormd, moet je het snoeien zeer voorzichtig uitvoeren.

Maatregelen in de winter

Haal een oleander in de herfst of bij de eerste nachtvorst in huis. Een lichte ruimte met een temperatuur van 4 tot 8 °C is ideaal. Als je geen lichte ruimte tot je beschikking hebt, kan de oleander ook in het donker in de kelder overwinteren. Tijdens deze winterslaap mag je de plant niet bemesten en moet je deze bijna droog houden. Uitzondering: wanneer de oleander overwintert bij een temperatuur van meer dan 8 °C, moet je de plant in het licht zetten en vaker water geven. De temperatuur mag in ieder geval niet hoger zijn dan 15 °C.

Onze tip

In het voorjaar reageert de oleander gevoelig op vorst. Zet een oleander in een kuip daarom pas na medio mei weer buiten. Snoei vóór de winterrust de oleander niet, want de scheuten bevatten de bloemen voor het volgende jaar al!

compo image

Alle plantendelen van de oleander zijn giftig. Als kinderen bijvoorbeeld de bloemen plukken en daarna hun hand in hun mond steken, kunnen hoofdpijn en misselijkheid optreden. Draag daarom bij het snoeien werkhandschoenen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :