Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Schildluizen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Siertuinen: witte paardenkastanje, klimop, dennenfamilie (Pinaceae), Betula grossa, amandelboom, laurierkers, sleedoorn, taxus, oleander, buxus, levensboom, boswilg, hulst en vele andere soorten kamer- en balkonplanten: schildluizen hebben een voorkeur voor hardbladige (groenblijvende) planten zoals cactussen, orchideeën, hibiscus, yucca, rozen, ficus, bromelia, Croton (codiaeum), klimop en citrusplanten
Symptomen:
kleverige laag op bladeren, op bladnerven en bladscheuten, grijze of bruine schildjes
Verschijning:
schildvormige insecten, 0,8 tot 6 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Schildluizen

Schildluizen behoren tot de familie der plantenluizen. Op de boven- en onderkant van bladeren, op bladnerven en op scheuten zitten grijze of bruine schildjes met een grootte van 0,8 tot 6 mm. De schildjes zijn vaak bedekt met een waslaag. Hoe ouder schildluizen zijn, hoe donkerder ze worden. De eitjes ontwikkelen zich beschermd onder het schildje en de jonge luizen vestigen zich vervolgens op nieuwe plantendelen. Nadat een schildluis dood is, blijft het schildje vaak aan de plant kleven. Schildluizen beschadigen een plant door te zuigen. De vrouwtjesdieren zuigen het sap uit de bladeren van de plant en scheiden dat weer uit als honingdauw. Daardoor komt er een kleverige laag op de bladeren. Op deze honingdauw kunnen zich zwarte schimmels (Cercospora en Mycosphaerella) vestigen. De gevolgen zijn een visueel negatief effect op de bladeren, het afvallen van bladeren, groeistoornissen en, bij zware aantasting, zelfs het afsterven van de plant. Kamer- en balkonplanten kunnen het hele jaar door aangetast raken, terwijl sierplanten meestal van april tot eind september worden aangetast.

Bestrijding

Zo bestrijd je schildluizen

Omdat de schildjes de luizen een goede bescherming bieden, moeten de planten bij het eerste verschijnen van de schadelijke insecten van alle kanten gelijkmatig met een insecticide worden bespoten. Afhankelijk van de plaag moet de behandeling worden herhaald.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst

Meer over COMPO