Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Balkonplanten voor de zomer

Bloeiende planten voor zuid- en noord-georiënteerde balkons

Balkonplanten voor de zomer

De ideale balkonplanten voor de zomer? Helaas bestaat hier geen algemeen recept voor. Terwijl het op een zuid-georiënteerd balkon tijdens de zomermaanden echt broeiend heet kan worden, moeten planten op een noord-georiënteerd balkon zich zonder direct zonlicht weten te redden. In dit artikel stellen we je een ruime keuze aan planten voor je balkon voor.

Deze bloeiende planten groeien in de schaduw

Zomerplanten voor noord-georiënteerde balkons

Het noordbalkon : een uitdaging, maar geen onoverkomelijk obstakel. Met de juiste planten kan je ook een schaduwrijk balkon laten stralen met kleurrijke bloemen.

5 potplanten voor schaduwrijke plekjes

  1. compo image

    1

    Fuchsia

    Fuchsia's zijn de absolute kampioenen op noord-georiënteerde balkons. Bijna geen enkele andere plant slaagt erin om zulke prachtige, kleurrijke bloemen te ontwikkelen in de schaduw. Fuchsia's zijn niet alleen in verschillende kleuren verkrijgbaar, ook de groeihoogte kan sterk variëren. Naast rechtopstaande soorten zijn er ook varianten met hangende groei, geschikt voor aanplanting in hanging baskets. Controleer bij de aankoop steeds de informatie op het plantetiket. Helaas zijn fuchsia's niet vorstbestendig. Plant de zomerbloemen daarom pas in mei aan op het balkon. Zoals andere schaduwplanten mag de fuchsia niet uitdrogen. De ideale groeibasis is een potgrond met goede wateropslagcapaciteit specifiek voor balkonplanten. Verwijder de uitgebloeide bloemen wekelijks. Zo kan de plant steeds opnieuw nieuwe bloemen vormen en kan je de ganse zomer door genieten.

  2. compo image

    2

    Hortensia

    Hortensia's zijn niet geschikt voor bloembakken, maar in een hele grote bloempot kan deze houtachtige plant zich heel goed ontwikkelen. Vooral boeren- en sneeuwbalhortensia's kunnen het goed vinden op schaduwplekjes. Het voordeel van een pot : met een speciale blauwmaker kan je de kleur van je boerenhortensia's aanpassen. Plant je hortensia's in pot ten vroegste midden april, wanneer geen vorst meer wordt verwacht. Hortensia's bloeien van juni tot oktober. In een normale potgrond voor balkonplanten zal de zuurminnende plant zich op lange termijn niet goed voelen. Gebruik liever een potgrond voor heideplanten. Met voldoende bescherming tegen vorst kunnen hortensia's in potten de winter trouwens goed doorstaan.

  3. compo image

    3

    Purperklokje

    Het purperklokje is eigenlijk geen typische potplant. Voor een noord-georiënteerd balkon is ze echter een heel goede keuze. De plant behoort tot de zogenaamde steenbreekfamilie. De bladeren van het purperklokje zijn meestal donkerrood en blijven het ganse jaar door kleurrijk en fris. Dit betekent dat je met de kleine groenblijvende struik je balkon kan opfleuren. Van mei tot juli groeien uit het bladerdek dunne stengels met rode bloemen. Verwijder de uitgebloeide bloemenstengels regelmatig. Zo zal de plant tot in de herfst terug uitlopen. Het purperklokje kan vanaf midden april worden aangeplant. Hiervoor heb je geen specifieke potgrond nodig. Ook meststoffen heeft de plant niet zoveel nodig ; 2 maal per maand volstaat. Daarnaast moet je in het voorjaar alle verwelkte bloemen verwijderen om de plant sterker te maken.

  4. compo image

    4

    Ballonklokje

    Bij te sterk zonlicht zullen de bloemen van het ballonklokje heel bleek zijn. Net daarom is een noord-georiënteerd balkon voor dit kleine bloeiend plantje ideaal. De plant bloeit relatief laat - van juni tot eind september - en is dus heel dorstig. Op hete zomerdagen is het daarom nodig om dagelijks water te geven. Om de watertoevoer voor het ballonklokje makkelijker te maken, is het belangrijk dat je deze in een zo diep mogelijke bloembak aanplant. Omdat ballonklokjes graag lange penwortels ontwikkelen, is een lage bloembak niet ideaal. Als je de plant regelmatig een portie meststof toedient, zal ze jou bedanken met een dichte bloementros. Helaas zijn ballonklokjes in potten niet winterhard. Toch kan je iets vroeger op het jaar - vanaf begin april - beginnen met aanplanten in potten. Plaats de planten op een droog en vorstvrij plekje tijdens de winter.

  5. compo image

    5

    Vlijtig Liesje

    Het vlijtig liesje doet haar naam op schaduwrijke plekjes alle eer aan. Daar zal de plant rijkelijk bloeien en van mei tot oktober keer op keer nieuwe knoppen vormen. De tere plant is heel gevoelig voor kou. Plant ze bij voorkeur pas vanaf midden mei in een bloembak. Een voedingsrijke potgrond is ideaal voor de ontwikkeling van een echte bloemenzee. Ook een vloeibare meststof om de veertien dagen wordt aanbevolen. Zoals bij alle eindeloze bloeiers moeten ook bij het vlijtig liesje de uitgebloeide bloemen dagelijks worden verwijderd. Helaas kan de tere balkonplant niet overwinteren.

Bloeiende planten voor half-schaduwrijke locaties

Zomerplanten voor oost- en west-georiënteerde balkons

's Morgens of 's avonds enkele uurtjes zon - dat kunnen oost- en westbalkons je bieden. Wij laten je graag kennismaken met enkele bijzonder populaire planten voor dit klimaat.

5 potplanten voor half-schaduwrijke plekjes

  1. compo image

    1

    Tuinlobelia

    De tuinlobelia zal je balkon tijdens de zomer omtoveren tot een echte bloemenzee. Met haar delicate, kruidachtige groei gedijt de plant het beste op half-schaduwrijke plekjes. Omdat de kleine bloem niet volledig winterhard is, plant je de tuinlobelia idealiter pas vanaf midden mei in een bloembak. Naast de klassieke blauwe variant is de tuinlobelia ondertussen ook beschikbaar met witte of roze bloemen. Als de plant zich goed voelt, zal ze van juni tot oktober ononderbroken bloeien. Daarvoor heeft de plant vooral voldoende water en voedingsstoffen nodig. Op hete zomerdagen kan het nodig zijn om dagelijks water te geven. Bemesten kan om de twee tot drie weken met een vloeibare meststof voor bloeiende planten. Als de bloei na een paar maanden afzwakt, bestaat er een eenvoudig trucje om de plant terug te doen uitlopen : snoei 1/3 van de hoogte van de plant. Ook al gaan daarbij enkele bloemen verloren, de nieuwe scheuten zullen des te meer bloemen dragen.

  2. compo image

    2

    Diascia

    De diascia ziet er met haar 20 tot 30 cm hoge stengels niet echt uit als een typische balkonplant. Net daarom is ze ideaal om enkele highlights aan te brengen in bloempotten - en dit in talrijke kleuren. De diascia bloeit vanaf mei, de ideale periode om de plant buiten aan te planten. Slechts 1 of 2 koude nachten volstaan meestal om de tere plant te beschadigen. Toch is ze goed bestand tegen regen en wind. Met de juiste zorg kan de plant tot in oktober bloeien. Meerjarige soorten kunnen zelfs overwinteren. De diascia houdt van een gelijkmatig vochtige bodem maar niet van natte voeten. Geef regelmatig water en zorg ervoor dat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen. De plant heeft heel veel voedingsstoffen nodig. We raden je aan om de twee weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen. Om de bloeitijd te verlengen, verwijder je - net zoals bij alle andere bloeiende planten - best regelmatig de verwelkte bloemen. Zo wordt de vorming van nieuwe bloemen bevorderd.

  3. compo image

    3

    Campanula

    De flinterdunne bloemen van de campanula kunnen in de brandende zon gemakkelijk verbranden. Daarom is een plekje op een oost- of west-georiënteerd balkon ideaal. Laag en compact groeiende varianten voor bloembakken zijn vb. het dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) en het kruipklokje (Campanula poscharskyana). Normaliter zijn alle Campanula-soorten geschikt voor aanplanting in potten. Je kan dus ook hoger groeiende soorten uitzoeken voor je balkon. Alle soorten worden op dezelfde manier verzorgd : de bodem moet vochtig zijn. De planten hebben daarentegen niet veel voedingsstoffen nodig (één maal per maand bemesten volstaat). De meeste campanula-soorten bloeien van juni tot september. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemetjes om de plant opnieuw te doen bloeien. Campanula's zijn meerjarige planten. Ze hebben tijdens de winter enkel een koele trappenhal nodig of een plekje aan een kelderraam.

  4. compo image

    4

    Afrikaantje

    Afrikaantjes groeien in de tuin vaak tussen moestuinen. In bloembakken is deze schitterende bloem een goede keuze want ze staat spijtig genoeg helemaal bovenaan op de menukaart van slakken. Er bestaan hoge en kleinere, compacte varianten. De eenjarige planten zijn heel gevoelig voor vorst. Plant ze daarom pas ten vroegste midden mei op het balkon aan. Afrikaantjes zijn ideale beginnersbloemen : ze hebben niet veel voeding nodig. Meestal volstaat de startbemesting in de balkonplantenpotgrond. Daarentegen heeft de plant - net zoals bijna alle andere terras- en balkonplanten - heel veel water nodig. Op half-schaduwrijke plekjes controleer je best om de 1 tot 2 dagen of de potgrond nog vochtig is. Door de verwelkte bloemen bij het Afrikaantje regelmatig te verwijderen, kan je de bloeiperiode van juni tot oktober verlengen.

  5. compo image

    5

    Mexicaanse heide

    Mexicaanse heide is een wat houtig groeiende gast in bloembakken. De plant wordt tot 25 cm hoog en doet - dankzij haar compacte groei - denken aan een kleine struik. Wat de kleuren betreft is de plant naast de klassieke roze kleur ook met paarse en witte bloemen beschikbaar. Mexicaanse heide wordt aangeplant in mei na de laatste vorst. Voor de rest is deze plant duidelijk één van de meest robuuste kandidaten in bloembakken : ze stelt geen bijzondere eisen aan de bodem en extra voedingsstoffen zijn niet verplicht. Mexicaanse heide kan zelfs relatief goed tegen droogte, maar we raden je aan om tijdens de warme zomermaanden toch twee maal per week water te geven. Op lichtrijke plekjes bij temperaturen rond 10°C kan de Mexicaanse heide gemakkelijk overwinteren. Snoei de takken in het voorjaar ongeveer 1/3 terug om nieuwe groei te stimuleren.

Prachtige bloei ondanks hitte en brandende middagzon

Zomerplanten voor zuid-georiënteerde balkons

Veel balkonplanten houden van volle zon. Als het echter om stilstaande lucht en grote hitte gaat, raken veel zonminnende planten snel uitgeput. We stellen jou 5 kandidaten voor een zuidbalkon voor die met voldoende water zelfs de heetste zomerdagen doorkomen.

5 potplanten voor zonrijke plekjes

  1. compo image

    1

    Wisselbloem

    Je kent de wisselbloem misschien als een klein boompje dat in een pot kan worden aangeplant. Er bestaan echter ook struikvormige, compacte varianten die in bloempotten kunnen worden gepresenteerd. Voordelen : de wisselbloem is ondertussen verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren. Het Zuid-Amerikaanse houtgewas is bestand tegen extreme hitte en de plant kan zelfs overwinteren. Ze is echter niet vorstbestendig. Plant ze daarom buiten pas aan vanaf midden mei, eens de laatste nachtvorst voorbij is. Zoals alle mediterrane planten geeft de wisselbloem de voorkeur aan een goed doorlatende grond. Een speciale potgrond voor mediterrane planten is ideaal, maar je kan ook gewoon wat zand door je balkonplantenpotgrond vermengen. De felgekleurde bloeiende plant is ook niet bepaald zuinig als het om water en voedingsstoffen gaat. Vooral in het beperkte volume potgrond in bloembakken kan het nodig zijn om tijdens de zomer dagelijks water te geven - voor planten in grotere potten volstaat het meestal om water te geven om de 2 tot 3 dagen. Voeg om de 2 tot 3 weken een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater.

  2. compo image

    2

    Geranium

    De geranium zal altijd een populaire plant blijven. Dat is ook niet moeilijk : bijna geen enkele andere kuipplant levert in de zomer zo een weelderig en kleurrijk bloemenspektakel op. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant bloeien van april tot oktober. Naast sterk klimmende varianten voor balkonomheiningen of hanging baskets zijn er nu ook compactere soorten. Het klassieke rood is ondertussen ook geen must meer. Geraniums zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren : roze, wit, donkerrood, ... De plant zal je enkel verwennen met haar prachtige bloemen als ze voldoende water en voedingsstoffen krijgt. Vooral bij kruipende soorten is een dagelijkse gietbeurt heel belangrijk. Kies voor een potgrond met hoge wateropslagcapaciteit en die reeds is verrijkt met voedingsstoffen. In je tuincentrum zijn hiervoor aangepaste formuleringen verkrijgbaar. Bij vrijwel geen enkele andere balkonplant is een regelmatige bemesting zo cruciaal voor de bloei als bij geraniums. Voeg één of twee keer per week een vloeibare meststof voor geraniums toe aan het gietwater.

  3. compo image

    3

    Huzarenknoop

    Bijna geen enkele balkonplant is zo eenvoudig in onderhoud als de huzarenknoop. De kleine, gele bloemetjes leven ongelooflijk lang en van juni tot in de herfst blijven zich steeds nieuwe bloemetjes vormen. Na de IJsheiligen (midden mei) mag je de kleine bloeiende plant in een bloembak aanplanten. Kies voor een plekje waar het bij voorkeur de ganse dag zonnig is - zo zal je plant heel veel bloemen ontwikkelen. Om dit te kunnen doen, heeft ze echter voldoende water en voedingsstoffen nodig. Een potgrond met hoge wateropslagcapaciteit is hiervoor ideaal. Op hete zomerdagen kan het nodig zijn om je planten twee maal per dag water te geven. Let erop dat de bovenlaag van de potgrond tussendoor goed kan opdrogen. Zo vermijd je dat de dicht groeiende plant begint te rotten. Om de 3 tot 4 weken kan een portie vloeibare meststof de plant helpen bij de bloei.

  4. compo image

    4

    Petunia

    Petunia's zijn een klassieker onder de balkonplanten omdat ze inmiddels in talloze kleuren verkrijgbaar zijn. Ondanks haar delicate uiterlijk kunnen petunia's perfect overweg met hitte en brandende zon. Van mei tot oktober vormen ze op een zuid-georiënteerd balkon onvermoeibaar nieuwe bloemen. De enige voorwaarde hiervoor : voldoende water en voedingsstoffen. Vooral op warme zomerdagen kan het nodig zijn om de planten 's morgens en 's avonds water te geven. Giet nooit over de bloemen, maar steeds aan de voet van de plant - zo vermijd je dat de bloemen hun levendigheid verliezen. Wat potgrond en meststof betreft houden petunia's van ijzerhoudende en enigszins zure formuleringen. Een mengsel van heideplantenpotgrond en gewone potgrond is hiervoor ideaal. Speciale meststoffen voor petunia's zijn overal in de winkel verkrijgbaar en bezorgen de planten voldoende ijzer - bemest ongeveer om de twee weken. Om de recordbrekende bloeitijd tot oktober te halen, is het noodzakelijk dat je wekelijks de uitgebloeide bloemen verwijdert.

  5. compo image

    5

    Lavendel

    Lavendel is een bijzonder onderhoudsvriendelijke en langlevende kandidaat voor een zuid-georiënteerd balkon. De meeste soorten worden na verloop van tijd echter heel groot waardoor niet elke variëteit geschikt is voor het balkon. In het geval van echte lavendel is de variëteit "Hidcote Blue" ideaal - de plant wordt ongeveer 25 cm hoog. Onder de groep gewone lavendel is de "Nana Alba" de kleinste witbloeiende lavendel met een hoogte van ongeveer 30 cm. Op je balkon is er ook ruimte genoeg voor de "Kew Red" kuiflavendel. Plant de lavendel aan vanaf half mei. De meeste soorten bloeien vanaf begin juni tot eind augustus. Wat verzorging betreft, leeft de plant echt in een omgekeerde wereld : te veel water is net zo schadelijk voor je lavendel als teveel voedingsstoffen. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn. Een normale potgrond voor balkonplanten is niet ideaal voor lavendel en dient met een flinke portie zand vermengd te worden. Als je de lavendel apart in een bloempot aanplant, raden we je aan om een potgrond voor mediterrane planten te gebruiken. Geef je lavendel pas water wanneer de bodem enigszins opgedroogd is. Je hoeft je plant tijdens het seizoen niet te bemesten. De startmeststof in de potgrond is voldoende. Een flinke snoeibeurt daarentegen doet wonderen met je lavendel : snoei 1/3 van de scheuten na de bloei en 2/3 in het voorjaar. Dit werkt als verjongingskuur en zorgt ervoor dat de plant jarenlang bloeit. Bij een goede overwintering kan lavendel ook op het balkon heel oud worden. Wikkel de potten in noppenfolie of jutezakken en plaats ze op een droge en beschutte plaats. Je kan de lavendelplant natuurlijk ook in een lichtrijke trappenhal of aan een keldervenster plaatsen. Verpot je lavendel om de 1 tot 2 jaar in een verse portie potgrond.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :