compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Zomerbloemen voor zonnige en schaduwrijke balkons

Van zuid- tot noordgeoriënteerd balkon

Zomerbloemen voor zonnige en schaduwrijke balkons

Terwijl het op een zuidgeoriënteerd balkon tijdens de zomermaanden soms broeierig heet kan zijn, moeten planten het op een schaduwrijk noordgeoriënteerd balkon zonder zonlicht doen. Op deze pagina laten we je kennismaken met een gevarieerde selectie planten voor verschillende locaties waarmee je je balkon tijdens de zomer kan opfleuren.

Top 3 voor zuidgeoriënteerde balkons

Zomerbloemen voor zonnige balkons

Heel wat planten houden van de zon. Als het om de middaghitte gaat, laten sommige balkonplanten de bladeren echter hangen. Hieronder ontdek je drie kandidaten voor zuidgeoriënteerde balkons die de hete temperaturen kunnen doorstaan.

compo image

1. Geraniums

Bijna geen enkele balkonplant zorgt in de zomer voor zo een prachtige bloemenzee als de geranium. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen, kan je de bloeiperiode - die start in april - verlengen tot oktober. Naast de klimmende geraniums die langs balustrades of in hanging baskets groeien, zijn er ondertussen ook compact groeiende geraniums beschikbaar. Je hoeft niet noodzakelijk voor de klassieke rode geraniums te kiezen. De veelkleurige exemplaren zijn net zo populair.

Om te kunnen genieten van een prachtige bloei op je balkon, zijn er 2 voorwaarden : voldoende water en voldoende voedingsstoffen. Tijdens de warme zomermaanden kan het nodig zijn om twee maal per dag te begieten. Door een portie vloeibare meststof toe te voegen aan het gietwater, bezorg je je plantjes alle belangrijke voedingsstoffen.

Meer over geraniums
compo image

2. Lavendel

Lavendel is een heel onderhoudsvriendelijke en duurzame kandidaat voor je balkon of terras :

  • De “Hidcote Blue” met violetblauwe bloemen wordt ongeveer 25 cm hoog en is heel populair.
  • Met een hoogte van ongeveer 30 cm is de dwerglavendel “Nana Alba” een van de kleinste witbloeiende lavendelsoorten.
  • Ook de “Kew Red” is geschikt voor aanplanting in bloembakken.

Je kan een eerste maal lavendel in potten aanplanten half mei. De meeste soorten bloeien van begin juni tot eind augustus. Kies hierbij voor een luchtige, losse potgrond.

Meer over lavendel
compo image

3. Lewisia

De Lewisia, ook wel bitterkruid genoemd, komt oorspronkelijk uit Californië waar de plant groeit op steenachtige rotswanden aan de Pacifistische kust. Afhankelijk van de weersomstandigheden schijnt de zon de ganse dag op de plant. Kies daarom een plekje op het balkon uit waar de plant minimaal 4 uur per dag kan genieten van het zonlicht. De zomerbloem houdt niet van een constant vochtige bodem. Bedek daarom de bodem van de bloembak of -pot met een laagje drainagemateriaal en plant je Lewisia in een goed doorlatende potgrond voor mediterrane planten.

Meer over bitterkruid
compo image

Andere kandidaten voor een zuidgeoriënteerd balkon

Andere balkonplanten die houden van de zon zijn petunia’s, lantana’s, osteospermum, margrieten, toverklokjes (calibrachoa), dahlia’s en zonnebloemen - deze zijn ook in compacte vorm verkrijgbaar, ideaal voor het balkon. Daarnaast voelen ook mediterrane kruiden zich goed op een zuidgeoriënteerd balkon; denk maar aan basilicum, oregano, rozemarijn, salie, tijm, kerrieplant, marjolein, citroenverbena of melisse. Als ze in een voldoende grote pot worden aangeplant, kunnen ook citroenboompjes, sinaasappelboompjes en olijfboompjes op het balkon groeien.

Hittebestendige planten

Er bestaan talrijke vaste planten, bloemen en kruiden die heel goed bestand zijn tegen hitte en droogte. Zo bespaar je jezelf niet alleen heel wat frustratie, maar ook heel wat werk tijdens de zomer. Ontdek ze hier!

Meer informatie

Top 3 voor oost- en westgeoriënteerde balkons

Zomerbloemen voor half-schaduwrijke balkons

Veel zon tijdens de ochtend- en avonduren (zoals het geval is op oost- en westgeoriënteerde balkons) is voor de meeste planten ideaal. Ook heel wat warmteminnende balkonplanten zoals geraniums, die zich thuisvoelen op een zuidgeoriënteerd balkon, kunnen hier goed gedijen. Tegelijkertijd kunnen hier ook balkonplanten bloeien die van veel licht, warmte en zon houden, maar de felle middagzon niet zo goed kunnen verdragen. Voor hen is een balkon op het westen of het oosten met 4 tot 7 uren zonlicht ideaal.

compo image

1. Klokjes (Campanula)

De flinterdunne parasolbloemetjes van de Campanula zijn heel gevoelig voor het felle zonlicht. Om te vermijden dat de bloemen verbranden, kies je bij voorkeur voor een plekje op een oost- of westgeoriënteerd balkon. Als je op zoek bent naar lage en compact groeiende soorten voor aanplanting in je bloembakken, dan is het dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) ideaal. De meeste klokjes bloeien van juni tot september. Je kan de bloei stimuleren door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Daarnaast hebben de planten ook voldoende water en voedingsstoffen nodig.

compo image

2. Diascia’s

Met zijn 20 tot 30 centimeter hoge stengels is de diascia geen typische balkonplant. Hierdoor is de plant ideaal om highlights in verschillende kleuren te creëren. De diascia mag je pas buiten aanplanten na de IJsheiligen, wanneer er geen vorst meer wordt verwacht. Als je de plant goed verzorgt, zal ze bloeien van mei tot oktober. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd wateroverlast. Geef regelmatig water en zorg ervoor dat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen. Dit kan je bevorderen door de bodem van de pot te bedekken met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels). De diascia heeft relatief veel voedingsstoffen nodig. Voeg daarom een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de prachtige bloemen, moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit zal de ontwikkeling van nieuwe bloemen stimuleren.

compo image

3. Afrikaantjes (goudsbloemen)

Goudsbloemen groeien vaak in de moestuin. Ook in bloembakken is deze kleurrijke bloem in goede handen. Voor het balkon kan je kiezen tussen hogere en kleinere, compacte exemplaren. Goudsbloemen worden als eenjarigen gekweekt en zijn gevoelig voor vorst. Daarom raden we aan om de bloemen pas midden mei aan te planten. Zoals vrijwel alle balkon- en terrasplanten hebben goudsbloemen in de zomer veel water nodig. Ze houden van de zon en kunnen, op voorwaarde dat ze voldoende water krijgen, ook op zuidgeoriënteerde balkons groeien. Voor een gezonde plantenontwikkeling moet je je goudsbloemen regelmatig bemesten. Verwijder op regelmatige basis de verwelkte bloemen om de bloeiperiode van juni tot oktober te verlengen.

compo image

Tip : drainage voor potplanten

Of ze nu op een zonnig balkon of op een half-schaduwrijk plekje staan : heel wat potplanten houden niet van een constant vochtige bodem. Geef je planten daarom pas water eens de bovenste laag grond is uitgedroogd. Als je planten te lang met hun wortels in vochtige of zelfs natte grond staan, kan wateroverlast ontstaan, wat dan weer zorgt voor wortelrot. Om dit te voorkomen moet de bodem van de pot voorzien zijn van minstens 1 drainagegat en moet de bodem bedekt worden met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels). De korrels zorgen ervoor dat het water veel gemakkelijker kan weglopen. Vul je bloempot of -bak vervolgens verder op met een luchtige, goed doorlatende potgrond die beantwoordt aan de behoeften van je plant. Zo creëer je de beste basis voor een gezonde plantengroei.

compo image
compo image
compo image

COMPO Bio Granuplant® Hydrokorrels

Voorkomt wateroverlast : duurzaam alternatief voor kleikorrels. Ideaal als drainage, om te vermengen met de potgrond, om de potgrond te beschermen tegen uitdraging of als plantsubstraat.

Naar het product

Top 3 voor noordgeoriënteerde balkons

Zomerbloemen voor schaduwrijke balkons

Een balkon op het noorden kan een uitdaging zijn. Schaduwminnende planten hebben namelijk ook licht nodig om bloemen te kunnen vormen. Als je beschikt over een lichtrijk noordgeoriënteerd balkon, dan kan je kiezen uit heel wat kleurrijke bloemen!

compo image

1. Hortensia’s

Vooral boerenhortensia’s en sneeuwbalhortensia’s gedijen goed op schaduwrijke tot half-schaduwrijke plekjes. Ze zijn niet zo geschikt in bloembakken, maar als je beschikt over een grote bak, dan zal de plant goed groeien. Er zijn inmiddels ook compact groeiende hortensia’s. Hortensia’s kunnen in het late voorjaar worden aangeplant wanneer er geen vorst meer wordt verwacht. Van juni tot oktober kan je genieten van de prachtige bloemen. Omdat hortensia’s de voorkeur geven aan een zure bodem, moet je ze aanplanten in een aangepaste potgrond voor zuurminnende planten of heideplanten.

Meer over hortensia's
compo image

2. Fuchsia’s

Fuchsia’s zijn echte blikvangers op het balkon. Bijna geen enkele andere plant slaagt erin om zo een kleurrijke bloemenzee te vormen in de schaduw. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende kleuren - ook de hoogte kan variëren van hangend tot staand. Hangende exemplaren zijn ideaal voor aanplanting in hanging baskets. Plant de bloemen aan in een potgrond met waterabsorberende ingrediënten. Tip : verwijder één keer per week de uitgebloeide bloemen. Zo stimuleer je de plant om nieuwe bloemen te ontwikkelen en kan je een ganse zomer genieten van de prachtige bloemen.

compo image

3. Purperklokjes

Purperklokjes zijn geen typische potplanten. Toch zijn ze geschikt voor lichtrijke noordgeoriënteerde balkons. De planten worden gezien als sierbladplanten omwille van de prachtige bladeren die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Dit betekent dus dat je het ganse jaar door kan genieten van deze groenblijvende decoratie. Purperklokjes vormen van mei tot juli bloemen op hun dunne stengels. Afhankelijk van de soort hebben de bloemen een andere kleur. Vanaf half april kunnen purperklokjes worden aangeplant. Gebruik hiervoor een kwalitatieve universele potgrond of een potgrond voor balkonplanten. Om ervoor te zorgen dat je plant alle belangrijke voedingsstoffen ter beschikking heeft, kan je de grond vermengen met een gekorrelde meststof met lange werking.

compo image

Andere kandidaten voor een noordgeoriënteerd balkon

Naast fuchsia’s en hortensia’s houden ook begonia’s van de schaduw. Ze kunnen zowel in lichte schaduw als in half-schaduw groeien. Hangbegonia’s zijn bijzonder mooi in hanging baskets of in bloembakken omdat ze elk schaduwrijk plekje opfleuren met hun prachtige bloemen. Naast de bloeiende variëteiten zijn er ook bladbegonia’s met opvallende bladeren. Klimop, hosta’s, buxus, gebroken hartjes geschikt voor lichtrijke noordgeoriënteerde balkons.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.