Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Geranium

Kenmerken

Geranium

compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras
Planthoogte:
25-35 cm
Bloemkleur:
rood, roze, violet, wit

Correct planten

Geraniums planten:

Standplaats

De geranium (Pelargonium) is een van de meest geliefde balkonplantjes. De plant staat mooi in bloembakken, kuipen, hangmanden, bloemperken en schalen. Hoe zonniger de standplaats, hoe weelderiger de bloemen. Deze sterke klassieker, die op vele balkons is terug te vinden, is wind- en weerbestendig. Geraniums zijn alleen wat gevoeliger voor regen wanneer ze in volle bloei zijn en bescherming tegen regen wordt dan aanbevolen.

Aanplanting

Als de nachten in het voorjaar vorstvrij blijven, kan het planten beginnen. Voor de zekerheid kan je tot half mei (IJsheiligen) wachten. Plant je zelfgekweekte of gekochte geraniums op een afstand van 20-30 cm. Gebruik hiervoor een potgrond met een bijzonder hoog gehalte aan voedingsstoffen.

Onze tip

De geranium bloeit intens, lang en vol. Met uitzondering van de zelfreinigende soorten moet je uitgebloeide bloemen verwijderen door de steeltjes te breken.

Correct verzorgen

Geraniums verzorgen

Water geven

Deze planten, die zo uitbundig bloeien, hebben 's zomers veel water nodig. Houd ze gelijkmatig vochtig. Bij warmere temperaturen moet je zowel 's ochtends als 's avonds water geven. Watergebrek is slecht voor de bloei en maakt dat de onderste bladeren geel worden en verdorren. Het is belangrijk dat overtollig water ongehinderd kan wegvloeien om waterverzadiging en wortelrot te voorkomen.

Bemesting

Geraniums behoren tot de zeer sterk opnemende planten. Van maart tot en met oktober wordt het aangeraden om 2 keer per week met een meststof voor geraniums te bemesten. Deze meststof heeft een bijzonder hoog gehalte aan voedingsstoffen, wat een positief effect heeft op de bloemenpracht.

Maatregelen in de winter

Vóór de eerste nachtvorst moet je de geraniums binnenhalen. Ter voorbereiding op de winterslaap moet je het volgende doen:

  • Verwijder de verdorde bladeren goed en snoei de scheuten flink terug (laat 3 tot 4 over)
  • Zet de plant niet met een natte aardekluit weg
  • Kies een lichte en koele locatie (4-8 °C, bijv. in kelder of garage)
  • Houd de geraniums in het winterkwartier slechts licht vochtig en bemest ze niet
  • Verpot ze de lente daarop in verse geraniumgrond

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :