Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Een tuin ontwerpen - eenvoudig en snel

Een tuin ontwerpen - eenvoudig en snel

Niks leuker dan de aankoop van een nieuw huis met een mooi stuk tuin erbij. Toch betekent dit ook vaak heel wat bijkomend werk : de kans is groot dat de tuin er verwilderd bijligt of misschien ziet het gazon er heel verwaarloosd uit. Het kan ook zijn dat je een braakliggend terrein zelf nog helemaal moet inrichten. In dit artikel ontdek je de mogelijke valkuilen waarmee je rekening moet houden bij de aanleg van een nieuwe tuin en hoe je eenvoudig en zonder grote kosten je droomtuin kan ontwerpen.

Een tuin opnieuw aanleggen : de planning

Heb je al bepaald waar je een zithoek wilt installeren? Of je voorkeur uitgaat naar een moestuin of een onderhoudsvriendelijk gazon? Alvorens je kan beginnen met de inrichting van je droomtuin, moet je een duidelijk plan opstellen. Daarbij zijn er heel wat belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

1. Hoeveel wil je investeren?

Afhankelijk van de tijd en de energie die je de komende jaren in je project kan/wil stoppen, zijn er verschillende opties : zo is een gazon relatief eenvoudig in onderhoud terwijl een goed ontworpen moestuin aanzienlijk meer planning en verzorging vereist.

Daarnaast speelt ook het financiële plaatje een belangrijke rol : exotische planten, zeldzame planten of planten die heel wat onderhoud vragen, zullen zwaarder doorwegen in het budget dan inheemse plantensoorten. Ook op de inrichting van je zithoek kan je geld besparen : houten palletten kan je gemakkelijk omtoveren tot een lounge - dit is niet alleen heel budgetvriendelijk, maar creëert tegelijkertijd een leuke eyecatcher in je tuin!

compo image

2. Hoe groot is de tuin?

Ook de grootte van je tuin is heel belangrijk. In grote tuinen kan je een ruim gazon inplannen omringd door prachtige bloembedden. Kronkelende tuinpaden kunnen je langsheen een romantische vijver leiden naar een verborgen zitgedeelte omgeven door grote, schaduwrijke bomen en struiken.

Bij kleinere tuinen is dit allemaal niet mogelijk. Als je grote bomen plant, is de kans groot dat je kleine tuin er nog kleiner en donkerder gaat uitzien. Toch bestaan er tal van andere opties. Je kan bijvoorbeeld met hoogtes spelen : creëer een stapelmuur, maak een booghaag, laat klimplanten langs een latwerk omhoog groeien of beplant verhoogde moestuinbakken. Je kan je tuin bovendien in verschillende zones opdelen met behulp van lage stenen muurtjes of bloeiende struiken. Door al deze elementen ziet je tuin er groter uit dan hij in werkelijkheid is.

Toch mag je je eigen wensen niet uit het oog verliezen : als je bijvoorbeeld graag met je kinderen wilt voetballen of picknicken in de tuin, dan is de aanleg van een grote grasvlakte ideaal. Het is dan ook logisch om het grootste oppervlak in te plannen als gazon en bloemen en struiken op het terras of aan de rand aan te planten.

Ideeën voor een mooie tuin

Ben je nog niet zeker hoe je je tuin wilt inrichten? Ontdek dan ons nieuwe blogartikel boordevol mooie tuinideeën voor de ontwikkeling van je droomtuin.

Meer lezen
compo image

3. Hoe ziet de locatie eruit?

Een ander belangrijk aspect dat je niet mag vergeten bij de inrichting van je nieuwe tuin, is de locatie. Heb je een zware of lichte tuingrond? Is de bodem zuur? Van hoeveel zonlicht zullen je planten kunnen genieten? Als een rododendron of roos worden aangeplant op een plekje waar ze zich niet zo prettig voelen, dan bestaat het risico dat de planten slecht zullen groeien of zelfs gaan afsterven.

Daarom moet je eerst je tuingrond controleren alvorens je gaat planten. Hoe ziet de grond eruit? Hoeveel bedraagt de zuurtegraad? Hoeveel zonlicht valt in de tuin? Pas als je deze vragen hebt beantwoord, zal je langdurig kunnen genieten van je tuin!

1. Bodemtype bepalen

Tuingrond bestaat voornamelijk uit zand, klei, kalk, kiezels, slib en humus. Bodems die uit gelijke hoeveelheden zand, slib en klei bestaan, bieden doorgaans de optimale basis voor een grote waaier aan planten.

Als één van de componenten de overhand heeft, dan kan dit de plantengroei negatief beïnvloeden : op lichte, doorlatende zandgronden kunnen wilde bloemen beginnen groeien terwijl groenten zoals tomaten, komkommers of pompoenen de voorkeur geven aan voedselrijke, humusrijke leemgronden. Vooral op nieuw aangelegde terreinen is het vaak moeilijk om te planten : daar zijn de bodems meestal zwaar en deels verdicht en bestaat het gevaar voor wateroverlast.

Tip : probeer een bal te vormen van vochtige tuingrond en deze op te rollen tot een "worst". Bij zanderige bodems is dit nauwelijks mogelijk. Bij leemachtige, humusrijke gronden en met kleiachtige grond zal de "worst" niet alleen mooi glad zijn, maar ook plakkerig aanvoelen.

Een gedetailleerd overzicht van de verschillende bodemtypes en de daarbij horende planten vind je in ons artikel.

compo image

2. pH-waarde meten

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van het bekalken van een gazon. Dit is nodig als de pH-waarde van de grond te laag is. Dit wordt een zure grond genoemd en is geen goede basis voor de aanleg van een gazon. Door te bekalken  wordt de pH-waarde terug op niveau gebracht. Een pH tussen 6 en 7 is meestal geschikt voor de meeste planten. Bosbessen, azalea's en hortensia's daarentegen geven de voorkeur aan een zure bosgrond. Daarom is het belangrijk om de pH-waarde van de grond te meten voordat je je tuin opnieuw gaat inrichten.

3. Rekening houden met licht- en weersomstandigheden

Veel zon of eerder schaduw? Afhankelijk van de ligging van de tuin en of deze omgeven is door hoge bomen, kunnen de lichtomstandigheden sterk variëren. Houd zeker ook rekening met regionale weersomstandigheden! Als je in een regio woont met koude winters, dan raden we je aan om vorstgevoelige gewassen zoals olijfbomen in een pot aan te planten en niet in de volle grond.

Als je tuin tijdens de zomer vooral aan hitte en droogte wordt blootgesteld, kan je een speciale graszadenmengeling voor droge terreinen toepassen. Dergelijke mengsels bevatten grassoorten die lange wortels vormen en zo in staat zijn om het water in de diepere bodemlagen op te nemen. Kies voor de beplanting van je bloemperken voor zonminnende, hitteresistente planten. Bij schaduwrijke tuinen kies je bij voorkeur voor schaduwminnende planten zoals hosta's, fuchsia's en begonia's. Bij kleinere tuinen kan het zinvol zijn hoge bomen of struiken uit te dunnen of lichtjes te snoeien om zo meer daglicht binnen te laten.

De onderstaande lijst geeft je een overzicht van welke planten geschikt zijn voor zonnige of schaduwrijke tuinbedden :

  • Half-schaduw tot schaduw : begonia, siernetel, klimop, varen, vlijtig liesje, fuchsia, hartlelie, bepaalde hortensiasoorten (vb. blauwe boerenhortensia), pluimspirea, bepaalde ooievaarsbeksoorten (vb. knopige ooievaarsbek), gebrokjen hartje en maagdenpalm.
  • Lichtrijk tot zonnig : aster (vb. bergaster, witte heideaster), blauwe passiebloem, blauwbaard, dipladenia, dropnetel, elfenspiegel, vetkruid, geranium, klokje, huzarenknoop, korenbloem, lavendel, coreopsis, tuinlobelia, anjer, petunia, pioenroos, prachtkaars, roos, zonnehoed, zonnebloem, zonnekruid, thunbergia, lantana, calibrachoa, siersalie.

Wat is de ideale periode om een tuin aan te leggen?

De meeste planten worden in de lente of in de herfst aangeplant. Gedurende deze periode regent het regelmatig, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van de plant. Bovendien worden de gewassen dan niet blootgesteld aan periodes van vorst of extreme hitte. Daarom is de periode tussen eind februari en begin april of tussen oktober en november ideaal om je tuin compleet opnieuw aan te leggen.

Profiteer van regenvrije, zachte dagen. Het onderstaande stappenplan geeft je een eerste idee van hoe snel je een klein stukje grond kan omtoveren tot een groene oase.

Tuinontwerp : stap voor stap

Checklist - in 7 dagen naar je droomtuin

Dag 1 : de bodem voorbereiden

  • Maak de bodem los (verticuteer het oude gazon)
  • Werk een bodemverbeteraar in de bodem in
  • Afhankelijk van de bodemsoort zullen andere maatregelen nodig zijn, vb. zand, compost of kalk
  • Bepaal hoe je je tuin wilt opdelen
  • Strooi een bodemverbeteraar op het gazon

Dag 2 : hagen planten

  • Strooi een bodemverbeteraar
  • Strooi een meststof in het plantgat
  • Plaats je haagplant, druk goed aan en geef rijkelijk water

Dag 3 : pauzeren

  • Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je je haagplanten water geven

Dag 4 : gras zaaien

  • Zaai de graszaden
  • Druk goed aan en geef water
  • Geef je haagplanten water indien nodig

Dag 5 : siergewassen planten

  • Vermeng de bestaande tuingrond met een bodemverbeteraar voor rozen
  • Strooi een meststof in het plantgat
  • Plaats de plant, druk goed aan en geef rijkelijk water
  • Geef je haagplanten water indien nodig
  • Houd de graszaden vochtig - geef bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds water, en wanneer het nodig is

Dag 6 : zithoek inrichten

  • Creëer je zithoek
  • Houd het gras vochtig
  • Geef je rozen en laurierkers water indien nodig

Dag 7 : potplanten planten

  • Fleur je terras op met mooie bloemen in potten
  • Houd het gras vochtig - de eerste weken na het zaaien mogen de graszaden niet uitdrogen
  • Geef je bloemen, rozen en haagplanten water zodra de grond lichtjes is uitgedroogd

De volgende 2 tot 3 weken

  • Houd je gazon vochtig en geef je bloemen, rozen en haagplanten regelmatig water

Vanaf week 8 (wanneer de planten in de lente beginnen te groeien):

  • Strooi een gazonmeststof met snelle werking
  • Bemest je potplanten met een vloeibare meststof
  • Bemest je rozen met een aangepaste meststof voor rozen
compo image

1. Bodem voorbereiden

compo image

2. Gazon aanleggen

compo image

3. Bloemperken beplanten

compo image

4. Hagen planten

compo image

5. Sitzecke kreieren

1. De bodem voorbereiden

Eerst moet de grond losgemaakt worden met een schoffel of drietand. Hierdoor kan verse zuurstof de bodem bereiken zonder dat de bodemstructuur significant verandert. Wil je je bestaande gazon nieuw leven inblazen? Dan raden we je aan om te verticuteren om zo de oude viltlaag of mossen te verwijderen. Vervolgens kan je een bodemverbeteraar voor gazon aanbrengen.

Een algemene tip voor de voorbereiding van je grond : als je een zandgrond hebt, dan kan je die verrijken met humus en tuincompost. Bij zware bodems moet de bodem omgegraven worden en met zand of puimsteen vermengd worden. Vooral als je geen drainagebuis hebt voorzien, is dit heel belangrijk. Deze materialen zullen ervoor zorgen dat het regenwater gemakkelijker kan weglopen. 

Inmiddels zou je een schets of idee moeten hebben van hoe je tuin er moet gaan uitzien.

Markeer nu de ruimtes waar je gazon, je hagen, struiken of andere bloemperken zullen worden aangeplant.

compo image

2. Gazon aanleggen

Stap 1 : bodemverbeteraar strooien

Voor een snelle groei van een dicht grastapijt, raden we je aan om een aangepaste bodemverbeteraar voor gazons te strooien. Dit substraat zal de graszaden de ideale groeibasis verschaffen. 

De laag grond moet minimaal 5 centimeter dik zijn. Laat alles enkele dagen rust tot de grond een beetje is ingezakt. Een gazonroller kan je helpen om de grond steviger te maken en eventuele oneffenheden weg te werken.

Stap 2 : graszaden strooien

In de handel zijn verschillende graszadenmengelingen beschikbaar. Kies bewust voor gecoate graszaden. Deze zullen op betrouwbare manier ontkiemen, zullen een dichte grasmat vormen en hebben bovendien een hoog herstelvermogen.

Als het heel snel moet gaan, kan je kiezen voor Turbo Gazonherstel, een product met heel snel kiemende grassoorten. Het mengsel is heel geschikt voor het herstel van kale plekken in het gazon die zijn ontstaan door de hitte of door winterschade, of voor het opnieuw inzaaien van oude, verbrande gazons. We raden je echter aan om je gazon eerst te verticuteren alvorens je gaat zaaien.

De graszaden kan je met een strooibeker of met de hand uitzaaien. Houd rekening met een dosering van 20 g per m². De bodemtemperatuur moet constant boven de 5°C of 10°C liggen (afhankelijk van de graszadenmengeling). Als het te koud is, zullen de zaden niet ontkiemen.

De 5 meest gemaakte fouten bij het zaaien van gazonzaden

Heb je je graszaden gestrooid maar willen die maar niet ontkiemen? Extreme weersomstandigheden kunnen het de zaden heel moeilijk maken, maar ook te weinig water of het gebruik van verouderde graszaden kunnen het resultaat beïnvloeden...

Meer lezen
compo image

Stap 3 : gazon water geven

Na het zaaien is het heel belangrijk dat het ingezaaide oppervlak wordt begoten. De graszaden moeten de eerstkomende weken constant vochtig worden gehouden. Eenmaal ze uitdrogen, valt het kiemproces stil en zal het ook niet meer opnieuw worden opgestart. Geef bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds water - enkel wanneer de grond er opgedroogd uitziet en dus water nodig heeft.

Na 8 weken kan je voor een eerste maal bemesten zodat de grasplantjes gezond en sterk blijven groeien. Voor een snelle werking kan je kiezen voor Turbo Gazonmeststof. Deze meststof is geschikt voor alle gazontypes en garandeert een snelle en dichte grasgroei. Het product kan 2 tot 3 maal per jaar met de hand of met behulp van een meststofstrooier worden toegepast.

compo image

3. Rozen- en bloemperken aanleggen

Rozen zijn ongetwijfeld een van de populairste planten in ons land. Dus waarom geen rozen aanplanten in de tuin? Ze voelen zich goed op een zonnig plekje beschut tegen de wind - maar geen nood : er bestaan ook rozen voor half-schaduwrijke plekjes. Natuurlijk kan je ook rozen in een grote pot aanplanten en dan op een geschikt plekje in de tuin plaatsen.

Kies bij de aanplanting van je rozen voor een substraat dat is aangepast aan de behoeften van de planten. Door een meststof in het plantgat te strooien, stimuleer je de groei van je rozen en heeft je plant binnen de kortste keren een sterk wortelgestel ontwikkeld. Zet de roos in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen met water. Plaats vervolgens de plant in het plantgat. Vul de holtes op en druk lichtjes aan om eventuele holtes in de grond te sluiten. Tot slot hoef je enkel nog goed water te geven zodat de wortels goed gaan groeien.

Bij de aanplanting is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de afstand tussen de verschillende planten. Rozen worden na verloop van tijd namelijk groter. Door voldoende afstand in te calculeren, zal de lucht tussen de rozen beter kunnen circuleren. Dit voorkomt schimmelziekten zoals echte meeldauw.

Naast rozen zijn ook hortensia's heel geliefd. In ons artikel "Een brede waaier aan hortensia's : welke soorten bestaan er?" ontdek je er alles over. De meeste hortensia's houden van een windvrij, half-schaduwrijk tot zonnig plekje. Omdat hortensia's houden van een lage pH-waarde, moet een aangepast substraat voor zuurminnende planten worden gebruikt bij de aanplanting.

In plaats van te kiezen voor rozen of hortensia's kan je natuurlijk ook een kleurrijke bloemborder aanleggen. In het voorjaarsbed kan je een combinatie van hoornviooltjes, ranonkels, steenbreek, scheefbloemen en sleutelbloemen aanplanten. In de herfst zorgen kerstrozen of winterviooltjes voor meer kleur. Je bloemperk zal er bijzonder mooi uitzien als je eromheen een rand creëert met grote stenen.

compo image

Wil je liever genieten van de heerlijke geur van de Provence? Misschien is een kruidenperkje met lavendel, rozemarijn of tijm dan wel de juiste keuze!

Welke kruiden je zonder probleem samen kan aanplanten, ontdek je in ons artikel "Welke kruiden passen samen?".

Wil je liever groenten kweken, dan kan je meer tips vinden in ons artikel "Groenten telen zonder groene vingers - 9 tips".

compo image

Tip : in de hoogte laten groeien

Een kleine tuin kan je opsmukken met klimplanten zoals klimrozen, thunbergia's, wilde wijnstokken, klimop of blauwe wilde passiebloemen. Deze zullen in de hoogte groeien (in plaats van in de breedte) en zo kan je de ruimte erboven ten volle benutten. Hangende planken aan de muur of hangmanden die je aan de terrasoverkapping ophangt en opvult met kleurrijke bloemen, kunnen voor extra kleur zorgen.

compo image

4. Privacyscherm voor de tuin

Bij de creatie van je eigen stukje groen is privacy heel belangrijk. Je wilt nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers zoveel mogelijk vermijden. Onze 2 favoriete beukensoorten zijn ongetwijfeld de rode beuk en de groene beuk. Ze zijn allebei heel geschikt voor de creatie van een hoge, smalle haag en nemen dus weinig plaats in.

Een andere onderhoudsvriendelijke en goedkope keuze is de laurierkers die ook heel snel groeit : per jaar kan die tot 50 cm groeien! Op die manier kan je rond je tuin in slechts enkele jaren een dichtgegroeide haag laten groeien. Heb je totaal geen idee welke haag je moet aanplanten? Lees dan ons artikel "Soorten hagen : welk type past bij jou?" na.

Voor de aanplanting van vaste planten, houtgewassen en bomen kan je de bodemkwaliteit opwaarderen met een kwalitatieve bodemverbeteraar die met de bestaande tuingrond wordt vermengd. Bij hagen moet je rekening houden met de juiste plantafstand die vermeld staat op het plantenetiket. Door een portie Turbo Hagen-meststof in het plantgat te strooien, krijgt je haag een boost en zal ze sneller groeien. Dankzij deze performante meststof zal je dus heel snel kunnen genieten van een dichte haag.

Geef je pas aangeplante haag de eerste weken regelmatig en rijkelijk water zodat ze goed kunnen groeien.

Tip : ook wanneer je haag al enige jaren is aangeplant, kan je onze speciale Turbo Hagen-meststof in de bodem inwerken.

5. Een zithoek om te ontspannen

Voor weinig geld en op heel eenvoudige manier kan je met behulp van houten paletten een gezellige zithoek maken. Die werk je af met kleurrijke kussens - je buitenlounge is klaar!

compo image

Conclusie

Na enkele weken kan je genieten van een prachtig, dichtgroen gazon omringd door een groene beukenhaag. Je zal echter wel nog wat geduld moeten hebben tot de haag helemaal is dichtgegroeid. De gezellige zithoek is geïnstalleerd in een schaduwrijk hoekje van de tuin. Enkele gele rozen groeien naast je patio op een zonrijk plekje, beschut tegen de wind. In potten en kuipen hebben ook enkele kleurrijke planten een thuis gevonden - deze kan je in de herfst gemakkelijk vervangen door enkele herfstbloeiers!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :