Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Potgrond & compost
 6. Wat je moet weten over potgrond

Wat je moet weten over potgrond

Er zijn veel verschillende types potgrond verkrijgbaar. Maar hoe weet je welke potgrond het beste is voor je planten? Ontdek hier waarop je moet letten bij de aankoop van potgrond en waarom niet alle potgrond dezelfde is.

Waaruit bestaat potgrond?

Omdat iedere plant andere behoeftes heeft, bevat ieder type potgrond (ook substraat genoemd) een ander mengsel van verschillende ingrediënten. Hierdoor kunnen potgronden zeer verschillende eigenschappen hebben. We maken onderscheid tussen fysische, biologische en chemische eigenschappen.

Fysische eigenschappen

 • Structuur/stabiliteit
 • Poriënvolume
 • Watercapaciteit
 • Luchtcapaciteit

Biologische eigenschappen

 • Vrij van ongedierte
 • Vrij van/arm aan onkruidzaden
 • Vrij van ziekteverwekkers

Chemische eigenschappen

 • pH-waarde
 • Zoutgehalte
 • Gehalte aan voedingsstoffen
 • Buffering van voedingsstoffen

De fysische en biologische eigenschappen worden bepaald door het basissubstraat van de potgrond - dat kan bijvoorbeeld compost, humus of turf zijn. Door toevoeging van andere stoffen zoals kleimineralen, kwartszand of perliet kunnen de eigenschappen worden verfijnd en worden afgestemd op de behoeftes van de diverse planten. Ook de chemische eigenschappen zijn afhankelijk van de samenstelling. Kalk reguleert bijvoorbeeld de pH-waarde, terwijl toegevoegde mest ervoor zorgt dat planten gedurende een lange periode van voedingsstoffen worden voorzien. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van potgrond goed te letten op de samenstelling.  

compo image

Waarom is de juiste potgrond zo belangrijk?

Potgrond is voor je plant een soort 'leefomgeving'. Wat heb je nodig om je goed te voelen in je eigen leefomgeving? Je wilt voldoende ruimte en mogelijkheden om te ontspannen en het mag niet te koud of te warm zijn. Hetzelfde geldt voor potgrond. Potgrond houdt wortels op hun plaats en zorgt zo voor een stevige stand van de plant. Tegelijkertijd slaat potgrond water en voedingsstoffen op en bevat het voldoende luchtporiën om de wortelademhaling te mogelijk te maken.

Waaraan herken je een kwalitatief hoogwaardige potgrond?

Een goede kwaliteitspotgrond bevat voldoende voedingsstoffen, die op de specifieke plantensoort afgestemd zijn, en een basismeststof die in de eerste weken de behoefte aan voedingsstoffen dekt. Een ander kwaliteitskenmerk is de pH-waarde (zuurtegraad). Alleen met de juiste pH-waarde kunnen de in de potgrond aanwezige voedingsstoffen door de plant worden opgenomen. Let ook op de consistentie van de potgrond. Hoogwaardige potgronden zijn gelijkmatig gemengd en vallen bij aanraking uiteen in losse, maar stabiele deeltjes. Tenslotte kan een kleine geurtest je helpen een keuze te maken. Een goede potgrond heeft de geur van bosgrond en mag niet verrot of muf ruiken.

Tip

De meeste planten geven de voorkeur aan potgrond met een pH-waarde van 5,5-6,5. Planten uit de heidefamilie (vb. rode bosbes en rododendron) gedijen echter zowel in de tuin als in een pot alleen in zure grond met een pH-waarde van 4 tot 5.

compo image

Wat is er zo bijzonder aan de verschillende types potgrond van COMPO?

Onze COMPO SANA® potgrond was in 1956 de eerste potgrond in een consumentvriendelijke verpakking en is vandaag de dag nog steeds het meest vertrouwde merk onder de potgronden. De samenstelling van de COMPO SANA® potgrond is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van planten en bevat alles wat nodig is voor een gezonde groei. Dankzij verbeterde recepturen en speciale mengsels van sporenelementen leveren sommige van onze potgronden nu tot 100 dagen lang voedingsstoffen aan planten. Strenge controles door het onafhankelijke instuten ons DIN ISO-gecertificeerde systeem voor kwaliteitsbeheer staan borg voor een constante hoge kwaliteit van onze potgrond.

Overigens zijn al onze turfhoudende potgronden gecertificeerd door de stichting 'Responsibly Produced Peat'. Deze Europese organisatie heeft een transparant certificeringssysteem opgezet voor verantwoorde winning van turf. Het systeem omvat strikte criteria met betrekking tot de gebiedskeuze, de wijze van turfwinning en het vervolggebruik van het land.

Kan je ook turfvrije potgrond in je tuin gebruiken?

Als je liever iets anders gebruikt dan turfhoudende potgrond, kan je dat nu met een gerust hart doen. Het voor planten zo waardevolle turfcomponent, dat in de meeste potgrond aanwezig is, is bij turfvrije potgronden vervangen door inheemse basthumus, compost, kokosvezels of houtvezels. Deze natuurlijke stoffen leiden eveneens tot goede groeiresultaten.

Planten op de juiste wijze verpotten

Naast voldoende licht, water en voedingsstoffen hebben planten vooral voldoende ruimte nodig. Waarom het zo belangrijk is om planten te verpotten en hoe dat werkt, ontdek je hier.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :