Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Winterheide planten
Als je in putje winter toch wilt genieten van kleurrijke bloemen, plant je je winterheideplant bij voorkeur op een zonnige plaats aan. Ze groeit ook op half-schaduwrijke plekjes, maar er zullen duidelijk minder bloemen gevormd worden. Doordat het gaat om een groenblijvende en bijzonder winterharde plant, kan je winterheide ook aanplanten in je bloemperk. Je kan zelf een geschikt plekje uitkiezen. In tegenstelling tot struikhei komt ze namelijk ook goed terecht in iets minder zure bodems. Zelfs kale rotstuinen zijn geen probleem voor deze winterbloeier, want ze komt oorspronkelijk uit de Alpen, waar ze groeit tot op 2500 meter hoogte.
Het ideale moment om winterheide aan te planten in het bloembed is in het voorjaar, na het einde van de bloeiperiode. Als je de heideplant er als bodembedekker wilt planten, kan je het beste 8 tot 10 planten per vierkante meter plaatsen - als ze in een rij wordt aangeplant, moet je rekening houden met een plantafstand van 20 tot 30 centimeter. Zorg ervoor dat de grond ter plaatse niet te compact is, want het grootste zwakke punt van winterheide is de gevoeligheid voor wateroverlast. Als je tuinbodem bijzonder leemachtig of zwaar is, kan je vóór het aanplanten wat zand of fijn gind in de grond inwerken. Dit geldt natuurlijk ook voor aanplanting in potten en bakken. De plantenbak moet altijd zo ontworpen zijn dat overtollig water via drainagegaten onderaan de pot kan wegvloeien. De perfecte "feel good"-mengeling voor winterheide in potten is een combinatie van zure grond voor heideplanten en een beetje zand - zo voelt de plant zich meteen thuis.
Correct verzorgen
Winterheide verzorgen
Het enige wat je winterheide behoorlijk van streek kan maken, is een foute gietbeurt. Vooral tijdens de zomer, wanneer ze enkel een opvallend groene kleur heeft, wordt de plant vaak vergeten. Ze heeft dan echter voldoende water nodig. Enkel wanner de wortels zich tijdens de zomer goed ontwikkelen, zal ze de uitputtende bloeitijd tijdens de winter overleven.
Ook in de winter moet de plant af en toe water krijgen. Het juiste moment daarvoor vinden is soms niet zo gemakkelijk : als je je plant water geeft voor de aanstaande vorstperiode, zal de aarde doorvriezen en de plantenkluit beschadigd raken. Let daarom voor het water geven altijd op de aangekondigde temperaturen en geef je winterheide altijd net genoeg water zodat de plant alles ineens opnemen kan. In het geval van langdurige vorst is het beter om helemaal geen water te geven. De plant verdraagt dit doorgaans beter dan ijsblokjes aan de voeten.
Om de koude winterperiode goed te doorstaan, kan je je winterheideplant tussen april en september daarop voorbereiden door ze af en toe spaarzaam te bemesten. Omdat de plant in de zomer niet bloeit, gebruik je bij voorkeur een kalium- en fosforrijke meststof die de plant zal versterken. Maar met een hortensia- of rododendronmeststof kan je ook niks verkeerd doen.
Ze is altijd een beetje stoer, maar om te vermijden dat je winterheide er na een paar jaar wat kaal uitziet, moet je de plant na de bloei elk jaar een beetje terugsnoeien. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze compact kan groeien en haar energie stopt in de bloei van het volgende seizoen. Het is voldoende als je de scheuten net onder de verdorde bloemen snoeit.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten voor een perfecte verzorging van je winterheide