Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Lenteroos

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kuipen, bedden
Planthoogte:
20-50 cm
Bloemkleur:
wit, roze, lila, donkerrood, meerkleurig

Correct planten

Lenteroos planten

Standplaats

Misschien vermoedde je het al: een plant die vanaf januari tot begin mei haar bloemen opent, is niet heel afhankelijk van zonneschijn. Een halfschaduwrijke standplaats is daarom precies geschikt voor je lenteroos. Felle zon kan in de zomer een probleem worden, terwijl in permanente schaduw waterverzadiging dreigt. Met deze vereisten en een groeihoogte van maximaal 50 cm is de lenteroos daarom ideaal als onderbeplanting onder bomen en struiken. Wanneer je goed zorgt voor de lenteroos in je tuin, zal je daarvoor zeker worden beloond, want op een ideale standplaats kan de plant wel 40 jaar oud worden.

Planten

Zodra in het voorjaar de grondvorst voorbij is, mag je beginnen met het planten van je lenteroos. Tot de volgende winter heeft de plant dan voldoende tijd om te wortelen - iets dat ze overigens zeer grondig doet. Om de lange wortels de kans te geven zich goed te vormen, maak je eerst de aarde rondom het plantgat los tot diep in de grond. Bij een bijzonder dichte leembodem kan een schepje zand of grind helpen. Het plantgat moet ongeveer 2 keer zo groot zijn als de aardekluit. Ook wat betreft de plantafstand moet je nauwkeurig zijn: de afstand tot de naburige planten in het bed moet minimaal 15 cm zijn. De lenteroos moet op haar standplaats in het tuinbed namelijk haar hele plantenleven lang voldoende ruimte hebben, want deze plant houdt er niet van verplant te worden.

Onze tip

Draagt je vers gekochte lenteroos nog bloemen? Het is jammer, maar het is beter om deze vóór het planten te verwijderen. Zo kan de plant alle energie op de vorming van wortels richten en bloeit ze het volgende jaar des te mooier.

Correct verzorgen

Lenteroos verzorgen

Water geven

Tijdens de bloeiperiode in de winter wordt de lenteroos gewoonlijk voldoende van hemelwater voorzien. Tijdens zomerse perioden van droogte moet je het groene struikje onder de heg echter niet vergeten, want als de plant sterk verzwakt in de zomer, lijdt de bloei in het volgende jaar daaronder.

Bemesting

Lenterozen houden van doorlatende en kalkhoudende grond. Je doet daarom in het voorjaar de plant niet alleen plezier met een dosis compost, maar ook met wat tuinkalk of algenkalk. Daarmee zal ze zich na de groeiperiode ontwikkelen tot een weinig eisende schoonheid in je winterse tuin. 

Snoeien/delen

De lenteroos groeit niet heel snel en daarom zijn meestal geen speciale snoeimaatregelen nodig. Ontdoe de plant regelmatig van verwelkte bladeren, waardoor je de groei van gezonde scheuten en bladeren stimuleert.
Wanneer het toch gebeurt dat je de lenteroos moet verplanten, dan moet je zeker van tevoren de aardekluit delen, zodat deze weer goed kan aangroeien. Het beste tijdstip hiervoor is in het voorjaar, na de bloeiperiode.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :