Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Bromelia

compo image
Kenmerkend voor de bromelia zijn de bont gekleurde, kortstondig bloeiende bloemen.
compo image
De "Flaming Sword"-Bromelia is een van de meest geliefde soorten.

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
huis
Planthoogte:
max. 50 cm
Bloemkleur:
geel, oranje, rood, roze

Correct planten

Bromelia's planten

Standplaats

Bromelia's (Bromeliaceae) hebben vanwege hun tropische oorsprong een voorkeur voor warme kamers met een hoge luchtvochtigheid. Ze zijn daarom in de winter ook heel geschikt voor een halfschaduwrijke vensterbank. 's Zomers voelt dit familielid van de ananasplant zich ook goed thuis in de tuin op een plekje onder bomen. De temperatuur mag daar 's nachts niet onder de 15 °C dalen.

Aanplanting

Deze onderhoudsvriendelijke kamerplant met haar kleurrijke schutbladeren hoef je zelden te verpotten. Als uw bromelia toch te groot wordt, kan je haar als volgt verpotten in een stabielere pot:

  • Terrestrische bromeliasoorten (bodemplanten) in potgrond
  • Epifytische bromeliasoorten (op levende planten groeiend) zoals orchideeën in bast en veenmos

Vermeerdering

Bromelia's en Bromeliaceae kan je, afhankelijk van de soort, op twee manieren vermeerderen.

Ten eerste vormen de planten uitlopers, die je van de moederplant kan scheiden zodra ze 10 tot 15 cm lang zijn geworden. De jonge plantjes onttrekken voedingsstoffen aan de moederplant, waardoor deze uiteindelijk dood gaat.

Aan de andere kant kan je bepaalde bromeliasoorten vermeerderen door in het voorjaar te zaaien. Voor beide manieren geldt dat het lang duurt voordat de eerste bloem wordt gevormd.

Onze tip

Leg een rijpe appel naast of in de pot en doe een zak over plant en appel heen. Het rijpingsgas van de appel stimuleert de groei van de bromelia.

Correct verzorgen

Bromelia's verzorgen

Water geven

Het is belangrijk dat je een bromelia niet laat uitdrogen, maar altijd vochtig houdt. In de zomer raden we je aan de bladtrechters voortdurend met wat kalkarm regenwater te vullen. Epifytische bromelia's zijn daarentegen blij met dagelijks vocht uit de plantenspuit. Te weinig vocht kan je herkennen aan bruine bladpunten.

Bemesting

Als je je bromelia in een hoogwaardige potgrond hebt geplant, heeft de plant geen extra bemesting nodig. Anders raden we je aan een vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :