1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Wilde kardinaalsmuts

Correct planten

Wilde kardinaalsmuts aanplanten

De beste locatie voor wilde kardinaalsmuts in de tuin

Kleurrijke herfstbladeren en glimmende vruchten tot in de winter - als je bij het horen van de naam "wilde kardinaalsmuts" meteen aan dit kleurrijke beeld denkt, moet je de struik zeker een zonnig en warm plekje in de tuin geven. Hoewel de planten tientallen jaren op half-schaduwrijke locaties kunnen overleven, zal de bloei- en kleurenpracht daar meestal niet aan de verwachtingen voldoen.

Daarnaast is er nog een andere parameter die een belangrijke rol speelt bij de keuze van de standplaats van wilde kardinaalsmuts : als de plant er zich goed voelt, zal ze ongeveer 25 cm per jaar groeien. Plan dus van bij de aanplanting voldoende ruimte in voor de naburige planten of snoei jaarlijks zodat de struik de andere planten niet verdringt.

Wanneer wordt wilde kardinaalsmuts aangeplant?

De Europese wilde kardinaalsmuts is een bladverliezende heester. De ideale periode voor aanplanting in de tuin is in de herfst, wanneer het hout zijn blad heeft verloren. Wat locatie betreft, stelt het gewas geen bijzondere eisen - in tegendeel! De struik groeit zelfs graag op kalkhoudende kleigronden waar de meeste sierbomen zich helemaal niet prettig voelen. Zolang de grond niet te zanderig is, kan je wilde kardinaalsmuts gerust in elk type tuingrond aanplanten.

Wilde kardinaalsmuts in de tuin aanplanten

Om wilde kardinaalsmuts in je bloemperk aan te planten, moet je eerst de bodem diep losmaken. Afhankelijk van het type bodem kan er wat kalk in de grond worden ingewerkt. Wilde kardinaalsmuts houdt namelijk van kalkhoudende grond. Het plantgat moet zo diep worden gegraven dat de kluit na het ingraven ongeveer 1 tot 2 cm onder de grond zit - dit beschermt de plant tegen droogte en vorst. Om de plantengroei te bevorderen, kan je tijdens de aanplanting meststof in het plantgat strooien.

Bij aanplanting in de herfst - een typisch regenseizoen - zal je vermoedelijk niet veel water moeten geven. Als de regen echter uitblijft, moet je de eerste weken na de aanplanting regelmatig extra water toedienen.

compo image
Ook al zijn vogels gek op de felgekleurde bessen, de vruchten van wilde kardinaalsmuts zijn extreem giftig voor de mens. De struik is daarom niet geschikt voor een tuin met kleine kinderen.

Correct verzorgen

Wilde kardinaalsmuts verzorgen

Hoe vaak moet je wilde kardinaalsmuts water geven?

Eenmaal de struik goed ingeworteld is, hoef je niet zo vaak meer te begieten. De plant heeft echter brede wortels. Dit betekent dat de wilde kardinaalsmuts perfect is voor hellingen en hellende bedden te beveiligen. De platte, fijne wortels zijn echter niet ideaal om de struik tijdens lange periodes van droogte te voorzien van water. In hete en droge zomers raden we je dus aan om regelmatig de tuinslang te gebruiken zodat de groei van je wilde kardinaalsmuts niet wordt belemmerd.

Heeft wilde kardinaalsmuts meststof nodig?

Als je bij de aanplanting een startmeststof in het plantgat hebt gestrooid, hoef je je wilde kardinaalsmuts niet per se meer te bemesten. Als je de plant als haag hebt aangeplant, wil je ongetwijfeld dat de plant snel groeit. In dat geval kan je de struik elk jaar in het voorjaar een portie compost geven. Ook specifieke meststoffen voor houtgewassen of hagen zijn perfect om de groei te bevorderen en een dichte haag te creëren.

Wilde kardinaalsmuts overwinteren

Wilde kardinaalsmuts overleeft de eerste winter na aanplanting onder een laag bladeren of dennentakken. Na een jaar in het tuinbed is de struik meestal zo goed ingeworteld dat hij de winter zonder extra bescherming kan doorkomen. Wilde kardinaalsmuts is zelfs bestand tegen negatieve temperaturen. Het hout is zelfs zo sterk dat er in het verleden breinaalden en klossen van werden gemaakt.

Wilde kardinaalsmuts correct snoeien

Als de struik zich goed voelt in zijn tuin, zal hij ongeveer 25 cm per jaar groeien. Het kan snel krap worden, vooral bij planten in bloemperken. We raden je dan ook aan om je struik jaarlijks te snoeien - in het voorjaar - voordat nieuwe scheuten worden gevormd. Daarbij is alles toegestaan, want wilde kardinaalsmuts is heel robuust en kan een forse snoeibeurt probleemloos aan.

Stippelmotten op wilde kardinaalsmuts bestrijden

Is je struik in het voorjaar bedekt met webben die doen denken aan spinnenwebben? Dan is de kans groot dat je wilde kardinaalsmuts besmet is met de kardinaalsmuts-stippelmot. De rupsen van de vlinder zijn op zich niet gevaarlijk, maar ze komen meestal zo talrijk voor dat de bladeren van de plant na de plaag volledig zijn weggevreten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.