1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Gojibes

Kenmerken

Gojibes

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Pot, perk
Planthoogte:
Tot 4 meter
Bloemkleur:
Paars

Correct planten

Gojibes aanplanten

Standplaats

Voor de gojibes is de volgende regel van kracht : op schaduwrijke plekjes zal de struik heel veel bladeren vormen, op zonrijke locaties zal de struik dan weer heel veel vruchten vormen. Als je iets wilt oogsten, raden we je dan ook aan om de struik heel wat zonlicht te gunnen. Het tweede belangrijke criterium is de beschikbare ruimte. Gojistruiken hebben namelijk de neiging om sterk in de breedte te groeien. De afstand tot de volgende plant moet daarom minstens 2 meter zijn. Zo is de struik ook ideaal om als solitaire plant in het gazon of aan omheiningen te worden aangeplant. 

Gojibes in de tuin aanplanten

De ideale periode om een gojistruik in de tuin aan te planten is de maand mei, na de laatste vorst. Maar ook in de vroege herfst kan je de struik nog in de tuin plaatsen. Wat de bodem betreft is de gojibes allesbehalve veeleisend - hij gedijt op bijna alle bodemtypes. Toch heeft hij een lichte voorkeur voor een zandige, goed doorlaatbare ondergrond waarin zich geen vocht kan ophopen. Maak daarom bijzonder zware, kleiachtige bodems los door er een portie zand of grind door te mengen alvorens je de struik aanplant.

Eenmaal de struik zich goed voelt op zijn locatie, bestaat de kans dat hij heel hard begint te groeien. Om de groei van de  worteluitlopers te beperken, raden we je aan om de struik in een grote plantkuip in het bloembed te planten - of in ieder geval een stabiele wortelbegrenzer van metaal of kunststof in de grond te graven.

Onze tip

Ook in een grote pot op het balkon of het terras groeit een gojistruik heel goed. De plant moet dan om de 2 tot 3 jaar in een portie verse potgrond worden verpot.

Correct verzorgen

Gojibes verzorgen

Water geven

De gojibes is een stevige struik die goed tegen hitte en droogte kan. Als je aan het einde van de zomer veel smaakvolle bessen wilt oogsten, moet je ervoor zorgen dat er altijd voldoende water beschikbaar is voor het houtgewas. De gemakkelijkste manier om dit te doen tijdens lange periodes van droogte, is door de tuinslang een klein beetje open te zetten en het water enkele uren op het wortelgebied van de plant te laten lopen.

Bemesten

Net zoals de meeste houtgewassen is de gojibes niet afhankelijk van voedingsstoffen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als je de vruchtvorming van de plant wilt stimuleren, kan je in het voorjaar een meststof met trage werking in de grond inwerken. De gojibes kan ook compost gebruiken.

Snoeien

Het belangrijkste punt wat betreft het onderhoud van de gojistruik is een professionele snoeibeurt. In het eerste jaar moet de struik tot 30 cm boven de bodem worden gesnoeid. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de struik heel compact groeit en genoeg energie zal hebben voor de vruchtvorming. Even belangrijk is het uitrijpen van de bessen : er moet voldoende licht op de takken vallen. Dun daarom je struik vanaf het tweede jaar elk najaar uit. Laat hiervoor altijd slechts 5 tot 6 hoofdscheuten over. Als de opbrengst van de hoofdscheuten na enkele jaren afneemt, moeten ze worden teruggesnoeid. Zo zullen er nieuwe, krachtige hoofdscheuten groeien.

Oogsten

Na de aanplanting heb je wat geduld nodig. De gojistruik draagt pas na 3 jaar bessen. Om de kleine vitaminebommen te laten uitrijpen, heeft de struik maanden vol zonlicht nodig. In onze contreien zullen de bessen pas in september of oktober rijp zijn. Gelukkig rijpen ze geleidelijk aan, zodat je meerdere weken aan een stuk bessen kan plukken. Als je verse goji-bessen te bitter voor je zijn, kan je ze laten drogen. Zo zijn ze ook veel langer houdbaar en kunnen ze in de winter in muesli worden verwerkt.

Overwinteren

De gojibes is bestand tegen temperaturen tot -25°C en heeft daarom geen extra winterbescherming nodig. Enkel wanneer je de struik in de herfst hebt aangeplant, moet je tijdens de eerste winter het gebied rond de wortels beschermen met een laagje bladeren of dennentakjes.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.