1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Sierkool

Kenmerken

Sierkool

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, terras, balkon
Planthoogte:
tot 20 cm
Bloemkleur:
crème-wit, geel, roze, magenta, rood, violet

Correct planten

Sierkool planten

Standplaats

Voor intensieve kleuren in de herfst heeft sierkool een volledig tegen de zon en wind beschutte standplaats nodig.

Aanplanting

De beste kiemtemperatuur voor sierkool is 15 tot 20 °C. Voor het zaaien in het tuinbed kan je dus vanaf half mei tot en met juli de tijd nemen. Voor sterke en veerkrachtige planten raden we je aan te telen in potten met voedingsrijke aarde. Bedek de zaden in ieder geval met maar weinig aarde en houd ze tot het ontkiemen voldoende vochtig. Het duurt ongeveer 10 tot 20 dagen voordat de zaailingen het daglicht zien.

Voordat je sierkool in het bloembed zaait, moet je de grond voorbereiden op deze sterk opnemende plant. Voor dit doel bevelen we het in de grond werken van hoorn- en beendermeel of paardenmest aan. Aan zure bodem moet je kalk toevoegen. Houd bij het planten een tussenafstand van 25-30 cm aan. Planten die al door het tuincentrum zijn voorgetrokken kan je in september in het bloembed of de kuip zetten.

Correct verzorgen

Sierkool verzorgen

Water geven

Tijdens de kiemfase moet je voldoende water geven, maar in de herfst kan je geleidelijk aan minderen. Let er daarbij wel op dat de aarde niet helemaal uitdroogt. Zowel in bloembedden als in kuipen en potten moet je waterverzadiging voorkomen.

Bemesting

Vooral aan sierkool in kuipen kan je het beste in de zomermaanden iedere 2 tot 4 weken stikstofhoudende mest geven, omdat dit een intensieve kleuring van de sierkool bevordert.

Maatregelen in de winter

Bij temperaturen onder -15 °C moet je de sierkool beschermen, omdat deze anders vorstschade kan oplopen. Als je je sierkool buiten wil laten overwinteren, kan je het beste rode soorten kiezen, omdat deze beter bestand zijn tegen koude temperaturen. Als het je lukt je sierkool de winter door te krijgen, word je in het voorjaar beloond met bloemen in vele kleuren die ver boven de kool uitsteken. Uit deze bloemen kan je ook de zaden voor je volgende inzaai halen.

Onze tip

Wanneer je je sierkoolbloemen in een vaas wil kunnen zetten, moet je in een vroegtijdig stadium toewerken naar de vorming van stelen die lang genoeg zijn. De onderste bladeren kan je regelmatig verwijderen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.