Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Snijbiet

Kenmerken

Snijbiet

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden, verhoogd bed, kuip, pot
Planthoogte:
30-60 cm
Bloemkleur:
groene bladeren

Correct planten

Snijbiet planten

Standplaats

Snijbiet is een klassieke groente, die lange tijd van ons menu verdwenen was. Sinds enige tijd is het echter weer een standaard onderdeel van de groentetuinen van zelfvoorzieners. Snijbiet, dat qua uiterlijk lijkt op spinazie maar botanisch verwant is aan de rode biet, houdt van zon en heeft als middelmatig opnemende plant een wat grotere behoefte aan voedingsstoffen. Omdat snijbiet behoort tot de diep wortelende planten is het bijzonder geschikt voor verhoogde bedden of losse tuingrond. Teelt op een balkon is echter ook mogelijk. Wanneer je voor je aanplant kiest voor steelsnijbiet, biedt deze groente die zo rijk is aan voedingsstoffen met de gele en rode stelen ook visueel een mooie aanblik.

Planten:

Snijbiet kan je rechtstreeks inzaaien of, nog beter, als jonge plantjes in het bed zetten. De ideale tijd hiervoor is vanaf midden april tot eind juni. Let op voldoende afstand tussen de planten om valse meeldauw te voorkomen en om voldoende ruimte over te houden voor de vorming van krachtige bladeren. Plant snijbiet niet naast tomaten, komkommers of spinazie.

Correct verzorgen

Snijbiet verzorgen

Water geven

Snijbiet groeit het best in een constant vochtige bodem. Door regelmatig water te geven stimuleer je de vorming van vele bijzonder zachte bladeren. Waterverzadiging moet je echter wel vermijden; zorg daarom voor een goede drainage.

Bemesting

Het toedienen van een speciale meststof voor groenten is ideaal voor snijbiet. Wanneer hiervoor sterk opnemende planten of andere middelmatig opnemende planten in het bed hebben gestaan, is het aan te bevelen de grond eerst te verrijken met wat compost.

Oogst

Snijbiet kan al 2 tot 3 maanden na de inzaai worden geoogst. Als je alleen de buitenste bladeren eraf haalt en niet de hele plant weghaalt, groeien er steeds weer nieuwe bladeren aan en heb je maandenlang continu verse groente.

Opslag

Afgesneden bladeren blijven maar enkele dagen vers; een hele plant blijft echter wel lang vers. Bewaar snijbiet in ieder geval in de koelkast. De groente is ook geschikt om rauw in te vriezen.

Overwintering

Snijbiet is bestand tegen lichte tot matige vorst. Je kan daarom de oogst uitrekken tot in de wintermaanden en in milde winters zelfs tot voorbij de wintermaanden. Vergeleken met gekleurde steelsnijbiet is witstelige snijbiet het veerkrachtigst gebleken.

De tip van COMPO

Snijbiet kan ook als spinazie worden bereid. De kleine bladeren zijn zacht van smaak en de grotere bladeren zijn duidelijk krachtiger en bitterder. Probeer zelf uit hoe je snijbietbladeren het liefst eet!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :