Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Spinazie

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
moestuin, moestuinbakken, diepe potten
Planthoogte:
bladeren van 5 tot 30 cm groot
Bloemkleur:
groene, bolvormige bloemen

Correct planten

Spinazie planten

Standplaats

Spinazie (Spinacia oleracea) is niet enkel gezond, maar is eveneens de ideale groente voor beginners. De plant is onderhoudsvriendelijk, levert heel wat lekkere bladeren op en kan eenvoudig verwerkt worden. Spinazieplanten vormen lange penwortels. Je kiest dus idealiter een bloembed met losse, humusrijke grond of een moestuinbak uit om spinazie te planten. Als je spinazie wilt planten in een pot, dan is die bij voorkeur minimum 30 cm diep. Spinazie houdt van een zonnig tot half-schaduwrijk plekje en is zeker geen hongerige plant. Ze heeft dus niet veel voedingsstoffen nodig.

Aanplanten

Spinazie kan direct gezaaid worden maar kan perfect in de serre of in een broeikas worden geteeld. Er wordt voornamelijk voorjaars- en najaarsspinazie geteeld. Deze worden tussen eind februari en begin april of tussen juli en september gezaaid. Daarbij zijn een rijafstand van ongeveer 20 en een plantafstand van 8 tot 10 cm ideaal. Spinazie is niet compatibel met zichzelf, snijbiet, rode biet en andere planten uit de ganzevoetfamilie. Dit betekent concreet dat als een van deze gewassen werd geteeld, spinazie pas na vier tot vijf jaar weer een plaatsje krijgt op diezelfde plaats. Zo vermijd je dat de bodem aan één kant wordt uitgeloogd.

Er bestaat ook zomerspinazie maar door de hoge temperaturen kan die beginnen schieten, wat natuurlijk een slechte invloed heeft op de oogst. De plant zal daarbij namelijk heel hoog groeien en bloemen vormen. Dit maakt de spinazie bitter. Daarnaast is de zomerspinazie niet kiemvrij en heeft de plant heel veel water nodig. De zogenaamde winterspinazie is winterhard als ze een beschut plekje toegewezen krijgt en geeft de mogelijkheid om vroeg te oogsten in het voorjaar. Spinazie kan theoretisch dus het hele jaar door worden geteeld.

Correct verzorgen

Spinazie verzorgen

Water geven

Het is belangrijk dat spinazie vooral tijdens de ontkieming steeds vochtig wordt gehouden. Ook daarna moet je ervoor zorgen dat de plant regelmatig water krijgt want ze droogt snel uit. Geef bij voorkeur 's morgens water zodat de plant voldoende water ter beschikking heeft gedurende de dag. 

Bemesting

Aangezien spinazie geen hongerige plant is, heeft ze maar weinig extra voedingsstoffen nodig. Vermijd overbemesting want dan zal de plant enkel zachte, vitamine-arme bladeren vormen en beginnen schieten. Als de oppervlakte vorig jaar door een hongerige plant werd gebruikt, is spinazie het ideale gewas. Het is belangrijk dat de bodem grotendeels onkruidvrij blijft.

Oogsten

Zodra de bladeren 5 cm groot zijn, kan je ze eenvoudig afsnijden. Als je bij de plant enkel individuele bladeren afknipt, kan die blijven doorgroeien en nieuwe scheuten ontwikkelen. Zo verleng je op eenvoudige manier de oogsttijd. Merk je dat de groei geleidelijk afneemt of er weinig of zelfs geen bladeren meer worden geproduceerd, dan is het tijd om de hele rozet te oogsten. Op zonnige dagen oogst je idealiter in de namiddag of 's avonds wanneer het nitraatgehalte in de bladeren dan beduidend lager is.

Opslag

Verse spinazie smaakt het best. Je kan de bladeren echter maximaal 3 dagen in het groentevak van je koelkast bewaren. Als de oogst te groot is, kan je de spinazie beter blancheren en invriezen.

Overwintering

Aangezien de spinazieplant een eenjarige plant is, is het niet mogelijk om ze te laten overwinteren. De enige uitzondering hierop is de winterspinazievariëteit die in de herfst wordt gezaaid en in het voorjaar wordt geoogst. Temperaturen tot -10°C zijn geen probleem. Enkel sterke wind kan een gevaar vormen. Om je spinazieplanten te beschermen kan je ze dagelijks afdekken met een vliesdoek.

Onze tip

Spinazie wordt nauwelijks aangetast door insecten. Enkel slakken kunnen een bedreiging vormen. Met een slakkenbarrière kan je je oogst optimaal beschermen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :