Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Komkommers

Kenmerken

Komkommers

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, kas, balkon, terras
Planthoogte:
1-4 m
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Komkommers planten

Standplaats

Omdat de komkommerplant oorspronkelijk uit de warme streken van Zuidoost-Azië afkomstig is, heeft ze veel licht en warmte nodig. Daarom voelen deze planten zich in het achterste gedeelte van een kas (op de zon gericht) zeer goed op hun plek. Maar ook een lichtrijke standplaats die beschut is tegen de wind in vollegrond of in een grote kuip is geschikt. Omdat de komkommerplant tot de sterk opnemende planten behoort, mag ze in de vollegrond pas over 4 jaar opnieuw op dezelfde standplaats worden geteeld. De komkommer voelt zich het beste thuis in de buurt van tomaten en paprika's. Bovendien moet de bodem rijk zijn aan voedingsstoffen en los en humusrijk zijn.

Aanplanting

Bepaal eerst of je de komkommerplanten wilt voortrekken, rechtstreeks in de vollegrond wilt zaaien of als jonge plantjes wilt kopen. Wanneer je zaaigoed of plantjes koopt, moet je erop letten of het gaat om soorten voor de kas of voor de vollegrond.

Vanaf begin mei kan je beginnen met het kweken van komkommerplantjes op de vensterbank. Omdat de wortels zeer gevoelig zijn, raden we je aan de afzonderlijke zaden bij minimaal 25 °C in biologisch afbreekbare kweekpotten te zaaien. Dit type pot kan later rechtstreeks in de grond worden geplaatst. Zodra de zaden ontkiemen, zet je de potten koeler. Zet de plantjes na 2 tot 3 weken in de vollegrond of in grote kuipen. Verrijk de grond van tevoren met een biologische gekorrelde meststof voor groenten, om een goed aanbod aan voedingsstoffen te waarborgen. Als het 's nachts onverwacht vriest, spreid he een vlies uit over de komkommerplantjes.

Dat geldt ook bij rechtstreekse inzaai in de vollegrond. De temperatuur aan de grond moet overdag minimaal 12 °C zijn. Maak op een onderlinge afstand van 1 m kruisvormige snedes in de aarde, waarin je 3 tot 5 zaden legt.

Onze tip

Bedek de zaailingen in de buitenlucht enkele dagen lang met een weckglas of jampot. Het tropische klimaat onder het glas stimuleert de groei van het plantje en houdt slakken voorlopig uit de buurt. Vergeet echter niet om water te geven!

Correct verzorgen

Komkommers verzorgen

Water geven

Met name tijdens de vruchtzetting heeft een komkommerplant behoefte aan veel water. Geef 's zomers dagelijks water, maar vermijd waterverzadiging. Door lauwwarm water te gebruiken voorkom je wortelrot en een bittere smaak van de komkommers. Bedek het wortelgebied met een dunne mulch-laag van gemaaid gras, om ervoor te zorgen dat het water niet zo snel verdampt.

Bij teelt in de kas moet je de kas regelmatig luchten om de bladeren goed te laten drogen, waarmee je het risico op aantasting door meeldauw verkleint.

Bemesting

Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten. Dat leidt tot een rijke oogst.

Snoeien

Komkommerplanten, vooral slangkomkommers, vormen ranken van wel 4 m lang. Snoei daarom je komkommerplanten tussentijds. Verwijder de onderste vruchten en zijscheuten tot op 50 cm boven de grond. Zodra de hoofdscheut de gewenste lengte heeft bereikt, kan je deze inkorten om de groei van de zijscheuten te stimuleren. Knip ook de eerste bloemen af, zodat later meer bloemen en vruchten ontstaan.

Plaats voor kaskomkommers een hekwerk van tuindraad of losse draden om tegen op te klimmen. Een hekwerk is ook ideaal voor komkommers op de vollegrond, zodat ze niet op de grond hoeven te liggen.

Oogst

Na 2 maanden kan je je eerste komkommers oogsten. Rijpe komkommers kan je het beste meteen van de plant afsnijden, zodat de plant weer verder kan groeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :