Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Broccoli planten
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een koolgewas dat nauw verwant is aan de bloemkool en dat zelfs beginners relatief gemakkelijk kunnen telen. Broccoli houdt van een zonnige plaats en geeft de voorkeur aan een voedselrijke, waterabsorberende bodem met een hoog kalkgehalte. Ideale buren voor broccoli zijn komkommers, bonen, sla en radijzen. Broccoli kan ook probleemloos worden aangeplant na de spinazie. De lange penwortels van de spinazie hebben de grond namelijk goed losgemaakt en dat geeft de broccoli de kans om goed te groeien. Afhankelijk van de variëteit kan de teelt met andere koolsoorten moeizaam verlopen. We raden je aan om de plaats jaarlijks te veranderen en pas na vier jaar terug te keren naar de oorspronkelijke locatie. Zo vermijd je koolhernia, een gevaarlijke ziekte voor koolgewassen.
Om in mei jonge plantjes in de moestuin te kunnen aanplanten, kan je je broccoliplant al in maart/april een plekje op de vensterbank, in de kweekkas of in de serre geven. Heb je die mogelijkheid niet? Geen probleem! Zaai dan vanaf midden mei direct in de moestuin of in een grote pot. Houd zowel bij het verplanten van de jonge plantjes als bij het zaaien rekening met een plantafstand van 40 tot 50 cm. Broccoli vormt namelijk heel grote, brede bladeren. Na 8 tot 10 weken is de broccoli klaar om te oogsten. Als je in juni / juli nog eens voorzaait, kan je in de herfst nog eens oogsten.
Correct verzorgen
Broccoli verzorgen
De grote bladeren van de broccoli hebben een goede verzorging en daarom relatief veel water nodig. Geef je planten royaal water, op warme dagen ook 's morgens en 's avonds. Bij een tekort aan water zal je direct merken dat de bladeren slap gaan hangen. Eenmaal ze terug water krijgt, zal de plant zich snel herstellen.
Omdat de broccoli een heel hongerige plant is, heeft ze nood aan extra voedingsstoffen. Plant je broccoli daarom niet na andere sterk verterende planten aan vooraleer je de bodem hebt verrijkt met compost. Kalk is ook goed voor koolgewassen.
De broccoli die bij ons op het bord komt, is de zogenaamde bloem van de plant die bestaat uit gesloten bloemknoppen. Om een houtkoolsmaak te vermijden, oogst je de broccoli terwijl de bloemknoppen nog dicht en groen zijn. Snijd hiervoor de bloem 10 tot 15 cm van de steel af, inclusief de bladeren. Je kan de plant wat verder later groeien. Verdere kleine bloemhoofdjes, die uit de zijknoppen groeien, kunnen dan later geoogst worden.
Broccoli is niet lang houdbaar. Bewaar broccoli op een donkere en koele plaats en verwerk hem binnen de 2 tot 3 dagen. Het hoge vitamine C-gehalte in de broccoli zal gestaag afnemen. Je kan de bloemhoofdjes ook invriezen nadat je ze geblancheerd hebt.
In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.
Klimkers en selderij die in het groentebed worden aangeplant, zullen broccoli beschermen tegen ongedierte zoals het grote koolwitje.
Ontdek meer over de groenteteelt
De ideale producten voor een geslaagde broccoliteelt