Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Broccoli

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
moestuin, moestuinbakken, potten
Planthoogte:
tot 50 cm
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Broccoli planten

Standplaats

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een koolgewas dat nauw verwant is aan de bloemkool en dat zelfs beginners relatief gemakkelijk kunnen telen. Broccoli houdt van een zonnige plaats en geeft de voorkeur aan een voedselrijke, waterabsorberende bodem met een hoog kalkgehalte. Ideale buren voor broccoli zijn komkommers, bonen, sla en radijzen. Broccoli kan ook probleemloos worden aangeplant na de spinazie. De lange penwortels van de spinazie hebben de grond namelijk goed losgemaakt en dat geeft de broccoli de kans om goed te groeien. Afhankelijk van de variëteit kan de teelt met andere koolsoorten moeizaam verlopen. We raden je aan om de plaats jaarlijks te veranderen en pas na vier jaar terug te keren naar de oorspronkelijke locatie. Zo vermijd je koolhernia, een gevaarlijke ziekte voor koolgewassen.

Aanplanten

Om in mei jonge plantjes in de moestuin te kunnen aanplanten, kan je je broccoliplant al in maart/april een plekje op de vensterbank, in de kweekkas of in de serre geven. Heb je die mogelijkheid niet? Geen probleem! Zaai dan vanaf midden mei direct in de moestuin of in een grote pot. Houd zowel bij het verplanten van de jonge plantjes als bij het zaaien rekening met een plantafstand van 40 tot 50 cm. Broccoli vormt namelijk heel grote, brede bladeren. Na 8 tot 10 weken is de broccoli klaar om te oogsten. Als je in juni / juli nog eens voorzaait, kan je in de herfst nog eens oogsten.

Correct verzorgen

Broccoli verzorgen

Water geven

De grote bladeren van de broccoli hebben een goede verzorging en daarom relatief veel water nodig. Geef je planten royaal water, op warme dagen ook 's morgens en 's avonds. Bij een tekort aan water zal je direct merken dat de bladeren slap gaan hangen. Eenmaal ze terug water krijgt, zal de plant zich snel herstellen.

Bemesten

Omdat de broccoli een heel hongerige plant is, heeft ze nood aan extra voedingsstoffen. Plant je broccoli daarom niet na andere sterk verterende planten aan vooraleer je de bodem hebt verrijkt met compost. Kalk is ook goed voor koolgewassen.

Oogsten

De broccoli die bij ons op het bord komt, is de zogenaamde bloem van de plant die bestaat uit gesloten bloemknoppen. Om een houtkoolsmaak te vermijden, oogst je de broccoli terwijl de bloemknoppen nog dicht en groen zijn. Snijd hiervoor de bloem 10 tot 15 cm van de steel af, inclusief de bladeren. Je kan de plant wat verder later groeien. Verdere kleine bloemhoofdjes, die uit de zijknoppen groeien, kunnen dan later geoogst worden.

Opslag

Broccoli is niet lang houdbaar. Bewaar broccoli op een donkere en koele plaats en verwerk hem binnen de 2 tot 3 dagen. Het hoge vitamine C-gehalte in de broccoli zal gestaag afnemen. Je kan de bloemhoofdjes ook invriezen nadat je ze geblancheerd hebt.

Overwintering

In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.

Onze tip

Klimkers en selderij die in het groentebed worden aangeplant, zullen broccoli beschermen tegen ongedierte zoals het grote koolwitje.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :