Kenmerken
Correct planten
Van alles een beetje, maar alsjeblieft niet te veel - dat is een perfecte omschrijving van de ideale standplaats voor radijs. Radijs heeft namelijk een voorkeur voor lichte en warme standplaatsen, maar bij fel zonlicht gedijen de meeste variëteiten niet heel goed. De bodem moet bij voorkeur los en gelijkmatig vochtig zijn; natte voeten zijn echter op den duur niet goed.
Van radijs kan je de hele zomer lang genieten. De vroege variëteiten mag je al vanaf eind februari in de kas inzaaien; op de vollegrond begint het seizoen eind maart. In het voorjaar is de tijdsduur van inzaai tot oogst ca. 8 weken en 's zomers is dat, bij gunstige weersomstandigheden, slechts 3 tot 4 weken. Daar komt bij dat je tot in augustus steeds weer nieuwe generaties radijs kan inzaaien. Daardoor is er altijd verse aanvulling en kan je de plantjes bij iedere inzaai voldoende ruimte geven; er moet minstens 15 cm tussen de individuele zaadkorrels zitten. Bedek na het inzaaien de korrels slechts lichtjes met aarde en geef daarna ruim water.
Wanneer je verschrompelde radijsjes in een schaal met koud water legt, kunnen ze vocht opnemen en zien ze er al snel weer goed uit
Correct verzorgen
Snel groeien is vermoeiend en maakt dorstig. Regelmatig water geven behoort daarom tot de belangrijkste verzorgingsmaatregelen in de radijsteelt. Om deze groente ondanks de korte teeltduur knapperig en lekker te houden, moet er steeds voldoende water beschikbaar zijn; bij warmte en droogte kan het zelfs nodig zijn dagelijks water te geven.
De radijsplant behoort tot de zwak opnemende planten. Als je de bodem vóór het inzaaien goed met compost of organische meststof hebt voorbereid, hoef je in de weken van het telen verder geen mest meer te geven. Wanneer je iets goeds wilt doen voor de groente, kan je beter zorgen voor voldoende zuurstof door te harken en onkruid te wieden.
Rood is oogstrijp! De perfecte oogsttijd voor radijs herken je aan de intens roze kleur van de knolletjes, want die steken vrijwel altijd een stukje boven de grond uit. Om de radijsjes lang vers en aromatisch te laten blijven, oogst je zo mogelijk alleen je dagelijkse behoefte. Wanneer je een bosje radijs wilt zoals je dat uit de supermarkt kent, is het beter dat niet van bovenaf aan de bladeren uit de grond te trekken, maar de radijsjes één voor één voorzichtig uit de aarde te halen.
Als ze eenmaal zijn geoogst, houden radijsjes het niet lang vol; in de koelkast blijven ze weliswaar iets langer goed dan bij kamertemperatuur, maar ook daar beginnen ze na enkele dagen te verschrompelen. Er is echter een doeltreffende methode om de houdbaarheid van radijsjes te verlengen: verwijder meteen na het oogsten de bladeren, want die onttrekken veel water aan de knolletjes. Die zachte bladeren kan je trouwens ook eten en bijvoorbeeld door een rauwkostschotel of in een soep doen.