Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Radijs

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
groentetuin, balkonkuip
Planthoogte:
10-15 cm
Bloemkleur:
wit, lichtviolet

Correct planten

Radijs planten

Standplaats

Van alles een beetje, maar alsjeblieft niet te veel - dat is een perfecte omschrijving van de ideale standplaats voor radijs. Radijs heeft namelijk een voorkeur voor lichte en warme standplaatsen, maar bij fel zonlicht gedijen de meeste variëteiten niet heel goed. De bodem moet bij voorkeur los en gelijkmatig vochtig zijn; natte voeten zijn echter op den duur niet goed.

Planten

Van radijs kan je de hele zomer lang genieten. De vroege variëteiten mag je al vanaf eind februari in de kas inzaaien; op de vollegrond begint het seizoen eind maart. In het voorjaar is de tijdsduur van inzaai tot oogst ca. 8 weken en 's zomers is dat, bij gunstige weersomstandigheden, slechts 3 tot 4 weken. Daar komt bij dat je tot in augustus steeds weer nieuwe generaties radijs kan inzaaien. Daardoor is er altijd verse aanvulling en kan je de plantjes bij iedere inzaai voldoende ruimte geven; er moet minstens 15 cm tussen de individuele zaadkorrels zitten. Bedek na het inzaaien de korrels slechts lichtjes met aarde en geef daarna ruim water.

Onze tip

Wanneer je verschrompelde radijsjes in een schaal met koud water legt, kunnen ze vocht opnemen en zien ze er al snel weer goed uit

Correct verzorgen

Radijs verzorgen

Water geven

Snel groeien is vermoeiend en maakt dorstig. Regelmatig water geven behoort daarom tot de belangrijkste verzorgingsmaatregelen in de radijsteelt. Om deze groente ondanks de korte teeltduur knapperig en lekker te houden, moet er steeds voldoende water beschikbaar zijn; bij warmte en droogte kan het zelfs nodig zijn dagelijks water te geven.

Bemesting

De radijsplant behoort tot de zwak opnemende planten. Als je de bodem vóór het inzaaien goed met compost of organische meststof hebt voorbereid, hoef je in de weken van het telen verder geen mest meer te geven. Wanneer je iets goeds wilt doen voor de groente, kan je beter zorgen voor voldoende zuurstof door te harken en onkruid te wieden.

Oogst

Rood is oogstrijp! De perfecte oogsttijd voor radijs herken je aan de intens roze kleur van de knolletjes, want die steken vrijwel altijd een stukje boven de grond uit. Om de radijsjes lang vers en aromatisch te laten blijven, oogst je zo mogelijk alleen je dagelijkse behoefte. Wanneer je een bosje radijs wilt zoals je dat uit de supermarkt kent, is het beter dat niet van bovenaf aan de bladeren uit de grond te trekken, maar de radijsjes één voor één voorzichtig uit de aarde te halen.

Opslag

Als ze eenmaal zijn geoogst, houden radijsjes het niet lang vol; in de koelkast blijven ze weliswaar iets langer goed dan bij kamertemperatuur, maar ook daar beginnen ze na enkele dagen te verschrompelen. Er is echter een doeltreffende methode om de houdbaarheid van radijsjes te verlengen: verwijder meteen na het oogsten de bladeren, want die onttrekken veel water aan de knolletjes. Die zachte bladeren kan je trouwens ook eten en bijvoorbeeld door een rauwkostschotel of in een soep doen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :