Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Roos

compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Veel

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
tot 5 m
Bloemkleur:
wit, geel, roze, rood, magenta, oranje

Correct planten

Rozen planten

Standplaats

Rozen hebben een losse, humusrijke bodem met diepe lagen nodig. De bodem moet vocht bevatten, maar niet naar waterverzadiging neigen. Rozen houden van een zonnige standplaats waar de lucht vrij kan circuleren. Enkele soorten voelen zich ook thuis op halfschaduwrijke plaatsen. Slecht voor hun groei zijn schaduwrijke, te vochtige of te droge plaatsen. Vermijd ook zeer warme standplaatsen, want rozen verwelken daar snel en zijn er vatbaarder voor ziekten. Op plaatsen met veel wind drogen rozen echter zeer snel uit.

Aanplanting

De beste tijd om rozen te planten is de herfst. Dan hebben ze nog genoeg tijd om te wortelen en te groeien voordat de eerste vorst zich voordoet. Deze voorsprong loont zich in het voorjaar. Ook de conditie van de planten is dan beter, want in de winter worden ze door de kwekers vaak in koelcellen opgeslagen.

Om schimmelziekten te voorkomen, moet je rozen niet te dicht bij elkaar planten. De juiste afstand is afhankelijk van de groeikracht van de betreffende soort.

Voor iedere plant moet u een passend plantgat van ca. 40 cm diepte en breedte graven. Gebruik voor de plantgaten een speciaal substraat voor een optimale ontwikkeling van rozen. Vul ca. 2/3 van het plantgat met aarde, druk de aarde aan en geef water aan de zojuist geplante roos. Als het water omlaag is gesijpeld, kan je de rest van het plantgat vullen met aarde. Vergeet niet om na het planten regelmatig water te geven.

Onze tip

Lavendel is zeer geschikt vlak bij rozen te staan. Behalve de prachtige kleurencombinatie die dit oplevert, beschermt lavendel de rozen op natuurlijke wijze tegen bladluizen en mieren.

Correct verzorgen

Rozen verzorgen

Water geven

Pas geplante rozen hebben voor een gezonde groei veel water nodig. Veelvuldig water in kleine hoeveelheden geven moet je echter vermijden, omdat het water dan niet tot in de diepere lagen van de bodem doordringt. De grond rondom de wortels van rozen moet steeds goed bevochtigd zijn. Oudere rozen hebben alleen op bijzonder warme dagen extra water nodig. Giet niet over de bladeren heen en geef geen water tijdens het middaguur (verbrandingsgevaar). In de nazomer moet je minder water geven om de rozen voor te bereiden op de winterrust.

Bemesting

Voor een krachtige groei en een mooie bloemenpracht hebben rozen een grote hoeveelheid voedingsstoffen in uitgebalanceerde verhoudingen nodig. Bemest je rozen tijdens de groei- en bloeiperiode (juni tot het begin van de herfst) daarom regelmatig met een speciale rozenmest. De bodem moet vochtig zijn om te kunnen bemesten. Dat is belangrijk, omdat rozen bij droogte geen voedingsstoffen kunnen opnemen.

Snoeien

Het juiste moment voor het snoeien van rozen is het vroege voorjaar (maart of april), vóór de vorming van nieuwe scheuten. De scheuten moet je altijd boven een naar buiten toe groeiende knopbasis afsnoeien. Snijd daarbij in de richting van de knopbasis en laat daarboven ca. 5 mm staan. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar.

Maatregelen in de winter

Die meeste rozen zijn weliswaar winterhard, maar toch kunnen cultuurrozen bij lang aanhoudende vorst schade oplopen. Om dit te voorkomen wordt een luchtdoorlatende winterbescherming (jute of speciaal wintervlies) aanbevolen. De voet van de plant kan je beschermen door deze af te dekken met bijvoorbeeld sparrentakken of compost.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :