compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Rozen
 6. Rozen verpotten

Rozen verpotten

De roos is een absolute klassieker in onze tuinen. Ook als je geen grote tuin hebt, kan je van deze prachtige bloemen genieten. Er bestaan namelijk heel wat soorten die in een pot kunnen worden gekweekt. Ook het verpotten van de rozenplant behoort tot het verzorgingsplan. In dit artikel ontdek je waarom potrozen regelmatig moeten worden verpot, wanneer je dit idealiter doet en hoe je dit op een correct manier doet.

compo image

Wanneer moet mijn rozenplant worden verpot?

De wortels van rozen groeien fors. Na twee tot drie jaar in dezelfde pot wordt het voor de wortels meestal wat te krap. Om ze gezond te houden, hebben ze echter regelmatig een portie verse potgrond en een grotere pot nodig.

Verpotten is nodig wanneer :

 • de wortels uit te pot groeien of onderaan door de drainagegaten van de pot groeien
 • het wortelsysteem dichtgegroeid is waardoor het water amper nog kan worden opnemen
 • de groei van de plant wordt afgeremd
 • er gebreksverschijnselen zichtbaar zijn

Hoewel de pot groot genoeg is, kan het zijn dat de potgrond is uitgeloogd waardoor de plant er verzwakt uitziet. In dat geval hoef je enkel de potgrond te vervangen door een portie verse, voedingsrijke potgrond.

Rozen verpotten - de ideale periode

Rozen worden idealiter verpot vanaf midden januari, aangezien de bloeiende planten in het voorjaar bij zachte temperaturen opnieuw beginnen te groeien. Rozen kunnen ook tijdens de zomer worden verpot, op voorwaarde dat je de planten fors terugsnoeit. Als ze voldoende water krijgen, zullen ze snel terug uitlopen.

Eens de bloeiende struik in de herfst zijn bladeren heeft verloren, last de plant een rustperiode in. Tot het volgende voorjaar zal de plant dus niet meer groeien. De plant wordt dan naar haar winterkwartier verhuisd. Deze verhuizing kan ervoor zorgen dat de plant haar bloemen verliest. Reden te meer om je rozenplant in het voorjaar te verpotten voordat de eerste scheuten verschijnen!

Stap voor stap

Rozen verpotten

 1. compo image

  1

  De juiste pot kiezen

  De bodem van de nieuwe pot moet voorzien zijn van drainagegaten zodat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien. Als de plant langdurig wordt blootgesteld aan vocht, bestaat het gevaar dat de wortels gaan rotten. De bodem van de pot kan je ook bedekken met een laagje hydrokorrels om de drainage te stimuleren.

 2. compo image

  2

  De pot met substraat opvullen

  Vul de pot op met een portie verse potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en humus. De voedingsstoffen zorgen voor een evenwichtige toevoer van alle belangrijke hoofd- en sporenelementen.

 3. compo image

  3

  De plant voorbereiden

  Trek handschoenen aan en haal de bloeiende plant voorzichtig uit de oude pot. Dompel de kluit vervolgens onder in een emmer met water tot er geen luchtbellen meer verschijnen. Beschadigde en rotte wortels kan je met een scherpe snoeischaar afknippen.

 4. compo image

  4

  Plant plaatsen en aandrukken

  Plaats de plant in de pot zonder de wortels te buigen. Vul verder op met potgrond tot 2 centimeter onder de rand. Bij veredelde rozenplanten moet de entingsplaats (te herkennen aan een bobbel) ongeveer 3 tot 5 centimeter onder de potgrond zitten. Zo is de entingsplaats beschermd tegen vorst. Druk goed aan.

 5. compo image

  5

  Water geven en verzorgen

  Geef de roos rijkelijk water en zorg dat ze nadien ook regelmatig water krijgt. Na drie maanden kan je je potroos met een aangepaste meststof voeden. Deze meststof zal de bloei en de wortelgroei stimuleren en zo zorgen voor een goede ontwikkeling van je plant.

Drie tips voor het verpotten van rozen

 1. Hoewel het nog relatief eenvoudig is om jonge rozen te verpotten vanwege het zwakke wortelgestel, verdragen oudere exemplaren het verpotten minder goed. Wees dus bijzonder voorzichtig en zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken.
 2. Heb je een bijzondere variëteit aangeplant? Gebruik dan een scheurbestendig vliesdoek bij het verpotten. Leg het doek in de pot en zorg ervoor dat het enkele centimeters boven de potrand uitsteekt. Vul de pot vervolgens op met potgrond. Als de roos opnieuw moet worden verpot, kan je het doek bij de uiteinden vastnemen en de plant zo gemakkelijk uit de pot trekken.
 3. Moet je plant verpot worden maar heb je onvoldoende plaats op je balkon of terras voor een grotere pot? Dan kan je de kluit iets bijsnijden eenmaal je de plant uit de pot hebt gehaald. Dikke wortels kunnen worden gesnoeid en ook de scheuten kunnen tot 10 centimeter worden ingekort. Vervolgens kan je de plant terug in de oude pot aanplanten in een portie verse potgrond.
compo image

Rozensoorten geschikt voor aanplanting in potten of kuipen

Hoe kan je weten welke rozensoort geschikt is voor aanplanting in potten? Alles hangt af van de groeiwijze. Soorten die uitlopers vormen maar ook hoge struikrozen zijn helaas te groot. Rozen in potten bereiken vaak echter maar 1/3 tot 1/2 van hun maximale hoogte. Vooral kleine rozenstruiken of perkrozen zijn bijzonder populair. Perkrozen kunnen als hoogstam worden gekweekt en zijn dan ideaal voor aanplanting in potten.

In dit artikel ontdek je meer over de verschillende soorten rozen.

Wist je trouwens dat je rozen in potten ook samen kan aanplanten met eenjarige zomerbloemen?

Onze favoriete potrozen

RozensoortBloemkleurGroeihoogte
'Bonica'
zachtroze

60 tot 80 cm

'Rosarium Uetersen'
felroze

150 tot 200 cm

'Margaret Merril'
wit

60 tot 80 cm

'Winchester Cathedral'
wit

80 tot 150 cm

'Golden Celebration'
goudgeel

100 tot 150 cm

'English Garden'
geel

70 tot 90 cm

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.