compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Wat is de betekenis van de witte roos?

De betekenis van de witte roos

Terwijl rode rozen symbool staan voor passie, romantiek en liefde, lijken witte rozen veel veelzijdiger. Afhankelijk van de situatie krijgen ze een andere betekenis. In dit blogartikel ontdek je in welke situaties je witte rozen kan schenken en wanneer beter niet.

Wat is de betekenis van witte rozen?

Witte rozen staan voor puurheid, lieflijkheid en onschuld. Ze kunnen echter ook een teken zijn van verdriet of eeuwige liefde en loyaliteit. Of de roos wordt gezien als een symbool van onschuldige liefde of als een bloem van de dood, hangt grotendeels af van de context - daarbij spelen de gelegenheid en de culturele achtergrond en belangrijke rol.

In christelijke gebieden staat wit voornamelijk voor puurheid en onschuld. Daarom dragen baby's bij de doop een witte doopjurk en kiezen bruiden vaak voor een wit kleed tijdens de bruiloft. In Azië wordt wit echter nauw geassocieerd met dood en rouw. Daar is witte kledij dan ook gebruikelijk tijdens uitvaartplechtigheden, terwijl in westerse landen zwart staat voor rouw. Om medeleven te betuigen of een overleden persoon te herdenken, worden in ons land ook vaak witte bloemen of lichtgekleurde bloemen gebruikt. De kleur wit begeleidt ons dus vanaf de geboorte tot aan de dood en staat voor afscheid en een nieuw begin.

compo image

Voor welke gelegenheden kan je witte rozen schenken?

1. Doopfeest

Organiseer je binnenkort een doopfeest? Met witte rozen kan je de omgeving laten baden in een betoverende en elegante sfeer. Als je als gast wordt uitgenodigd naar een doopfeest, kan je witte rozen schenken als teken van een nieuw begin in het leven.

2. Geschenk voor je geliefde

Als je je partner op Valentijnsdag witte rozen schenkt, dan is dit een teken van oprechte liefde. In de liefde symboliseren witte rozen namelijk pure, onschuldige liefde, trouw, loyaliteit en vertrouwen. De bloemen kunnen daarnaast ook staan voor verlangens of een onvervulde wens. Een boeket witte rozen kan betekenen dat je samen met je partner een toekomst wilt. Voor koppels in een langeafstandsrelatie kunnen de witte bloemen ook aantonen dat je verlangt om bij elkaar te zijn.

3. Bruiloft

Heel wat bruidsparen kiezen voor witte rozen om hun liefde voor elkaar te symboliseren. De witte bloemen vertegenwoordigen niet alleen de loyale en pure liefde voor elkaar, maar ook de nieuwe levensfase die ze samen aangaan. De rozen kan je verwerken in een bruidsboeket maar kan je eveneens gebruiken als decoratie van de kerk of van de feestzaal. Nog een voordeel : witte rozen zien er niet alleen heel elegant uit, ze kunnen ook nog eens gemakkelijk gecombineerd worden met andere kleuren.

4. Begrafenis

In combinatie met chrysanten, lelies of anjers spelen witte rozen een belangrijke rol bij uitvaartceremonies. De bloemen staan symbool voor afscheid en voor loyaliteit aan de overledene en de onverstoorbare liefde die zelfs na de dood zal voortduren. De bloemen vind je dan ook vaak terug op rouwkransen van naaste familieleden. Goed om te weten : met chrysanten kan je je vriendschappelijke gevoelens uiten, lelies staan voor puurheid en geloof, gerbera's bedanken de overledene voor het verrijken van je leven.

5. Teken van oprecht medeleven

Als je bloemen wilt gebruiken om je oprechte medeleven en waardering aan de nabestaanden van de overledene te betuigen, kan je witte rozen gebruiken.

6. Nagedachtenis

Of het nu gaat om de sterfdag of de verjaardag van de overleden  persoon : als je je dierbaren wilt herdenken, zijn witte rozen een goede keuze. De bloemen laten zien dat je ze niet vergeten bent en dat je hen nog steeds in je hart draagt.

compo image

Kan je witte rozen schenken aan zieke personen?

Je vrienden witte rozen schenken als ze met een gebroken been in het ziekenhuis liggen of met de griep in bed liggen - de meningen lopen uiteen. Sommigen zien dit als een liefdevolle begroeting die staat voor een spoedig herstel terwijl anderen de witte bloemen associëren met verdriet en dood.

Kies liever voor oranje of gele rozen! Die symboliseren positieve energie, kracht en zelfvertrouwen en zijn daarom ideaal bij een ziekenbezoek.

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten

Heb je een witte rozenplant in pot cadeau gekregen? Mits de juiste verzorging kan je jarenlang genieten van je mooie bloemen. Met COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten krijgt je plant alle belangrijke voedingsstoffen.

Naar het product
compo image

Waar waren de eerste witte rozen terug te vinden?

De eerste witte roos, die in Griekenland of Italië opdook, was afkomstig uit Azië. De Latijnse naam voor de witte bloem was Rosa alba. Door veredeling zijn er door de jaren heen talloze nieuwe rozen ontstaan. Tegenwoordig zijn Alba-rozen een groep bijzonder nobele oude boerenrozen met witte, zachtroze of roze bloemen. Ze zijn bijzonder winterhard, groeien heel bossig en hebben grijsgroene bladeren. Een van de mooiste variëteiten is ongetwijfeld de "Jeanne d'Arc" met volle, witte bloemen.

Rozen verzorgen

Wil je weten hoe je je rozenplanten correct verzorgt? Ontdek hier alle belangrijkste tips rond bemesting, snoei en overwintering van rozen.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.