compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Wat is de betekenis van een gele roos?

Wat is de betekenis van de gele roos?

Bloemen zijn de taal van emoties. Als je van een goede bekende, een oude vriend of een collega een boeket met gele rozen hebt ontvangen, dan wil je ongetwijfeld graag weten wat daarvan de betekenis is. Wij helpen je het mysterie te ontrafelen!

Hebben bloemen een betekenis?

Vaak worden bloemen als een mooi gebaar beschouwd : om buren te bedanken voor hun hulp of om iemand te feliciteren met zijn/haar pensioen of verjaardag - er zijn heel wat manieren om mensen blij te maken met bloemen.

Sommige bloemen hebben bovendien een speciale betekenis. Rode rozen zijn de klassieker : ze vertegenwoordigen passie, liefde en sensualiteit. Net daarom zou het ongepast zijn om rode rozen aan een goede vriend te geven, tenzij je die persoon als meer dan alleen een goede vriend(in) ziet. Hier zijn gele rozen veel geschikter.

compo image

Wat is de betekenis van gele rozen?

Een gele kleur wordt vaak als negatief gepercipieerd : de kleur staat voor afgunst, wrok of jaloezie. Wat bloemen betreft staat geel voor liefde, vriendschap en genegenheid. Het is een teken van positieve energie, vertrouwen, geluk en solidariteit. Gele rozen zijn dan ook een symbool van vriendschap. De betekenis kan in de loop van de decennia veranderen en varieert ook afhankelijk van de context en de regio. In Mexico worden op de Dag van de Doden (Día de los Muertos) gele rozen gedragen om overleden familieleden te herdenken. In Italië zou het geven van een boeket gele rozen aan je geliefde duiden op nieuwsgierigheid of jaloezie.

compo image

Wie kan je gele rozen schenken?

Gele bloemen brengen zonneschijn in het dagelijkse leven en toveren in een mum van tijd een glimlach op ons gezicht. Met een boeket gele bloemen verspreid je een goed humeur en daar is eigenlijk iedereen blij mee. Het boeket ziet er bijzonder vrolijk uit als je de gele rozen combineert met oranje exemplaren. Gele bloemen zouden geluk en tevredenheid vertegenwoordigen - een prachtige combinatie om de mensen om je heen gelukkig te maken.

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten

Heb je een gele rozenplant in pot cadeau gekregen? Mits de juiste verzorging kan je jarenlang genieten van je mooie bloemen. Met COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten krijgt je plant alle belangrijke voedingsstoffen.

Naar het product

Vier mooie gelegenheden om gele rozen cadeau te doen

1. Genegenheid tonen

Gele rozen zijn een geweldige keuze als je een oude vriendin of een goede vriend blij wilt maken. Ze symboliseren een diepe vriendschap en drukken genegenheid uit. Je vrienden zullen ongetwijfeld blij zijn met dit mooie gebaar.

2. Bedanken

Als je nu een behulpzame buurman of een goede vriend wilt bedanken voor zijn hulp, dan zijn gele rozen een klassieke en oprechte manier om dankjewel te zeggen.

3. Spoedig herstel wensen

Gele rozen stralen een goed humeur uit en zijn symbool voor positieve energie, kracht en zelfvertrouwen. Daarom zijn gele rozen een geweldige keuze als je een vriend in het ziekenhuis bezoekt.

4. Felicitaties overbrengen

Of het nu gaat om een ​​verjaardag, een jubileum of een terugkeer naar het werk na zwangerschapsverlof : met gele rozen wens je de ontvanger geluk, vertrouwen en kracht.

compo image

Waarom zijn gele rozen zo bijzonder?

Als je de laatste eeuwen bekijkt, zal je opmerken dat de gele roos nog relatief jong is. Terwijl de veredeling van roze of rode rozen teruggaat tot het derde millennium voor Christus, begon de veredeling van gele rozen pas ongeveer 500 jaar geleden. De eerste gele rozen die in de 16e eeuw in Europa opdoken, waren onder meer de Oostenrijkse koperroos (ook bekend onder de namen Perzische gele roos en Oostenrijkse doornroos) en de zwavelroos.

De Oostenrijkse koperroos (Rosa foetida) heeft gele bloemblaadjes, meestal met helderrode randen. De zwavelroos (Rosa hemisphaerica) heeft een aangenamere geur en betovert met grote, licht gevulde bloemen in een heldere, zwavelgele kleur. Sommige schilders uit de 17e en 18e eeuw, zoals Jan van Huysum of Juan de Arellano, hebben de zwavelroos afgebeeld in hun stillevens. De gele roos was toen al iets heel bijzonders vanwege haar schoonheid en elegantie in combinatie met de zonnige, gele helderheid - dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd.

Rozen verzorgen

Wil je weten hoe je je rozen correct verzorgt? Hier ontdek je alles over de aanplanting, bemesting, snoei en overwintering!

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.