compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Rozen
 6. Rozen met naakte wortels correct aanplanten en verzorgen

Rozen met naakte wortels correct aanplanten en verzorgen

De herfst is een goed jaargetijde voor het planten van rozen. Rozen worden vaak met naakte wortels, dus zonder aardekluit, verkocht. Dit type rozen is bijzonder gevoelig voor uitdroging, omdat de wortels onbeschermd zijn. Je moet ze dan ook na aankoop onmiddellijk planten. Hier kan je lezen welke stappen je moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat je rozenplant goed groeit op haar nieuwe standplaats.

Tip

Dek je rozenplant vanaf november af met wat aarde, zodat ze beschut is tegen vorst en wind.

Stap voor stap

Rozen met naakte wortels op de juiste wijze planten

 1. compo image

  1

  De wortels en de takken snoeien

  Snoei de roos terug tot ongeveer 20 cm. Verwijder beschadigde wortels. Snoei de wortelpunten licht om de wortels tot nieuwe groei te stimuleren. Geef de roos vervolgens water door haar 12 uur vóór het planten in een emmer met water te zetten. De wortels kunnen zich daardoor goed volzuigen met water. Zet daarom de roos minimaal tot aan het entpunt in het water.

 2. compo image

  2

  De roos planten

  Graaf een plantgat van ongeveer 40 cm in doorsnee. Het gat moet zodanig diep zijn dat de wortels bij het plaatsen niet worden geknakt of omgebogen. Maak de grond onderin het plantgat los, zodat de wortels gemakkelijker de aarde in kunnen groeien. Vul het plantgat op met rozenaarde. Plaats de roos op zodanige wijze in het plantgat dat het entpunt 5 cm onder het bodemoppervlak ligt.

 3. compo image

  3

  De roos water geven

  Druk de aarde aan en leg een kleine wal rondom de roos. Op die manier komt het gietwater rechtstreeks bij de wortels terecht. Geef nu water tot de aarde doordrongen is met water.

De beste tips voor de verzorging van je rozen

Rozen verfraaien iedere tuin, maar hebben ook veel verzorging nodig.! Hier vind je alle tips en handigheidjes voor de verzorging van je rozen.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.