compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Rozen correct bemesten

Rozen correct bemesten

Rozen raken waarschijnlijk nooit uit de mode en daar is een goede reden voor : bijna geen enkel houtgewas heeft zoveel kleurrijke bloemen - soms van mei tot september. Maar wat indruk maakt op de tuinliefhebber, kost de plant veel energie. Om ervoor te zorgen dat je rozenplant dit gedurende tientallen jaren kan uithouden, heeft ze heel wat voedingsstoffen nodig. Wij tonen je hoe en waarmee je je rozen correct bemest zodat je kan genieten van een langdurige en prachtige bloei.

compo image

Voorjaar en zomer

Hoe vaak moeten rozen bemest worden?

Omwille van de grote behoefte aan voedingsstoffen moet je je rozen in het voorjaar, net voor de groeifase, bemesten. De voedingsstoffen in een rozenmeststof zorgen voor een krachtige groei, talrijke bloemen en meer weerstand tegen ziekten en insecten. De ideale periode voor een eerste bemesting hangt sterk af van de weersomstandigheden. Normaliter ontwaken rozenplanten eind maart / begin april uit hun winterslaap. Ten laatste wanneer de eerste bladeren verschijnen moet de plant bemest worden. Bij rozensoorten die meerdere malen bloeien, wordt een tweede bemestingsbeurt eind juni / begin juli aangeraden.

Eerste bemesting begin april

Rozen bemesten in het voorjaar

Om zeker te zijn dat je rozen na de voorjaarssnoei sterk groeien en rijk bloeien, hebben ze naast licht en water ook de juiste mix aan voedingsstoffen nodig. In deze fase zijn stikstof en fosfor heel belangrijk om nieuwe takjes en bloemen te ontwikkelen. Hierbij heb je de keuze tussen een organische, minerale of organisch-minerale meststof.

Welke rozenmeststof gebruik je in het voorjaar?

Actieve micro-organismen

Organische formule

Snelle werking

Minerale formule

Voldoende water geven na een bemestingsbeurt

Het is heel belangrijk dat de plant voldoende water krijgt na de bemesting. Enkel zo kunnen de voedingsstoffen de wortels snel bereiken. Controleer regelmatig of de bodem voldoende vochtig is zodat de meststof optimaal zijn werk kan doen.

compo image

Voor soorten die meermaals bloeien

Rozen bemesten in de zomer

De meeste rozen in je bloemperk bloeien meerdere malen per jaar. Als je de planten na de eerste bloei snoeit, zullen ze snel nieuwe uitlopers vormen. Hiervoor heeft je rozenplant veel voedingsstoffen nodig. De meeste meststoffen waarborgen een werkingsduur tot 3 maanden. Een tweede bemestingsbeurt eind juni is ideaal om de voedingsbehoefte tijdens de tweede bloeiperiode te dekken.

Omdat de meststof in de zomer heel snel moet werken, is een minerale meststof met korte werking en hoog kaliumgehalte ideaal. Houd er rekening mee dat de tweede dosis niet zo hoog mag zijn. De nieuwe takken die tijdens de zomer worden gevormd zijn namelijk nog heel zacht. Om zeker te zijn dat ze voldoende vorstbestendigheid ontwikkelen tegen de winter, heeft je rozenplant tijd nodig. Bemest je perkrozen daarom niet te laat - de laatste stikstofbemesting mag ten laatste midden juli worden uitgevoerd.

Minerale meststoffen met langdurige werking, zoals COMPO Rozen Meststof, zijn de ideale oplossing voor iedereen die slechts 1 maal per jaar rozen in potten willen bemesten. Deze meststof bezorgt jouw plant gedurende meerdere malen alle belangrijke hoofd- en sporenelementen. Voor een optimale werking moet de meststof gelijkmatig worden uitgestrooid, licht in de bodem worden ingewerkt en gelijkmatig vochtig gehouden worden.

compo image

Opgelet voor vorstschade

Rozen in de herfst bemesten?

Rozen mogen vanaf augustus niet meer bemest worden met een stikstofrijke meststof. Dit zou ervoor zorgen dat er nieuwe takken worden gevormd maar de planten zullen hierbij niet meer voldoende tijd krijgen om voldoende uit te rijpen tegen de winter. Deze zachte scheuten zullen bevriezen bij vorst, de plant zal verzwakken en hierdoor zal ze vatbaarder worden voor ziekten en schadelijke insecten.

compo image

Minerale meststof

Rozen in potten en bakken bemesten

Rozen in potten en bakken hebben een beperkt volume potgrond ter beschikking. Om de hoge voedselbehoefte van de planten te kunnen dekken, is een aangepaste meststof heel belangrijk. Niet enkel de plaats is beperkt, maar ook het bodemleven. Daarom wordt een minerale meststof aanbevolen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.