Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Spruitkool

Kenmerken

Spruitkool

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
moestuin
Planthoogte:
tot 70 cm
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Spruitkool planten

Standplaats

Spruiten stellen geen specifieke eisen aan licht - ze kunnen zowel op zonnige als half-schaduwrijke plekjes worden geteeld. Wat de bodemkwaliteit betreft, is de situatie anders. Spruiten zijn namelijk gulzige planten. Dit betekent dat ze veel voedingsstoffen nodig hebben om te groeien.

Om van een lekkere en rijke oogst te kunnen genieten, zal het op heel wat plekjes in de tuin nodig zijn om de bodem te verrijken. Hiervoor kan je enkele weken voor de aanplanting compost of een biologische meststof in de bodem inwerken. Idealiter doe je dit in de herfst. Zo krijgt de tuinbodem genoeg tijd om de toegevoegde voedingsstoffen op te nemen. Spruitjes hebben overigens geen bezwaar tegen kleibodems. Het is dus niet nodig om de bodem te vermengen met zand.

Aanplanting

Spruitjes zijn eigenlijk heel robuust. Aangezien er meer dan 160 dagen kunnen verstrijken tussen het tijdstip van zaaien en de oogst, is het toch zinvol om de groente voor te zaaien. Vanaf april kan je zaaien op de vensterbank of in de serre. Ook het zaaien in een groentebed met folietunnel kan vanaf april gebeuren.

In mei kan je de voorgezaaide plantjes buiten aanplanten. Dit is ook de ideale periode om direct in het groentebed te zaaien. Houd hierbij rekening met een plantafstand van ongeveer 50 cm.

Opgelet!

Jonge planten zijn nog niet vorstbestendig - terwijl spruitjes over het algemeen geen probleem hebben met negatieve temperaturen en winterhard zijn.

Correct verzorgen

Spruitkool verzorgen

Water geven

Om de kleine spruitjes van voldoende water te voorzien, moet je tijdens de hete zomermaanden regelmatig water geven. Als de bladeren geelkleuren, hebben de planten dringend water nodig! Direct na het aanplanten in het groentebed houd je de zaailingen best wat droger. Dit stimuleert de wortels om te groeien.

Bemesten

Ook na de aanplanting moet je ervoor zorgen dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem beschikbaar zijn. Af en toe een portie meststof voor fruit en groenten kan dus geen kwaad. Een tekort aan voedingsstoffen herken je trouwens aan de bladeren die voortijdig geel- of roodkleuren. Mulchen kan ook een groeimiddel zijn omdat het de stabiliteit van de groenten bevordert.

Oogsten

De kleine spruitjes zijn rijp als ze ongeveer zo groot zijn als een walnoot. Sommige soorten kunnen al in de herfst worden geoogst, maar de klassieke oogsttijd begint pas in oktober. De spruitjes smaken zelfs nog beter na de eerste vorst, dus wacht bij voorkeur tot november of december. Begin te oogsten aan de onderkant van de plant en breek de spruitjes naar boven toe uit.

Let bij het kiezen van het type spruitjes op het gewenste oogsttijdstip : de variëteit "Hilds Ideal" kan vanaf eind oktober tot februari geoogst worden. Bij de "Gronninger"-soort kan dit tot in maart. In september kunnen zowel de "Early Half Tall" en de "Nelson" geoogst worden. Opgelet : de vroege soorten zijn niet zo vorstbestendig. En : plant spruitjes niet samen met andere koolsoorten - combineer ze liever met erwten of spinazie.

Overwinteren

Zoals je kan zien aan de oogstperiode, kan de plant in het groentebed overwinteren. Je hoeft je bij temperaturen tot -15°C dus geen zorgen te maken. Wanneer het toch bitter koud wordt, kan vlies, stro of een beschut plekje tegen de huismuur helpen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :