Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Aalbes

compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden
Planthoogte:
1-1,5 m
Bloemkleur:
geel, groen

Correct planten

Aalbes planten

Standplaats

Een aalbesstruik houdt van een halfschaduwrijke tot zonnige standplaats. De bessen worden zoeter naarmate er meer zonlicht op de struik schijnt. Aan de andere kant verliest de struik in het voorjaar al snel zijn bloemen als hij te droog staat. Waterverzadiging is eveneens de vijand van iedere aalbesstruik. Probeer dus in je tuin de juiste balans te vinden tussen voldoende zonlicht en het gehalte aan bodemvocht. Verder groeit je bessenstruik het beste op een plek die tegen wind beschut is.

Aanplanting

Zoek je in het tuincentrum altijd de mooiste planten uit? Wij ook! Maar bij het kopen van een bessenstruik in de herfst moet je een uitzondering maken. Want als een bessenstruik de meeste bladeren al heeft laten vallen, heeft hij na het planten veel meer energie over voor het vormen van wortels. Wanneer je een naakte struik koopt, kan je dus het volgende voorjaar rekenen op een snellere start bij de opkomst van de knoppen en de vruchtzetting.

Per struik moet je rekening houden met ongeveer 2 m² aan benodigde ruimte. Plant in openingen tussen aanplant als je meerdere rijen bessenstruiken wilt. De rode en witte soorten zijn zelfbestuivend, terwijl er onder de zwarte soorten exemplaren zijn die deze eigenschap niet hebben. In die gevallen is het noodzakelijk twee verschillende soorten tegenover elkaar te plaatsen, zodat ze elkaar kunnen bevruchten.

We raden je aan de aardekluit enkele uren in het water te laten staan en de scheuten zo mogelijk terug te snoeien tot 5 naar buiten gerichte knoppen. Daarna kan je de struik een handbreed diep onder het oppervlak van de grond planten. De nieuwe scheuten kunnen dan vanuit de bodem groeien en de bessen kunnen zo meer licht krijgen. Vervolgens stamp je de aarde met de voeten licht aan en geef je ruim water.

Hoogstammige bessenstruiken kan je vastbinden aan een houten paal die tot in de kroon reikt.

Onze tip

Deel je je bessen liever niet met vogels? Gebruik dan het ouderwetse vogelnet en leg dat over de struik zodra de bessen beginnen te rijpen.

Correct verzorgen

Bessenstruik verzorgen

Water geven

In de eerste weken heeft een bessenstruik, die ondiepe wortels heeft, veel vocht nodig om goed te groeien. Geef je bessenstruik daarom regelmatig water. Later kan de struik via het wortelstelsel goed zelf voor voldoende water zorgen. Alleen als het in het voorjaar of de zomer langere tijd droog is, moet je extra water geven. Vermijd daarbij dat de bladeren nat worden, om schimmelziekten te voorkomen. Met een mulch-laag van bladeren of gemaaid gras droogt de grond minder snel uit.

Bemesting

Een rijke oogst wil iedereen toch graag? Geef je bessenstruik daarom in het voorjaar extra voedingsstoffen in de vorm van een gekorrelde meststof voor bessen. Deze meststof is speciaal samengesteld om te voldoen aan de behoeften van pit- en steenvruchten. De struik kan zich daarmee goed ontwikkelen en vormt aromatische bessen.

Oogst

Afhankelijk van de soort zijn de bessen rijp van juni tot en met augustus. Bessen groeien in trossen. Zodra de bessen aan een tros intens rood, doorschijnend wit of diepzwart zijn, kan je ze plukken. De trossen zijn niet allemaal tegelijkertijd rijp, maar meestal na elkaar. Dat is precies goed, want geplukte bessen kunnen zelfs in de koelkast maar 1 of 2 dagen worden bewaard. Blijf je toch met te veel bessen zitten? In dat geval kan je er bessenjam of bessensap van maken of de bessen invriezen.

Snoeien

Struiken met rode en witte bessen hebben in het ideale geval 12 hoofdtakken. Bij deze struiken vervang je jaarlijks, na de oogst, de oudste takken door 2 of 3 nieuw opgekomen takken. Je kan de oudste takken herkennen aan de donkere bast. Snoei of scheur deze oude takken dicht bij de wortel af. Verwijder altijd meteen zijscheuten onderin en te dicht op elkaar groeiende scheuten bovenin de struik. Om de bessen op de zijscheuten zon te laten krijgen voor hun rijping, mogen de zijscheuten niet langer zijn dan een armlengte.

Vermeerdering

Ken je mensen die een bessenstruik hebben? Je kan hen vragen om een tak van 1 jaar oud met een lengte van ongeveer 20 cm. Het vermeerderen van bessenstruiken via stekjes is namelijk heel eenvoudig. Verwijder de bladeren van de tak en steek de tak in teelaarde. Nadat de tak wortels heeft gevormd, plant je hem in de tuin.

Nog meer inspiratie voor je tuin