Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Rode biet

compo image
Rote Bete

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Groentetuin, balkonkuip
Planthoogte:
40 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Rode bieten planten

Standplaats

Rode biet (ook kroot genoemd) is een wortelgewas. Het is een van de gezondste groenten ter wereld. Dat komt door de aanwezigheid van het rode pigment betanine (bietenrood) en de hoge gehalten aan o.a. eiwitten, vitamine C, kalium en foliumzuur. Je zal merken dat het zeker de moeite waard is om deze heerlijke groente in je eigen tuin te kweken. Kies een zonnige standplaats voor je rode bieten. De planten groeien bijzonder goed in losse, fijne grond. Verbouw deze sterk opnemende plant alleen op plaatsen waar in de afgelopen 2 jaar zwak of middelmatig opnemende planten hebben gestaan. Werk naar behoefte wat compost de bodem in, zodat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn.

Wil je graag bieten op je balkon telen? Dan kan je het beste bloempotten gebruiken die minimaal 30 cm diep zijn. Minibieten kunnen ook in lagere balkonbakken worden geteeld.

Planten

Vanaf begin juni kan je bietenplanten in de vollegrond zaaien. Wanneer je daar niet op kan wachten, is het ook mogelijk eind april al te zaaien of jonge plantjes te kopen. Zorg bij nachtvorst voor bescherming tegen de kou, bijvoorbeeld met vliezen of stro. Een bietenplant kan anders gaan 'schieten', d.w.z. dat de plant haar energie in de bloei steekt in plaats van in de vruchtzetting. Gebruik voor het zaaien planttouw om 2 tot 3 cm diepe groeven te trekken. Door de zaden individueel en om de 8 cm in de groeven te verdelen, hoef je de planten later niet te scheiden. Trek om de 25 cm een nieuwe rij en bedek de rijen vervolgens losjes met aarde.

Correct verzorgen

Rode bieten verzorgen

Water geven

Houd de rode bieten gelijkmatig vochtig, vooral tijdens de ontkiemingsfase. Geef afhankelijk van de weersomstandigheden dagelijks water, zodat ook de diepe wortels voldoende vocht krijgen. Om rotten te voorkomen, moet je waterverzadiging in alle gevallen vermijden.

Bemesting

In de primaire groeiperiode hebben deze sterk opnemende planten regelmatig mest nodig. Zodra de eerste bieten zich vormen, geef je om de 2 tot 3 weken extra voedingsstoffen. Een vloeibare organische meststof is hiervoor het meest geschikt.

Oogst

3 tot 4 maanden na het zaaien kan je de eerste grote bieten oogsten. Jonge rode bieten zijn aromatischer en het lekkerst. Hoe meer tijd voorbij gaat, hoe hoger het watergehalte wordt. Wacht niet tot er witte ringen in het vruchtvlees ontstaan.

Opslag

Wil je ook in de winter nog van zelfgeteelde bieten genieten? Wacht dan met zaaien tot juli en met oogsten tot oktober. Maar wees voorzichtig, want vorst is niet goed voor bieten. Trek de bieten langzaam uit de grond, zonder ze te beschadigen. Rode bieten met beschadigingen verrotten snel. Draai de bladeren eraf en bewaar de bieten koel en donker in een kist met vochtig zand.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :