Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Tomaat

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, terras, balkon, kas
Planthoogte:
1 m of hoger, afhankelijk van soort
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Tomaten planten

Standplaats:

Tomatenplanten (Solanum lycopersicum) behoren tot de familie van de nachtschadeplanten en zijn eenjarige of tweejarige planten. Vanwege hun herkomst uit Peru en Ecuador hebben tomatenplanten behoefte aan licht en warmte. De teelt in een serre leidt dan ook bij vele soorten tot de beste resultaten.

Maar ook op de vollegrond op een beschutte plek kan je goede oogsten bereiken. Hier hebben de planten een zonnige, warme en tegen de wind beschutte standplaats nodig. Bescherm je tomatenplanten in de herfst tegen de regen.

Door gebruik te maken van speciale geperforeerde foliebuizen die je over de planten legt, kan je de teeltomstandigheden buiten op eenvoudige wijze verbeteren.

Teelt

Het zaaien begint in maart op een lichte vensterbank of in een warme kas. Het zaad kan je in zaaibakjes zaaien of rechtstreeks in potten met onze teelaarde. Je plaatst deze bakjes of potten bedekt in een ruimte met de optimale temperatuur van 20 tot 25 °C.

Het is goed om de zaailingen te pikeren (op ruimere onderlinge afstand uitplanten), om de zaailingen met beschadigde bladeren of niet-verwijderde zaadvliezen er uit te selecteren.

Aanplanting

Na de IJsheiligen (half mei) kan je de tomatenplantjes in de vollegrond planten. In een kas is het mogelijk om vroeger te planten als je ervoor zorgt dat de temperatuur niet onder de 0 °C kan dalen.

Tomatenplanten hebben veel licht en lucht nodig. Plant ze daarom niet te dicht op elkaar. Dat kan de planten verzwakken en tot ziekten leiden. De plantafstand in de rijen is 40 tot 70 cm en de rijafstand 80 tot 100 cm.

Je kan de planten meerdere jaren achter elkaar in hetzelfde bed planten, omdat tomaten een goede zelftolerantie hebben. Werk vóór het planten een speciale meststof de bodem in of gebruik een speciale potgrond. Dat type substraat is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van de zeer sterk opnemende tomatenplant.

Ondersteun je tomatenplanten met een houten staaf of met een staaf van gegolfd draad, die je naast de tomatenplant in de bodem steekt. De bevestiging van de plant aan de staaf moet je tijdens de groeiperiode van tijd tot tijd aanpassen.

Correct verzorgen

Tomaten verzorgen

Water geven

Tomaten moeten steeds goed vochtig worden gehouden. Vooral in droge perioden moet je de planten regelmatig water geven. De bladeren mogen daarbij niet nat worden. De plant kan dan namelijk snel een schimmelziekte oplopen.

Bemesting

Tomatenplanten hebben niet alleen honger naar licht, ze hebben ook een grote behoefte aan voedingsstoffen. Zorg er daarom voor dat je tomatenplanten over voldoende voedingsstoffen beschikken. We hebben hiervoor een uitgebreid assortiment aan meststoffen met samenstellingen die plantvriendelijk zijn en die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van tomatenplanten.

De frequentie waarmee je moet bemesten is afhankelijk van het gekozen product. Bij gebruik van een vloeibare meststof is het aan te bevelen wekelijks voedingsstoffen te geven. Als je een langzaam werkende meststof gebruikt, is het voldoende om onmiddellijk na het planten meststof aan te brengen. Deze bemestingsbeurt is voldoende voor het hele seizoen. Houd je aan de doseringsinstructies op de verpakking.

 

Onze tip

Voor een optimale groei moet je tomatenplanten regelmatig dieven (= weghalen van de zijscheuten zonder bloei uit de bladoksels). Als je deze laat zitten, groeien ze uit tot complete planten. Je kan deze scheuten gewoon afsnijden.

compo image

Met uitzondering van de tomaten zijn alle delen van een tomatenplant giftig!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst

Meer over COMPO