compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Bewaring van groenten en fruit

TIPS voor de bewaring van groenten en fruit

Je oogst bewaren

Het is elk jaar hetzelfde : eerst wacht je maandenlang ongeduldig af tot de eerste vruchten eindelijk rijp zijn en eens het zover is, heb je ineens teveel van alles. Met de juiste bewaarmethodes is dit vanaf nu geen probleem meer. In dit artikel laten we je zien hoe je de vruchten van je werk eenvoudig kan bewaren, invriezen en koken - zo heb je de hele winter lang vitamines en voedingsstoffen uit eigen tuin ter beschikking.

compo image

Slim je oogst plannen

Het exacte tijdstip om te oogsten is een beslissende factor voor de latere bewaring van de groenten en fruit. Bewaarappelen en -peren kan je gerust iets langer aan de boom laten hangen. Hetzelfde geldt voor enkele groentesoorten zoals pompoenen, rode en witte kool, rode biet, uien en knoflook - ook zij mogen goed rijpen. Om ervoor te zorgen dat op het moment van oogst niet alles ineens rijp is, raden we je aan om bij het zaaien van groenten en fruit te letten op de verschillende types gewassen en hun oogst : er zijn vroege, middelvroege en late soorten. Op deze manier kan je de oogst over een langere periode spreiden en win je meer tijd door de verwerking ervan.

Je oogst bewaren

Als de opbrengst in je moestuin dan toch iets genereuzer blijkt te zijn dan verwacht of als je langere tijd wilt genieten van de vruchten van je werk, zijn er verschillende mogelijkheden om de groenten en het fruit te bewaren. Hier ontdek je hoe je je oogst kan bewaren, invriezen en koken.

Opslaan - invriezen - koken

IN DE KELDER

Opslag

IN KISTEN

Invriezen

In een waterbad

Inkoken

Kleurrijke mix

Kruiden verwerken

Andere mogelijkheden om je groenten en fruit te bewaren

 • Maak een lekkere saus uit groenten, vb. tomaten
 • Bij de bereiding van een jam kent je fantasie geen grenzen
 • Fruitresten kunnen verwerkt worden tot fruitlikeur of rumpot
 • Groenten en fruit kan je met behulp van een voedseldroger (dehydrator) drogen
 • Bij het inmaken van groenten kan je zelf kiezen wat je lekker vindt : zurig of zoutig
 •  ...of een vers gepeste stap uit eigen tuin?

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.