1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Pompoenen

Kenmerken

Pompoenen

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
1-2 m (in de breedte)
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Pompoen planten

Standplaats

Pompoenen - zowel sierpompoenen als eetbare pompoenen - zijn in de herfst niet meer weg te denken uit onze tuinen. Vanwege hun subtropische oorsprong geven tuinpompoenen de voorkeur aan zonnige, warme en vochtige standplaatsen. Omdat pompoenen met hun grote bladeren en vruchten sterk opnemende planten zijn, hebben ze een bodem nodig die rijk is aan voedingsstoffen en humus. Compostbedden of verhoogde bedden zijn bijzonder geschikt. Ideaal is de voet van een composthoop, waar de bodem zeer vochtig is door het omlaag sijpelende water. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de vele pompoenen, die één plant kan hebben, hun ranken graag ver uitspreiden. Als je niet zoveel ruimte hebt, kan je de plant ook tegen een hek aan omhoog laten klimmen.

Aanplanting

De koudegevoelige pompoenplant kan je het beste na IJsheiligen (half mei) buiten zaaien. Het is echter aan te bevelen in een warme kas of in huis op de vensterbank voor te kweken, waarmee je al in april kan beginnen. De zaden zet je rechtop, ca. 2 cm diep, in kleine bloempotten met teelaarde en kruidenpotgrond.

Maak de kweekfase niet langer dan 3 tot 4 weken. Wanneer de pompoenplantjes drie 'echte' bladeren hebben, kan je ze half mei met een plantafstand van 100 cm in de tuin planten. Vanaf nu is het belangrijk op te passen voor slakken.

Onze tip

De pompoenplant is een eenjarige plant. Bij zaadvaste soorten kan je de pitten uit de vruchten halen, die je dan het daaropvolgende jaar gebruikt om te zaaien. Maak de zaden los van het vruchtvlees en laat ze drogen.

Correct verzorgen

Pompoen verzorgen

Water geven

Pompoenplanten moet je ruim water geven, vooral net na het planten. Omdat de grote bladeren en vruchten veel vocht nodig hebben, is het raadzaam om ze bij droog weer om de 2 of 3 dagen water te geven en op warme zomerdagen zelfs iedere dag. Het bodemvochtgehalte moet je in ieder geval op peil houden, waarbij je wel waterverzadiging moet vermijden.

Bemesting

Voor een hoge opbrengst is het belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen. De keuze van de juiste meststof is daarom van groot belang. Een biologische meststof is ideaal voor pompoenplanten, omdat deze de humusvorming verbetert en de bodem vruchtbaarder maakt. Een minerale meststof zorgt er vooral bij jonge plantjes voor dat ze snel kunnen groeien. Je krijgt dan later sneller groeiende planten met grotere pompoenen. Daarnaast heeft het mengen van compost door de bodem zijn waarde bewezen.

Oogst

Zodra de eerste grote pompoenen zijn gevormd, kan je houten planken of stro onder de vruchten leggen, zodat ze niet zo snel gaan rotten en schoner blijven.

Vanaf het einde van de zomer worden de stengels van de pompoenen bruin en houtachtig. Als de pompoenen hol klinken als je er op klopt, kan je ze afsnijden en gebruiken voor decoratie of - in het geval van eetbare pompoenen - voor verwerking in de keuken. Omdat pompoenen heel koudegevoelig zijn, moet de oogst vóór de eerste vorst klaar zijn.

Opslag

Bij de opslag van pompoenen is het belangrijk dat de schil niet beschadigd is en dat er geen aarderesten meer op zitten. Daarnaast mag je pompoenen niet stapelen. Afhankelijk van de soort zijn de pompoenen 2 tot 7 maanden houdbaar. Bij het bewaren van pompoenen moet je erop letten dat de ruimte koel, droog en tamelijk donker is en dat er geen muizen kunnen binnenkomen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.