compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Gember vermeerderen

Handleiding volgens regrow-principe

Gember vermeerderen

Als verfijning van een currygerecht, in een smoothie of in thee - het is altijd goed om een stukje gember in huis te hebben. Wist je trouwens dat het kweken van gember helemaal niet moeilijk is? Je kan het regrow-principe gebruiken om een nieuwe plant te laten groeien uit een klein restant van je gemberknol. In het volgende artikel laten we je alle noodzakelijke stappen zien. Je ontdekt ook hoe je kan zien dat het tijd is om de knol te oogsten.

Van voedseloverschot tot nieuwe plant

Gember vermeerderen, stap voor stap

 1. compo image

  1

  Gemberknollen laten ontkiemen

  De ideale periode om gember aan te planten is in het voorjaar. Vanaf eind februari, wanneer de dagen weer wat langer worden, kan je beginnen met het kweken op een warme vensterbank. Kies daarbij voor een verse en bijzonder dikke gemberknol. Idealiter heeft de knol veel takken in de vorm van knoppen - deze vingervormige structuren moeten afgesneden worden voor vermeerdering. Zodra je een geschikte gemberknol hebt gevonden, kan je die een nacht in een glas water leggen.

 2. compo image

  2

  De ideale potgrond voor gemberplanten

  Kies bij voorkeur scheuten van minimaal 5 cm lang en snijd die met een scherp en proper mes van de knol. Probeer het snijvlak zo klein mogelijk te houden. Om de afgesneden stukjes gember te laten ontkiemen, heb je een potgrond nodig die voldoet aan de behoeften van de plant. De ideale potgrond voor het kweken van gember bevat veel voedingsstoffen en kan gemakkelijk water opslaan, maar moet toch een doorlatende structuur hebben. Een potgrond voor tomaten en groenten voldoet doorgaans het beste aan deze eisen. Om een luchtigere structuur te krijgen, kan je de potgrond vermengen met wat zand. Een klassieke zaaigrond raden we af omdat die nauwelijks voedingsstoffen bevat.

 3. compo image

  3

  Gember in een pot aanplanten

  Dan is het tijd om te planten. Om ervoor te zorgen dat de gemberknollen zich goed ontwikkelen, moet de pot of kuip hoog genoeg zijn - bij voorkeur 20 tot 30 cm. Nog belangrijker is dat overtollig gietwater snel kan weglopen. Daarom is het belangrijk dat de pot onderaan voorzien is van drainagegaten. Ook een laagje kiezelstenen of een potscherf op de bodem van de pot zorgt voor een goede drainage. Vervolgens kan je één of twee stukjes gember in de pot leggen met de knopen naar boven gericht. Zorg ervoor dat de knopen nog een stukje boven de aarde uitsteken.

 4. compo image

  4

  De groeifase

  Plaats de potten met gemberstukjes bij voorkeur op een lichtrijke vensterbank bij een temperatuur van minstens 20°C. In principe kan je gember ook in een serre kweken maar daar mag de temperatuur van 20°C niet worden overschreden. Zolang de gemberplanten nog geen wortels hebben gevormd, moet je de grond constant vochtig houden. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kan je de potten tijdens de eerste weken afdekken met een deksel of met vershoudfolie. Vergeet niet regelmatig te verluchten! Het kan een paar weken duren voordat de wortelstok begint te ontkiemen en er een nieuwe scheut verschijnt. Tijdens de zomermaanden mag je de potten ook buiten plaatsen of de gemberplantjes in een moestuinbak aanplanten. Let erop dat de plantjes het niet te heet krijgen - de hete middagzon bij temperaturen boven 25°C is te vermijden.

 5. compo image

  5

  Wanneer kan gember geoogst worden?

  De rijpheid van gember kan je afleiden uit de kleur van de bambusachtige bladeren. Pas wanneer ze in late zomer geelkleuren, heeft de gemberknol zich in de grond goed ontwikkeld. Heel belangrijk : vanaf dat moment hebben de planten weinig tot geen water meer nodig. Toch hoef je niet alle gemberknollen tegelijkertijd te oogsten. Gember blijft in de koele, vochtige aarde veel langer vers dan in je voorraadkast.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.