Stap voor stap naar meer duurzaamheid in de tuin
We houden van de natuur en van onze tuin. Hierbij zijn we ons heel bewust van de omgeving en voelen we een zeker vorm van verbinding. En terecht! Door nieuw leven te planten, leveren we namelijk een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de natuur en van ons klimaat. Helaas beschadigen we de natuur ook tijdens het tuinieren - meestal zonder het te beseffen. We planten en tuinieren gewoon zoals we denken dat het hoort te zijn. Daarbij staan we echter niet altijd stil bij het duurzame aspect. In dit artikel willen we jou aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan de omgeving. We delen enkele praktische tips rond duurzaam tuinieren en tonen jou, waar je kan bijsturen in het belang van het milieu.
Denk na over jouw acties
De eerste stap naar een duurzame tuin is het identificeren van je eigen "milieuzonden" in de tuin. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de fouten die worden gemaakt. Alleen zo kan je bijsturen en duurzaam handelen.
De vraag naar grondstoffen is al jaren groter dan wat de aarde ons kan bieden. Bij elke handeling moeten we ons bewust zijn van de mate waarin de hulpbronnen worden gebruikt en moeten we ons afvragen of er geen goedkopere alternatieven beschikbaar zijn.
Ook bij het tuinieren kunnen we deze vraag op heel wat verschillende manieren stellen. Waar koop ik mijn planten? Welke apparaten en producten gebruik ik bij het onderhoud van mijn planten? Hoeveel water hebben mijn planten nodig? Er zijn bijna oneindeloos veel mogelijkheden om onze hulpbronnen te sparen tijdens het tuinieren. Hoe ver we daarin willen gaan, bepalen we helemaal zelf. Zo kan je een regenton plaatsen om regenwater op te vangen. Je kan echter nog een stap verder gaan door plantensoorten te kopen die weinig water nodig hebben.
Zo doe je het
Wat een paradox : de planten in onze tuin zetten CO2 om in zuurstof. Tegelijkertijd gebruiken we bij het onderhoud van de tuin echter elektrische apparaten die precies het tegenovergestelde doen. Hoe belangrijk technologische vooruitgang ook is - het vereenvoudigt het leven aanzienlijk. Denk maar aan elektrische grasmaaiers, heggenscharen en bladblazers. Toch moeten we ook beseffen, dat als we voor deze klussen op onze eigen spierkracht zouden vertrouwen, we niet alleen iets goeds doen voor het milieu maar ook voor ons lichaam.
Ook harmonie met de buren is belangrijk. Elektrische apparaten brengen namelijk ook heel wat geluidsoverlast met zich mee. Je kan ook overwegen om deze apparaten gezamenlijk aan te kopen en te gebruiken. Je bespaart daarmee geld, ruimte en ook middelen!
Een echte NO GO
Of het nu gaat om bloempotten, tuinmeubelen en gieters : objecten uit kunststof zijn ideaal voor buitengebruik. Zowel de productie uit aardolie als het eeuwenlange afbraakproces moet de tuinliefhebber er echter van overtuigen dat die materialen niet in de tuin thuishoren. Als je dan écht wilt gaan voor plastic materiaal, dan kan je kiezen voor alternatieven gemaakt uit gerecyclede materialen. Dat geldt trouwens ook voor verpakkingen van potgrond en gewasbeschermingsmiddelen. En om nog een stapje verder te gaan op het gebied van circulaire economie, kan je producten aankopen waarvan de verpakking recycleerbaar is.
Wat dacht je trouwens van upcycling? Geef oude voorwerpen een tweede leven. Zo kan je blikken transformeren tot bloempot of een tuinbank maken uit hout dat niet meer wordt gebruikt.
De juiste keuze
Planten uit verre landen zien er vaak prachtig uit en kunnen elke tuin omtoveren tot een exotische oase. Toch moeten we onszelf de vraag stellen of inheemse planten er niet even goed uitzien. Geïmporteerde planten of specifiek gekweekte planten kunnen namelijk meerdere nadelen hebben : ze ondergaan meestal heel lange transportroutes met daarmee gepaard ook heel hoge kosten, de planten zijn vatbaarder voor plagen en meestal bieden ze nuttige diertjes niet veel voeding. Vooral hoog gekweekte bloemen met grote, gevulde bloemen die een echte blikvanger in het bloemperk vormen, zijn nauwelijks interessant voor bijen, vlinders en zweefvliegen.
Bovendien verdragen heel wat exotische planten, die afkomstig zijn uit warme regio's, onze koudere temperaturen niet zo goed. Het risico bestaat dat er na de ijzige winterkoude niets meer van de planten overblijft. Kies dit jaar dus niet voor nieuwe, vorstgevoelige planten maar wel voor meerjarige en winterharde exemplaren.
Een andere tip om van je kale tuin een kleurrijk bloemenparadijs te maken, is door de bestaande planten te vermeerderen. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden. Je kan je buurvrouw ongetwijfeld een plezier doen met een plant uit je tuin en wie weet krijg je wel een stekje in ruil. Je kan ook een plantenruilfeestje organiseren met vrienden. Zo kan je heel wat nieuwe planten ontdekken.
Niet onbelangrijk
Of het nu gaat om een roos of een hortensia, om een plant in een pot of in de volle grond - enkel wanneer je plant op de juiste standplaats wordt aangeplant, zal ze zich goed ontwikkelen en zal je er lang van kunnen genieten. Een hard werkend vlijtig liesje, dat houdt van schaduw maar wordt aangeplant op een zonnige locatie, zal duidelijk veel meer water nodig hebben. Je zal dus regelmatiger water moeten geven - zeker tijdens de zomer kan dit voor planten op een balkon een fulltime-job worden.
Daarnaast zijn er ook planten die helemaal geen zonlicht verdragen. Denk maar aan fuchsia's, daslook en hosta's. Als je ze in de volle zon aanplant, doe je ze dus meer kwaad dan goed. Het is daarom de moeite waard om voor de aanplanting te weten welk type locatie de plant nodig heeft.
Bloemen en kruiden voor schaduwrijke locaties | Bloemen en kruiden voor zonnige en half-schaduwrijke locaties |
---|---|
|
|
En als je dan toch bezig bent, kan je ineens de bestaande ondergrond controleren. Is die aangepast aan de behoeften van de plant? Als de plant namelijk is aangeplant in de foute grond, zal je er helaas niet lang van kunnen genieten.
Water besparen
Bij planten duurzaam water geven, zijn er twee belangrijke vragen. Waar komt het water vandaan? Hoe moet je water geven? Bij duurzaam tuinieren gebruik je bij voorkeur zoveel mogelijk water uit de regenton. Het ideale tijdstip om je planten water te geven, is 's morgens, wanneer er nog niet veel water verdampt wordt.
Giet geen water over de bladeren, maar wel aan de voet van de plant. Je stilt de dorst van de plant niet door water over de bladeren te gieten, maar je creëert wel het risico dat schimmelziektes of brandwonden worden gevormd. Tegelijkertijd bespaar je water en bevorder je de wortelgroei als je de aarde tussen de gietbeurten laat opdrogen om daarna opnieuw rijkelijk water te geven. Een laagje mulch of vergelijkbare bodembedekker vermijdt dat het gietwater verdampt en heeft bovendien een positief effect op het waterverbruik.
Preventief handelen
Kale gebieden kunnen eveneens uitdroging of erosie van de bodem veroorzaken. Daarom raden we je aan om een bodembedekker of een laagje mulch tussen de planten aan te brengen. Een mengeling van grasmaaisel, bladeren of plantenresten zorgt er niet alleen voor dat de bodem langer vochtig blijft en zo beter beschermd is tegen uitdroging, maar bevordert ook de vorming van humus en zal tegelijkertijd de verspreiding van onkruiden voorkomen. In de meeste wilde tuinen zijn er sowieso echter alleen kruiden (en geen onkruiden) aanwezig. Dat brengt ons naadloos terug bij het bewustzijn.
Iets goeds teruggeven
Eigen compost is heel duurzaam omdat het bestaat uit bestaande reststoffen (vb. voedingsrijk groenafval), volledig in lijn met de circulaire economie. Tegelijkertijd verbetert compost de bodemeigenschappen en kan je die - afhankelijk van de samenstelling en van het voedingsgehalte - in de siertuin en de moestuin gebruiken. Ook hier geldt : vertrouw op compostbakken uit natuurlijke materialen zoals hout en vermijd kunststof exemplaren.
Opruimen behoort tot het verleden
Netjes geharkte bloemperken, een grote oppervlakte met grind in de voortuin en zorgvuldig gesnoeide bomen zijn mooi om naar te kijken. Dit alles draagt echter weinig bij tot de bescherming van het milieu en de biodiversiteit. De aanplanting van verschillende types planten en alles langer laten liggen zou ons motto moeten zijn voor een nog duurzamere tuin. Dit zal insecten aantrekken die ons actief zullen ondersteunen bij het tuinieren, wat ons naadloos bij de tiende tip brengt...
Nuttige insecten beschermen
Steeds meer organismen hebben het moeilijk in hun zoektocht naar voeding en onderdak. Om ze een leefgebied aan te bieden en de biodiversiteit te bevorderen, moet je er bij de aankoop van planten op letten, dat het gaat om inheemse soorten met gevulde bloemen. Enkel dit type bloemen zal de insecten voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven. Vogels, kleine diertjes en nuttige insecten voelen zich dus vooral thuis in wilde tuinen die niet netjes zijn opgeruimd. En idealiter richt je je tuin zo in, dat er het hele jaar door iets bloeit. Daar profiteren zowel wij als de insecten van.
Tuinieren in evenwicht met de natuur
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren