compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Handleiding: zaadbommen maken

Bloemrijke gatenvullers

Handleiding: zelf zaadbommen maken

Het konijntje heeft van het gras gevreten en de bieslook in de balkonbak is ten onder gegaan. Er zijn altijd kleine lege plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken. Het zou toch mooi zijn als je daar eenvoudigweg enkele zaadkogels zou kunnen begraven, waaruit dan later ontelbare bloemen tevoorschijn komen? In feite gaat het echt zo eenvoudig en hebben - bij het juiste zaadmengsel - ook andere tuinbezoekers er wat aan.

compo image

Ingrediënten voor zaadbommen

Hiermee ga je aan de slag

 • Kleipoeder
 • Potgrond
 • Zaden naar keuze (niet te grofkorrelig)
 • Wat water
 • Lepel
 • Schaal om te mengen

Zelf heel eenvoudig bloembommen maken

Hoewel er uiteindelijk slechts kleine zaadkogels ontstaan, is het proces van zaadbommen maken een drekkig karweitje. Doe dit daarom het liefst in de tuin zelf of leg een plastic tafelkleed over de tafel. Ook de mogelijkheid om vlakbij de handen te kunnen wassen is handig. Ligt alles klaar? Dan kan je aan de slag! Voor zo'n 10 zaadbommen heb je ongeveer 3 eetlepels kleipoeder, 6 eetlepels teelaarde en 1 eetlepel van het zaadmengsel in je schaal nodig. Meng de droge ingrediënten met de lepel grondig door elkaar en giet er steeds wat water erbij tot er een plakkerige massa is ontstaan. Nu geldt: wees niet bang vuile handen te maken en rol mooie zaadkogels van deze massa.

De zaadkogels moeten natuurlijk goed plakkerig zijn en niet uit elkaar vallen, maar ze mogen ook niet té nat zijn. Als je de zaadbommen vóór het planten namelijk nog een tijdje wilt bewaren, moeten ze snel volledig kunnen opdrogen om de erin aanwezige zaden niet te laten ontkiemen. Leg de voltooide zaadbommen daarom bij voorkeur op een warme, droge plaats. Wanneer je ze in mooie zakjes doet, zijn de gedroogde bloembommen een perfect geschenk voor plantenliefhebbers.

Onze tip

Als je geen balkon of tuin hebt, kan je ook zaadbommen met alleen keukenkruiden erin maken. Kruidenzaadkogels ontkiemen overigens het beste met peterseliezaden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.