1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Cactussen

Kenmerken

Cactussen

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer, balkon, terras
Planthoogte:
variërend
Bloemkleur:
lila, roze, wit, geel, oranje, rood

Correct planten

Cactussen planten

Standplaats

Omdat het in de Noord- en Zuid-Amerikaanse woestijnen altijd lekker warm is, hebben de meeste cactussoorten een voorkeur voor lichte en warme plekken in huis, bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank. Wanneer je een geschikte plek hebt gevonden, is het zinvol om de cactussen met regelmatige tussenpozen te draaien, zodat ze niet eenzijdig naar het licht toe groeien. Op milde dagen, wanneer de temperatuur 's nachts niet meer onder de 10 °C daalt, kan je in ons land cactussen ook buiten in de frisse lucht in de zon zetten. Een overdekte standplaats die beschut tegen de regen is dan wel gewenst.

Aanplanting

Een goed doorlatende minerale bodem is het meest geschikt voor cactussen. Daarbij moet het substraat een lichtzure pH-waarde hebben. Er is een speciale cactuspotgrond verkrijgbaar die optimaal is afgestemd op de behoeften van deze woestijnplanten en een gezonde groei bevordert.

Cactussen hoef je slechts om de 2 tot 5 jaar te verpotten, omdat ze meestal langzaam groeien. Om een cactus bij het verpotten gemakkelijker uit de pot te kunnen halen, stop je een week van tevoren met water geven.

Onze tip

Bij het kiezen van een nieuwe pot raden we bloempotten van klei aan. Deze zijn niet alleen ademend, maar hebben ook een groter eigen gewicht, waardoor hoog groeiende cactussen niet gemakkelijk om kunnen vallen.

Correct verzorgen

Cactussen verzorgen

Water geven

Een cactusplant, een van de gemakkelijkste planten op aarde, hoef je maar zelden water te geven. Hoe vaak je dat moet doen is afhankelijk van de grootte van de cactus. In het algemeen is het raadzaam om cactussen eens per 4 tot 6 weken in één keer veel water te geven, maar pas als de grond volledig is uitgedroogd. Pas goed echter goed op voor waterverzadiging. Omdat cactussen het water in hun weefsels opslaan, is het beter om een keer minder dan te vaak water te geven. Als je een cactus doorlopend water geeft, kan de plant in de vochtige grond gaan rotten en uiteindelijk afsterven.

Bemesting

De gebruikelijke meststoffen voor potplanten stimuleren cactussen tot een overmatige, ongezonde lengtegroei. Voeg daarom van maart tot en met oktober iedere 2 tot 4 weken een speciale cactusmeststof op basis van kalium toe aan het gietwater.

Maatregelen in de winter

Tijdens de rustfase in de winter kan je de hoeveelheden meststof en water nog verder omlaag brengen. Daarnaast is in deze periode een ruimte met een wat lagere temperatuur beter.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.