Handige tips voor een eeuwig leven
Enkel licht, lucht en liefde? Cactussen behoren tot de meest onderhoudsvriendelijke kamerplanten ter wereld. Toch heeft zelfs deze droogtebestendige plant een beetje aandacht nodig voor een gezonde ontwikkeling. In dit artikel ontdek je hoe je in een vroeg stadium kan herkennen wanneer er iets mis is met je groene huisgenoot en hoe de ideale verzorging van je cactus eruitziet - van de juiste standplaats, water geven en bemesten tot verzorging tijdens de winter.
Cactussen en vetplanten behoren tot de sterkste kamerplanten ter wereld - maar soms laten ze dat gewoon niet merken. Dit komt omdat de stofwisseling van deze droogtebestendige planten extreem traag is en je je vaak pas na weken of maanden realiseert dat er iets mis is gegaan met hun verzorging. Maar maak je geen zorgen : met onze verzorgingstips blijven jouw cactussen gespaard!
Tip 1
Cactussen hebben verschillende behoeften, afhankelijk van hun herkomst. Een cactus uit een droge woestijn heeft minder voedingsstoffen en water nodig dan een cactus uit een regio met een gematigd klimaat. Als kamerplanten houden de meeste cactussen van warme locaties met veel licht. Omdat cactussen zich binnenshuis erg op hun gemak voelen op droge plekken, vormt de warme verwarmingslucht over het algemeen geen probleem. Anderzijds raden we je af om je plant in een vochtige badkamer te zetten. Kamercactussen kunnen ook niet goed tegen tocht, dus kies een beschut plekje uit.
In de zomer doen cactussen het buiten ook erg goed. Een zonnige plek op een patio of balkon is ideaal zolang de nachttemperaturen niet onder de tien graden komen. Bloembakken zijn bijvoorbeeld geschikt om cactussen buiten aan te planten. Als je besluit om ze in de vollegrond aan te planten, moet de grond idealiter licht zuur zijn. Het is ook belangrijk dat de plek overdekt is en beschermd tegen regen, want cactussen hebben het over het algemeen liever te droog dan te vochtig.
In tegenstelling tot het cliché van de winterharde woestijnbewoner, verdragen sommige cactussoorten geen felle middagzon. Gelukkig is er een eenvoudige regel die je kunt gebruiken om de perfecte plek voor je cactus te vinden : hoe lichter de groene kleur van je cactus, hoe beter hij warmte en zon verdraagt, terwijl donkergroene exemplaren zich vooral thuis voelen aan oost- of westgeoriënteerde ramen. Maar ook hier geldt : uitzonderingen bevestigen de regel. Als je een nieuwe cactus of vetplant koopt, is het heel belangrijk om de informatie op het etiket te volgen om verbranding en lichtgebrek te voorkomen.
Tip 2
Na verloop van tijd vullen de wortels van de cactussen de grond in de pot, die hierdoor compact kan worden. Het is daarom belangrijk om cactussen regelmatig te verpotten in een vers substraat. De diameter van de nieuwe pot moet een paar centimeter groter zijn dan de vorige. Omdat cactussen langzaam groeien, kun je ze ongeveer elke twee tot vijf jaar verpotten. Je zult merken dat je cactus een grotere pot nodig heeft als hij dreigt om te vallen of als de wortels uit de drainagegaten beginnen te groeien. De beste tijd om te verpotten is in de lente of herfst. Tuinhandschoenen worden aanbevolen om verwondingen door stekels of doornen te voorkomen.
We raden je aan om speciale aandacht te besteden aan de keuze van een geschikt substraat. Er zijn maar weinig planten waarvoor de keuze van de verkeerde grond zo een grote impact heeft op de gezondheid van de plant als voor cactussen.
Bij het verpotten van je cactussen kun je daarom het beste een speciaal substraat voor cactussen en vetplanten gebruiken, zoals COMPO SANA Potgrond Cactussen & Vetplanten. De luchtige structuur met hoogwaardig kwartszand biedt de optimale basis voor een gezonde groei van uw cactussen. Dankzij een geïntegreerde startmeststof voorziet de potgrond je planten tot acht weken lang van alle belangrijke voedingsstoffen.
Je stekelige huisgenoten zullen zich net zo thuis voelen in een cactus- en vetplantengranulaat van fijn puimsteen. Het voordeel : de fijne korrels hebben uitstekende drainage-eigenschappen, waardoor het water goed wordt afgevoerd. Dit betekent dat het er niet alleen decoratief uitziet, maar ook waterverzadiging en schimmelvorming voorkomt. COMPO Bio Granuplant is geschikt om te vermengen met cactuspotgrond, maar ook als plantsubstraat.
Tip 3
Droogte is geen probleem voor de winterharde cactussen - integendeel : het is beter om lange intervallen tussen het water geven te plannen, omdat de vetplanten water kunnen opslaan in hun stengels. Dit maakt ze uiterst spaarzame planten. Het is daarom beter om te weinig water te geven dan te veel. Regenwater of kalkarm leidingwater is hiervoor bijzonder geschikt. Vermijd koste wat kost permanent vochtige grond, want dit kan leiden tot wortelrot.
Als woestijnplanten zijn cactussen gewend aan zeldzame maar hevige regenbuien. Het is daarom beter om de planten één keer grondig water te geven en dan te wachten tot het substraat weer helemaal droog is. Overtollig water in de schotel moet altijd worden weggegoten na het water geven om te voorkomen dat de planten vastlopen. Terwijl grote planten om de vier tot zes weken water nodig hebben, geven kleinere cactussen graag vaker water omdat ze een kleiner wortelstelsel ontwikkelen en minder water kunnen opslaan. In de winter kun je het beste zo min mogelijk water geven, omdat de cactussen dan in een rustfase zijn.
Je kunt je cactussen ook onderdompelen in water in plaats van water te geven, net als bij orchideeën. Om dit te doen, plaats je de bloempot en de cactus in een emmer water totdat de grond volledig verzadigd is. Laat de cactus vervolgens goed uitlekken voordat je hem terugzet. Nog meer tips over het water geven van je cactus vind je in het artikel “Vetplanten correct water geven”.
Tip 4
Hoewel cactussen binnenshuis heel gemakkelijk te verzorgen zijn, worden de voedingsstoffen in de beperkte grond van de bloempot op een gegeven moment opgebruikt. Een tekort aan voedingsstoffen is verraderlijk voor langzaam groeiende planten, omdat het vaak te laat is om de plant te helpen zodra het aan de buitenkant zichtbaar wordt.
Om je favoriete cactussen op de lange termijn gezond en krachtig te houden, hebben ze tijdens het groeiseizoen regelmatig voedingsstoffen nodig. Gebruik een speciale cactusmeststof zoals COMPO Vloeibare Meststof Cactussen & Vetplanten. De kaliumrijke meststof zorgt voor een sterke, compacte groei en ondersteunt optimaal de waterretentie en weerstand van woestijnplanten. Voeg de cactusmeststof van maart tot oktober om de drie weken toe aan het gietwater. Volg daarbij nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op. Tijdens de rustperiode van november tot februari hoeft niet bemest te worden.
Tip 5
Als je geen genoeg kan krijgen van je mooie cactussen, kun je ze gemakkelijk vermeerderen met stekken. Snijd hiervoor een sterke scheut van de plant met een scherp, schoon mes en laat de stek een paar dagen drogen op een warme plek. Je kan de stek vervolgens in een kleine pot gevuld met potgrond voor cactussen en vetplanten plaatsen. Druk de aarde lichtjes aan en geef het stekje spaarzaam water. Na een paar weken zullen de eerste wortels zich vormen en kun je genieten van een nieuwe plant.
Tip 6
De meeste cactusplanten gaan na het einde van hun zomerse groeifase in winterslaap. Dit komt omdat ze in hun natuurlijke omgeving in de woestijn gewend zijn om na de hete zomermaanden een paar koude maanden te overleven, waarin ze op krachten kunnen komen. Terwijl sommige cactussoorten het hele jaar door op hun warme, lichte plek in huis kunnen blijven, blijven andere cactussen tijdens hun winterslaap liever op een koele plek. Dit zijn bijvoorbeeld de kerstcactus, de tepelcactus (Mammillaria) en de Rebutia.
Plaats de vetplanten van september of oktober tot februari op een koele, bij voorkeur lichtrijke plek. Door de winterslaap op een koele plek kunnen de cactussen de volgende lente prachtig bloeien. Temperaturen van 5 tot 15°C, die vaak heersen in een vorstvrije kas of een onverwarmd trappenhuis, zijn hiervoor ideaal. Je kunt tijdens de winter volledig stoppen met water geven.
Tip 7
Cactussen zijn robuuste planten, maar ze kunnen ook aangetast worden door ziekten en plagen. Veel voorkomende problemen zijn wortelrot en schimmelinfecties veroorzaakt door te veel vocht en slechte drainage. Om dit te voorkomen, moet je cactussen slechts spaarzaam water geven en ze planten in een goed gedraineerd substraat met voldoende drainage.
De meest voorkomende plagen op cactussen zijn wolluizen en schildluizen. Deze kunnen zich goed verstoppen onder het vilt van de cactus en zijn vaak moeilijk op te sporen. Kleine, bruinachtige bultjes op de scheuten van de cactus duiden op een besmetting met schildluizen. Spintmijten, die zichtbaar zijn door fijne webben, kunnen ook voorkomen op de cactus. Om bladluizen en spint een halt toe te roepen, kun je een natuurlijk gewasbeschermingsmiddel gebruiken. Besproei hiervoor de aangetaste delen van de plant grondig met het product en herhaal het proces indien nodig. Zorg ervoor dat je cactussen na gebruik van het bestrijdingsmiddel niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen of direct zonlicht. Nuttige insecten zoals lieveheersbeestjeslarven of gaasvliegen kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte.
Standplaats : lichtrijke, warme en droge plaats - geen tocht, geen hoge luchtvochtigheid
Verpotten : om de 2 tot 5 jaar in de lente of in de herfst
Substraat : een licht zure potgrond of plantgranulaat uit puimsteenkorrels
Begieten : niet te vaak, enkel als het substraat is uitgedroogd - amper in de winter
Bemesten : van maart tot oktober om de drie weken met een specifieke meststof voor cactussen en vetplanten
Vermeerderen : via stekken
Overwinteren : afhankelijk van de soort op een koele plaats om de bloeikracht te bevorderen
Ziekten : een goede drainage voorkomt wortelrot en schimmelinfecties
Insecten : natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen helpen tegen vb. wolluizen, schildluizen en spint
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De ideale verzorgingsproducten