Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Kerstcactus (Schlumbergera)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Hoog

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
woonkamer en wintertuin
Planthoogte:
20 tot 40 cm
Bloemkleur:
geel, oranje, root, roze, wit

Correct planten

Lidcactus planten

Standplaats

Zoals de meeste cactussoorten staat ook de Kerstcactus (ook wel Lidcactus of Schlumbergera genoemd) het liefst op een lichtrijke plaats. Vermijd echter direct zonlicht zodat de bladeren niet verbranden. De ideale temperatuur voor de kerstcactus bedraagt 20 tot 23 graden. Daardoor is een plaats binnen in de woning het beste. In de zomer kan je de plant op een half-schaduwrijk plekje op het terras plaatsen.

Om zeker te zijn dat je kerstcactus ook tijdens de kerstperiode bloeit, plaats je hem in september gedurende zes tot acht weken op een koele locatie (rond de 15°C is perfect) met maximaal negen uur lichtinval. Reden daarvoor is dat de kerstcactus behoort tot de zogenaamde kortedagplanten en hij een koudere, donkere standplaats nodig heeft om zich voor te bereiden op de bloei.

Aanplanten

Voor cactussen zijn vooral doorlatende, minerale bodem en een licht zure potgrond ideaal. Een speciale cactuspotgrond voldoet aan deze eisen en is daarom ideaal voor je kerstcactus.

In tegenstellig tot veel andere cactussoorten groeit de kerstcactus vrij snel. Hij kan tot 40 cm hoog en 40 cm breed worden. Verpot je kerstcactus daarom elke twee jaar. De nieuwe pot mag echter niet te groot zijn aangezien de fijne wortels liever compact groeien. Als vuistregel geldt dat de nieuwe pot ongeveer 20% groter moet zijn dan de kluit (niet groter dan de plant zelf !)

 

Vermeerderen

Je kan de kerstcactus vermeerderen via bladstekjes. Draai daarom afzonderlijke plantendelen af en plaats die in een nieuwe pot. Stop het bladstekje zo in de pot zodat hij vanzelf rechtop blijft staan. Geef het stekje vooral in het begin regelmatig water en houd de potgrond steeds vochtig. De ideale periode om je kerstcactus te vermeerderen is het voorjaar.

Het ideale duo

De kerstcactus (Schlumbergera) is nauw verwant aan de paascactus (Hatiora). Ze stellen zeer vergelijkbare eisen wat betreft standplaats en verzorging. Ze vormen een goed duo en bloeien in de winter en in de lente.

Correct verzorgen

Kerstcactus verzorgen

Water geven

Net als bij andere cactussoorten heeft de kerstcactus zelden water nodig. Zorg er dus altijd voor dat de bovenste laag potgrond volledig is opgedroogd alvorens terug te begieten. Omdat de kerstcactus afkomstig is uit het Braziliaanse regenwoud, is een hoge luchtvochtigheid heel gunstig. Besproei hem daarom regelmatig met wat kalkvrij water.

Tijdens de rustperiode (in september en oktober) heeft je kerstcactus in zijn koele en donkere ruimte minder water nodig. Een gietbeurt om de twee tot drie weken is dan voldoende. Zodra de eerste knoppen verschijnen en je de kerstcactus terug op zijn vertrouwde plekje plaatst, kan je hem vaker water geven.

Bemesting

Cactussen hebben niet veel water nodig. Eén maal bemesten per maand (dus om de vier weken) met een aangepaste cactusmeststof is voldoende. Tijdens de rust- en bloeifase tussen september en februari wordt de kerstcactus niet bemest.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :