Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Tomatenzaden oogsten

Stap voor stap naar je eigen tomatenzaden

Tomatenzaden oogsten

Heb jij een tomatenplant in de tuin of op je balkon waarvan je de vruchten ontzettend lekker vindt en waarvan je ook volgend jaar wilt genieten? Hieronder ontdek je hoe je eenvoudig tomatenzaden uit je vers geoogste tomaten kan halen.

Tomatenzaden uit eigen kweek halen

In de tuin, in de serre of op het balkon - tomaten behoren tot de populairste groenteplanten. Misschien komt dat ook door de grote verscheidenheid aan tomatenvariëteiten? Van vleestomaten over suikerzoete kerstomaten tot fruitig-zure soorten, elke tomatenliefhebber vindt er zijn gading.

Heb je je lievelingssoort al gevonden en wil je die volgend jaar opnieuw kweken? Dan kan je gemakkelijk je eigen tomatenzaden oogsten. Dit lukt echter niet met elke tomatensoort. Onderaan de pagina ontdek je welke variëteiten bijzonder geschikt zijn. Maar eerst vertellen we jou wanneer en hoe je de tomatenzaden kan oogsten.

Wanneer kan je tomatenzaden oogsten?

Tomaten worden - afhankelijk van de tomatensoort, de regio en het weer - geoogst vanaf juli. Als je je tomaten in de serre kweekt, kan je al een paar weken vroeger oogsten. Om tomatenzaden te oogsten, kies je bij voorkeur voor heel rijpe en misschien zelfs overrijpe tomaten. Zo ben je zeker dat de zaden volledig zijn ontwikkeld. Afhankelijk van de grootte en de behoefte kies je één tot vier tomaten uit waaruit je de tomatenzaden kan oogsten.

Stap voor stap naar eigen tomatenzaden

Hoe kan je tomatenzaden oogsten?

  1. compo image

    1

    Stap 1

    Pluk een heel rijpe tomaat en snijd die met behulp van een mes in twee stukken.

  2. compo image

    2

    Stap 2

    Gebruik een lepel om de zaadjes van de tomaat te schrapen. Om het meeste vruchtvlees te verwijderen, houd je de zaden eerst in een zeef onder stromend water.

  3. compo image

    3

    Stap 3

    Omdat stromend water alleen niet voldoende is om het vruchtvlees rond de zaden te verwijderen, plaats je de zaden vervolgens een tot twee dagen in een bakje met lauw water.

compo image

Je bent er bijna!

De laatste stap

Na ongeveer twee dagen is de laag van de zaden afgepeld - dit merk je aan het licht melkachtig verkleurde water. Daarin drijft het roze vruchtvlees boven de zaadjes die op de bodem van het bakje liggen. Nu moet je snel handelen want de zaden mogen niet te lang onbeschermd in het water blijven.

Doe de zaden terug in de zeef en houd deze onder stromend water om ze nog een allerlaatste keer te spoelen voordat ze worden gedroogd. Leg de zaden vervolgens op een velletje keukenpapier te drogen. Vermijd daarbij dat ze op elkaar liggen. Laat ze goed drogen en bewaar ze vervolgens in een ondoorzichtige zak tot volgend jaar.

Wanneer het snel moet gaan

Tomatenzaden oogsten

Vind je de bovenstaande procedure net iets te omslachtig? Dan kan je proberen om enkele stappen over te slaan en de zaden direct - met hun vruchtvlees - op een keukenpapier laten drogen. Sommige tuinliefhebbers geven hieraan de voorkeur omdat deze veel handiger is en de kiemkracht van de zaden slechts in geringe mate wordt beperkt door het vruchtvlees. Als je genoeg tomatenzaden oogst, kan je volgend jaar dus toch uitkijken naar enkele kiemplantjes!

Droog, koel en donker

Tomatenzaden bewaren

De zaden kunnen bijzonder lang bewaard worden als ze luchtdicht worden verpakt. Gebruik bij voorkeur een kiemvrije, ondoorzichtige verpakking die de zaden beschermt tegen invloeden van buitenaf. Mocht het nodig zijn, kan je de zaden in papieren zakjes bewaren. Dit kan er echter voor zorgen dat er uiteindelijk minder zaden zullen ontkiemen. Tot slot nog een kleine tip : noteer op de pakjes met een stift de datum waarop je de zaden hebt geoogst en om welke tomatensoort het gaat.

Eenmaal de zaadjes goed zijn verpakt, bewaar je ze best op een droge, koele en donkere plaats.

compo image

Vers geoogst - direct gezaaid!

Kan je verse tomatenzaadjes uitzaaien?

In principe kunnen tomatenzaden direct worden gezaaid nadat ze uit de tomaat zijn geschraapt. Er wordt ook gezegd dat je complete tomatenschijfjes in een pot met potgrond kan begraven. Nadat je de potgrond goed hebt bevochtigd, zullen de eerste zaailingen al snel hun weg door de grond banen. Deze methode kan succesvol zijn maar de kiemvoorwaarden voor de zaadjes zijn niet zo optimaal en het stekken van de plantjes zal ook wat omslachtiger zijn.

Voor diegenen die tomatenzaden uit eigen oogst willen halen, is deze 'lifehack' helemaal niet relevant. In de zomer, wanneer je eindelijk de eerste tomaten kan oogsten, is de zaaiperiode voor tomaten namelijk al voorbij. In plaats daarvan raden we je aan om de zaden schoon te maken en te drogen - zoals beschreven hierboven - zodat je ze tot volgend jaar kan bewaren. Vanaf eind februari/begin maart kan je opnieuw zaaien!

Tomatenzaden oogsten : zaadvaste tomaten of hybride tomaten?

Zoals je hebt gemerkt, kan je tomatenzaden vrij gemakkelijk zelf oogsten. Toch zijn er enkele verschillen tussen de vele tomatensoorten. Voor de vermeerdering zijn vooral oude rassen zoals 'Berner Rose', 'Noire de Crimée' of 'Moneymaker' geschikt. Het voordeel van zaadvaste tomatenrassen is dat wanneer ze zichzelf bestuiven, er geen nieuwe genen worden toegevoegd die de nieuwe plant zouden kunnen beïnvloeden. Bij het zaaien van zaadvaste tomaten kan je er als tomatenliefhebber dus vrij zeker van zijn dat je krijgt wat je verwacht.

Bij hybriderassen ziet het er echter een beetje anders uit. Hybride tomatenplanten zijn een kruising van twee verschillende rassen die de eigenschappen van beide planten combineert. Zo kenmerkt het ene ras zich bijvoorbeeld door een hoge vitaliteit terwijl het andere ras bijzonder smaakvolle tomaten produceert. Het resultaat is een vitale tomatenplant met extreem smaakvolle vruchten. Dergelijke tomatenrassen staan bekend onder de noemer "F1-Hybride". Ze zijn heel belangrijk voor de landbouw want door het gecontroleerd kruisen van verschillende planten is het mogelijk om rassen te kweken die vitaler zijn en meer weerstand hebben. Dit kan de kans op bijvoorbeeld misoogsten of op het gebruik van pesticiden verkleinen. Bovendien zijn de vruchten van F1-hybriden vaak langer houdbaar. Net daarom worden voornamelijk dit type tomaten in de supermarkt aangeboden.

Op boerenmarkten of bij sommige tuinbezitters vind je vaak zaadresistente, oude rassen terug die geschikt zijn voor vermeerdering. Er zijn ook ruilsites waar je je eigen zaden kunt ruilen voor andere rassen - daar kom je af en toe minder bekende, oude soorten tegen.

Kan je F1-hybride tomatenrassen vermeerderen?

Heb je overheerlijke tomaten ontdekt in je supermarkt? Dan kan je nog steeds proberen om de zaden te oogsten. Want ook al gaat het om F1-hybriden, je kan ze net zo goed vermeerderen als zaadvaste tomaten. In de zomer kan je echter verrast worden omdat de kans groot is dat de tomaten lichte afwijkingen vertonen.

Leuk geschenkidee

Als je oude tomatensoorten in de tuin kweekt, zijn de geoogste zaden ideaal als klein cadeau voor tuinliefhebbers in je buurt!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :