compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Rozen
 6. Rozen in potten en kuipen planten

Rozen in potten en kuipen aanplanten

Ook als je geen tuin hebt, kan je toch genieten van bloeiende rozen. Bepaalde rozensoorten doen het namelijk ook heel goed in een pot of kuip op het terras of balkon. Rozen voelen zich het beste op een zonnige standplaats waar de lucht vrij kan circuleren. Om meerdere jaren van een rozenplant in een pot of kuip te kunnen genieten, moet je haar af en toe verpotten. Ontdek hier waar je bij het planten en verpotten van rozen op moet letten.

Waarop moet je letten bij rozen in potten en kuipen?

Rozen die uitlopers vormen en hoge struikrozen zijn niet geschikt als pot- of kuiproos, omdat ze te groot worden. Vaak bereiken rozen in potten slechts een derde of de helft van hun maximale hoogte. Vooral meermaals bloeiende en aangenaam ruikende rozen zijn populair in potten. Als onderbeplanting bij rozen zijn eenjarige vaste planten geschikt. Hanggeraniums zijn niet geschikt als buren in dezelfde pot, omdat die veel voedingsstoffen nodig hebben en dan een concurrentiestrijd met de rozenplant aangaan. 

Stap voor stap

Rozen planten en verpotten

 1. compo image

  1

  De pot voorbereiden

  Voor wateropslag en om waterverzadiging te voorkomen, leg je eerst een 3 tot 4 cm dikke drainagelaag van hydrokorrels of potscherven op de bodem van de pot. Om te verhinderen dat water en aarde zich vermengen, leg je een waterdoorlatend vlies op de drainagelaag. Doe vervolgens wat rozenaarde in de pot.

 2. compo image

  2

  De plant in de pot zetten

  Zet nu de rozenplant in de pot. Let er bij het in de pot zetten op dat je de wortels niet ombuigt. Vul de rest van de pot met rozenaarde. Laat 1 tot 2 cm onder de rand vrij om een gietrand te creëren.

 3. compo image

  3

  De roos water geven en verzorgen

  Tenslotte begiet je de grond rondom de roos goed en bemest je deze indien nodig. Als de rozenplant na 2 jaar de pot volledig doorworteld heeft, moet je haar verpotten. Als het door ruimtegebrek niet mogelijk is de roos in een grotere pot of kuip verpotten, haal je de plant met aardekluit en al uit de oude pot. Haal de aarde van de wortels af, snoei de dikke wortels terug, snoei de takken terug tot ca. 10 cm lengte en plant de roos met verse rozenaarde terug in dezelfde pot.

Deze rozen zijn geschikt voor pot of kuip

RozensoortBloemkleur

'Bonica'

roze

'Rosarium Uetersen'
dieproze
'Margaret Merill'
wit
'Winchester Cathedral'
wit
'Golden Celebration'
goud-geel
'Schloss Glückburg'
geel
compo image

Portret van de roos

In ons plantenportret vind je tips en handigheidjes voor de juiste verzorging van je rozen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.