compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Rozemarijn drogen - zo werkt het

Rozemarijn drogen - zo werkt het

Rozemarijn is een van de populairste keukenkruiden - en dat is heel terecht. De zurig-kruidige smaak past bij tal van gerechten en geeft ze net dat beetje extra. Je kan het kruid zowel vers als gedroogd gebruiken. Omdat rozemarijn bij het drogen een bijzonder intens aroma ontwikkelt, willen we je in dit artikel kennis laten maken met de verschillende manieren om rozemarijn te drogen.

compo image

Wanneer moet je rozemarijn oogsten om te drogen?

Het juiste tijdstip is cruciaal voor de pittige smaak van gedroogde rozemarijn. Snijd het kruid het beste in de late ochtend als de zon schijnt. Bij bewolkt weer kan je vroeger oogsten. Omdat rozemarijn voor verdere verwerking mooi droog moet zijn, oogst je het kruid het beste pas als het een paar dagen niet heeft geregend. Dit voorkomt de vorming van schimmel.

compo image

Rozemarijn correct oogsten om te drogen

Om rozemarijn te laten drogen, snijd je best complete scheuten af. Gebruik hiervoor een scherp mes of een schaar. Snijd ongeveer 1/3 tot 2/3 van de takken af zonder de naalden te pletten. Zorg ervoor dat je alleen gezonde twijgen van het keukenkruid oogst of beschadigde delen van de plant achteraf verwijdert. Om de volle smaak te krijgen, is het belangrijk dat je de rozemarijn niet wast voordat je hem droogt. Je kunt het vuil er gewoon van afschudden.

Wat is de beste manier om rozemarijn te drogen?

Als je rozemarijn wilt drogen, kan je dat op verschillende manieren doen. De snelste manier is in de microgolfoven, maar rozemarijn kan ook goed in de oven of in de droogoven worden gedroogd. Het is daarbij belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 40°C. De veiligste manier om rozemarijn te drogen is aan de lucht.

compo image

Rozemarijn aan de lucht drogen - de veilige methode

De gemakkelijkste manier is om rozemarijn aan de lucht te drogen. Hiervoor kan je de afgesneden rozemarijntakjes met een touwtje bij elkaar binden. Het is beter om de takjes in verschillende bundels te verdelen in plaats van ze allemaal samen te binden. Zo kan de lucht beter circuleren, zal de rozemarijn sneller drogen en zal het kruid minder snel beschimmelen. Hang de bundels ondersteboven op een droge, warme plaats bij een temperatuur van 20 tot 30°C.

Zorg ervoor dat de kamer zo donker mogelijk is. Direct zonlicht zorgt er namelijk voor dat de groene kleur vervaagt en het aroma verdampt. Normaal gezien duurt het 3 tot 4 dagen tot de rozemarijn compleet is opgedroogd, afhankelijk van de ruimte. Dit zal je merken aan het feit dat de takken breken en de naalden ritselen.

Rozemarijn in de microgolf drogen

Naast tijm en oregano is rozemarijn één van de kruiden die je gemakkelijk in de microgolfoven kan drogen. Het is vooral belangrijk om de temperatuur op te volgen. Leg de rozemarijntakjes op keukenpapier en plaats die op een lage temperatuur in de microgolf. Om ervoor te zorgen dat het kruid niet te heet wordt en zijn aroma niet verliest, wordt het kruid eerst gedurende 30 seconden verwarmd en controleer je vervolgens hoe goed de takjes zijn opgedroogd. Hier geldt hetzelfde : het kruid is droog als de takjes breken. Verwarm de rozemarijn in de microgolfoven tot de takjes niet meer gebogen kunnen worden.

compo image

Rozemarijn in de oven drogen

Als je geen donkere, warme kamer ter beschikking hebt om rozemarijn aan de lucht te laten drogen, dan kan je het kruid in de oven drogen. De afgesneden takken worden op een bakplaat met bakpapier gelegd. Zorg ervoor dat de rozemarijn voldoende ruimte op het papier heeft en dat de warme lucht kan circuleren. Verwarm de oven voor op 35 tot maximaal 40°C hetelucht - de bakplaat kan dan op de bovenrail worden geplaatst. Laat de ovendeur op een kier staan zodat het vocht kan ontsnappen. Na twee tot vier uur is de rozemarijn klaar. Om de takken gelijkmatig te laten drogen, moeten ze één maal per uur worden gedraaid.

Rozemarijn in de droogoven drogen

Als je een droogoven hebt, kan je deze gebruiken om rozemarijn te drogen. Om dit te doen, worden de gesneden stengels op de droogvellen geplaatst. De stengels mogen dicht bij elkaar liggen maar elkaar niet overlappen. De kruiden moeten na drie tot vier uur droog zijn. Ook hier moet je tussendoor de kruiden regelmatig controleren. Pas als de rozemarijn helemaal droog is, mogen nieuwe stengels worden toegevoegd zodat de reeds gedroogde stengels niet weer in contact komen met vocht.

Gedroogde rozemarijn correct bewaren

Nadat de gedroogde rozemarijn is afgekoeld - afhankelijk van de methode - kan je het kruid in potten opvullen. Om te vermijden dat de takjes opnieuw aan vocht worden blootgesteld en hun aroma verliezen, moeten ze luchtdicht en donker verpakt worden. Op die manier kan je de gedroogde rozemarijn tot wel 2 jaar lang bewaren. Zelfs als je de stengels niet gebruikt tijdens het koken, moet je de complete takken bewaren zodat het aroma behouden blijft. Pas als je de rozemarijn wilt gebruiken om je gerechten te kruiden, mag je de naalden verwijderen en fijnhakken.

compo image

Gedroogde rozemarijn vermalen

Voor veel gerechten is het voldoende om de rozemarijnnaalden gewoon te verkruimelen. Wil je het gedroogde kruid echter fijnmalen, dan kan je het fijnhakken met een keukenrobot met hakmolenopzetstuk. Je kan ook een vijzel gebruiken - afhankelijk van de hoeveelheid rozemarijn is de keukenrobot zeker een eenvoudigere optie. De fijne kruiden kan je dan bijvoorbeeld gebruiken voor een heerlijke rozemarijnthee.

compo image

Gedroogde rozemarijn - enkele tips

Naast een rustgevende thee kan je gedroogde rozemarijn ook gebruiken voor kruidenzout of een aromatische olie.

  • Kruidenzout : maal de naalden en het grofkorrelige zout in een blender of vijzel. Giet het mengsel vervolgens in een glas en gebruik het om gerechten te kruiden.
  • Kruidenolie : leg de takjes rozemarijn in een bakje met wat grof zeezout en peperkorrels en vul het bakje met olijfolie. De takjes moeten compleet ondergedompeld zijn in olie om schimmelvorming te voorkomen. Zet de olie vervolgens twee tot drie weken op een donkere, niet te warme plaats en schud hem regelmatig. Je kan de olie in een verse pot zeven. Je kan de olie ook inclusief takjes gebruiken, maar zodra de takjes niet meer met olie worden bedekt, moeten ze verwijderd worden zodat ze niet beschimmelen.

De olie en het kruidenzout zijn natuurlijk ook geschikt als geschenk. Daarnaast smaakt de gedroogde rozemarijn ook heerlijk als topping op bijvoorbeeld aardappelen of een hartige 'tarte flambée' (Flammkuchen).

Lekker gebak met rozemarijn

Het scherpe rozemarijnaroma is niet alleen heel geschikt bij hartige gerechten, maar werkt ook goed in zoete koekjes. We laten je zien hoe je gemakkelijk de heerlijke koekjes bakt.

Ontdek het recept

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.