Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Echte salie

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
groenteperk, terras, serre, balkon, binnenshuis
Planthoogte:
max. 60 cm
Bloemkleur:
wit, roze, violet, blauw

Correct planten

Salie planten

Standplaats

Salie hoort tot de muntfamilie en is een van de belangrijkste geneeskrachtige planten. Salie wordt voornamelijk opgedeeld in twee hoofdgroepen, echte salie en siersalie. De eerste soort wordt voor consumptie en als medicinaal kruid gebruikt, de tweede vormt een prachtige blikvanger in je bloemperk maar ook een rijke voedselbron voor bijen. Ook echte salie vormt tussen mei en augustus lange (voornamelijk paarse) bloemen die aantrekkelijk zijn voor de stuifmeelverzamelaars in je tuin.

Salie is een mediterrane plant uit Noord-Afrika. Logischerwijze heeft de plant een warme en zonnige plek nodig. Kan je je plant dit niet bieden? Geen zorgen, ze is ook tevreden met een half-schaduwrijk plekje, zolang het er maar warm genoeg is. Terrassen en balkons zijn dus ideaal, maar ook plekjes tegen een huismuur die in de zomer warmte afstraalt.

Salie zelf zaaien

Salie kan je vanaf mei direct in de vollegrond zaaien, maar vaak is het beter om voor te zaaien op een beschutte plek. Zaaien op de keukenvensterbank of in een serre kan je al vanaf maart. Omdat salie tot de lichtkiemers behoort, mogen de zaden enkel licht aangedrukt worden op de potgrond maar niet met potgrond bedekt worden. In het begin zijn de zaden heel gevoelig : ze hebben naast voldoende licht een temperatuur nodig van 16 tot 20°C. Om ze vochtig te houden, kan je de zaden besproeien met behulp van een handspray.

Na de IJsheiligen (midden mei) zijn die kiemplantjes sterk genoeg en kunnen ze naar het bloemperk of in een pot op het balkon of terras verhuizen. Natuurlijk kan je ook jonge plantjes in het tuincentrum aankopen. Die moet je direct na de aankoop verpotten omdat de ruimte in de pot te krap is voor de wortelen.

Voorgezaaide salie planten

Terwijl siersalie al in het voorjaar kan aangeplant worden, moet je bij echte salie wachten tot midden mei. Je kan salie gemakkelijk samen planten met andere mediterrane kruiden zoals basilicum, oregano, rozemarijn en tijm. In een moestuinbak maakt salie zich vooral in de buurt van slaplanten nuttig - met haar intensieve geur en harige bladeren houdt ze slakken uit de buurt. Kies bij de aanplanting voor een aangepaste potgrond voor mediterrane planten. Deze heeft een doorlatende structuur en bevat wat meer kalk - ideaal voor alle mediterrane planten!

Omdat salie heel snel groeit, moet de plant in een bloembak of bloempot jaarlijks verpot worden. Op dat moment kan je eveneens van de gelegenheid gebruik maken om de plant te delen en de stukken uit te delen aan vrienden en familie.

Correct verzorgen

Salie verzorgen

Water geven

Geef je salieplant 1 maal per week water. Bij sterk zonlicht kan het vooral bij planten in potten nodig zijn om meerdere malen per week te begieten. De vuistregel : liever te weinig water dan ze teveel - controleer vóór het begieten dus zeker of de potgrond al volledig uitgedroogd is.

Salie bemesten

Salie heeft niet zo veel voedingsstoffen nodig. Vooral in de beperkte hoeveelheid potgrond in een bloempot is een regelmatige bemestingsbeurt nodig voor een gezonde groei. Voeg om de twee tot vier weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toe. Hiervoor kan je zowel meststoffen voor kruiden als voor mediterrane planten gebruiken.

Bladeren en bloemen oogsten

Salie kan je het ganse jaar door oogsten. Vooral tijdens de bloeiperiode is het aroma heel intens. Je kan individuele blaadjes plukken of meerdere stengels afsnijden. Hang de stengels ondersteboven en laat ze drogen. Salie is ideaal om Italiaanse gerechten op smaak te brengen maar kan ook met boter verwerkt worden tot een lekker sausje.

Ook de bloemen van je salieplant kunnen geconsumeerd worden. Wacht om de bloemen te oogsten tot ze zich geopend hebben. Je kan de bloemen gebruiken om dessertjes te decoreren, om een saus op smaak te brengen of om saliethee te bereiden.

Pluk de bloemen pas wanneer je ze echt gaat gebruiken. De bloemen zijn namelijk heel moeilijk om te bewaren. Bovendien zijn saliebloemen een echte insectenmagneet en zo kan je je oogst met pollenverzamelaars delen.

Overwinteren / snoeien

Echte salie is normaliter winterhard. Bedek de grond vóór de vorst met wat bladeren of stro. Bij planten in potten kan je de pot inpakken in jute. Kleinere planten kan je natuurlijk ook op een lichtrijke plaats in het tuinhuis of in de garage plaatsen.

Vanaf midden februari begint salie te groeien. Dat is de ideale periode om de houtige plant te snoeien - dit kan tot een handbreedte tot boven de grond. Zo kan de plant al haar energie stoppen in de vorming van nieuwe takken en bladeren.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :