compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Plantenlabels uit boetseerklei maken

DIY-idee met boetseerklei

Maak je eigen plantenlabels

Heb je een grote tuin en wil je je eigen groenten, bloemen en kruiden zaaien, dan zijn plantenlabels ideaal om een overzicht te behouden. Je hoeft deze zelfs niet te kopen - je kan ze gemakkelijk zelf maken en je hebt er niet veel materiaal voor nodig!

compo image

Benodigdheden voor je DIY-project

Voor je zelfgemaakte plantenlabels heb je volgende materialen nodig :

 • Luchtdrogende boetseerklei
 • Verschillende bloemen, bladeren en takjes
 • Uitdrukvormpjes (alfabet)
 • Bakpapier of snijmat
 • Deegroller
 • Mes

Opgelet

In onbehandelde staat is boetseerklei niet bijzonder waterdicht. Als je het materiaal in de tuin wilt gebruiken, moet je de gemaakte plantenlabels behandelen met een impregneermiddel of een permanent spray.

Zo ga je te werk

Plantenlabels uit boetseerklei

 1. compo image

  1

  Boetseerklei uitrollen

  Om de plantenlabels te kunnen maken, moet je eerst de luchtdrogende boetseerklei in de kleur naar keuze op bakpapier uitrollen tot de klei enkele centimeters dik is.

 2. compo image

  2

  Plantenpatronen opdrukken

  Je kan je plantenlabels personaliseren met een patroon van bloemen, bladeren en takken. Verspreid de materialen op de boetseerklei en ga er met de deegroller overheen om een afdruk van het materiaal te maken.

 3. compo image

  3

  Plantenlabels uitsnijden

  In een volgende stap wordt de boetseerklei in verschillende reepjes tot plantenlabels gesneden. Deze moeten ongeveer 14 centimeter lang zijn. Om ervoor te zorgen dat de labels later stevig in de grond staan, raden we je aan om de onderste uiteinden af te snijden.

 4. compo image

  4

  Plantennamen vormen

  De allerlaatste stap is de belangrijkste : de naam moet op de plantenlabels komen. Hiervoor worden uitdrukvormpjes gebruikt. Je kan ze gebruiken om de namen van je groenten, kruiden of bloemen in de boetseerklei te drukken. Om de plantenlabels ook weersbestendig te maken, moeten je ze ongeveer 24 uur op bakpapier laten drogen.

compo image

Leuk geschenkidee

De plantenlabels uit boetseerklei kan je zowel in kleine kweekpotten in huis (bij het kweken van groenten in het voorjaar) als in bloemperken gebruiken om alles overzichtelijker te maken. Daarnaast zijn ze ook een leuk cadeau voor alle hobbytuiniers en diegenen die er een willen worden. Zo kan je met de juiste plantenlabels kruidenzaadjes in een pot weggeven. Deze DIY-plantenlabels zijn ook ideaal als je oude tomatensoorten kweekt : je kan de zaadjes recupereren en tuinliefhebbers blij maken met een potje voorzien van een zelfgemaakt plantenlabel.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.