compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. 5 kerstbloemen voor een bloeiende kerst

5 kerstbloemen voor een bloeiende kerst

Tijdens de kerstperiode genieten van prachtige bloemen? Dat kan! In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van bloeiekde kerstbloemen. We geven je ook graag een tip mee om ervoor te zorgen dat de kersentakken in bloei staan op 24 december.

Bloemen die kerststemming creëren

Nog even en kerst staat voor de deur. Peperkoek, kerstfilms, flikkerend kaarslicht - ze brengen ons allemaal in de juiste stemming! Eens het buiten donker en somber is, willen we het net binnenshuis gezellig maken. Ook kamerplanten dragen bij tot die gezelligheid. In dit artikel maak je kennis met vijf magische kerstbloemen die in de adventsperiode zorgen voor een bijzonder mooi kleuraccent.

compo image

1. Kerstster

Laten we beginnen met een klassieker : de kerstster (Euphorbia pulcherrima). Deze mooie kamerplant blijft ons jaar na jaar betoveren. Toch zijn het niet zozeer de bloemen die onze aandacht trekken, maar wel de gekleurde schutbladen. De bloemen vrij in feite klein en onopvallend. Rond de bloemen zijn schutbladen in stervorm gedrapeerd die jou meteen opvrolijken tijdens de sombere winterdagen. De rode kerststerren komen ongetwijfeld het vaakst voor, maar je vindt ze ook met crèmekleurige, witte of roze gekleurde schutbladen.

In heel wat supermarkten wordt de kerstster aan de ingang aangeboden. Toch moet je opletten : kerststerren die in de frisse tocht hebben gestaan (door deuren die regelmatig open- en dichtgaan bijvoorbeeld) zijn al zwaar beschadigd en sterven vaak enkele dagen na de aankoop. Koop daarom liever een kerstster die in een lichtrijke, verwarmde serre heeft gestaan en gezonde wortels heeft. Pak de plant goed in (vb. papier of fleece) alvorens ze meeneemt naar huis. Bij temperaturen onder 0°C wordt de plant bij voorkeur met de auto vervoerd. Ze kan namelijk geen verdragen.

Tip voor prachtig bloeiende kerststerren : de kerstster voelt zich helemaal thuis op een lichtrijke plek een temperatuur van ongeveer 20°C. Een zuidoost-georiënteerde vensterbank in de woonkamer is bijvoorbeeld ideaal. Voor het verluchten moet de plant echter in een beschutte hoek van de kamer worden geplaatst. De koude, frisse tocht die bij het ventileren de ruimte instroomt, kan uiteindelijk fataal zijn voor de plant.

compo image

2. Amaryllis

Ben je op zoek naar een echte blikvanger voor je keuken of je woonkamer? Dan is de Amaryllis (Hippeastrum-Vittatum hybride) met zijn grote, trechtervormige bloemen, de ideale kandidaat! Deze kerstbloem is beschikbaar in verschillende kleuren - van klassiek rood tot roze, oranje en geel tot puur wit. Tegenwoordig zijn er ook tweekleurige varianten te verkrijgen.

De Amaryllis is ook een populair kerstcadeau. De bloembol wordt dan in een gouden of roodkleurige glinsterende waxlaag gehuld. Het is zelfs mogelijk om op die waxlaag warme nieuwjaarswensen te drukken. Wil je weten hoe je jouw amaryllis in wax kan verzorgen en ervoor kan zorgen dat de plant volgend jaar opnieuw gaat bloeien? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Tip voor prachtig bloeiende Amarylissen : de bloembollen houden van een lichtrijke plaats bij een temperatuur van ongeveer 20°C. 's Nachts kunnen ze iets koelere temperaturen best verdragen. Bij te warme temperaturen zal de bloeitijd echter inkorten. Ook een verandering van plaats heeft een negatief effect op de bloei. Zodra de plant bloeit, mag je haar dus niet meer verplaatsen.

Amaryllis of ridderster?

De Amaryllis is eigenlijk botanisch ingedeeld bij het geslacht Hippeastrum en wordt daarom ook wel ridderster genoemd. Toch is de naam Amaryllis in de volksmond bewaard gebleven.

compo image

3. Kamerazalea

Kamerazalea's (Rhododendron simsii) openen hun talrijke bloemen net bij de aanvang van de adventstijd. Ze worden echter heel vaak verward met tuinazalea's, hoewel er enkele verschillen zijn. Zo zijn tuinazalea's winterhard en bloeien ze in de zomer, terwijl kamerazalea's pas in oktober beginnen bloeien. Afhankelijk van de variëteit kunnen kamerazalea's zelfs tot in mei bloeien. Daarnaast zijn kamerazalea's gevoelig voor vorst en moeten ze dus uiterlijk in het najaar naar binnen worden gehaald.

Tip voor prachtig bloeiende kamerazalea's : kamerazalea's houden van een warme, lichtrijke plek. Als je je planten echter tot in oktober buiten hebt laten staan, doe je er goed aan om ze geleidelijk aan te laten wennen aan de warme binnenlucht. Dit kan je doen door ze eerst op een iets koelere plek te plaatsen voordat ze naar de verwarmde woonkamer verhuist. Hierbij is een temperatuur van 15 tot 20°C ideaal. In tegenstelling tot ander winterbloeiers hebben kamerazalea's veel water nodig en moet je dus vaker water geven, zonder wateroverlast te creëren. Geef steeds water via de onderzetter en giet het resterende water na 30 minuten weg. Zo krijgt je plant de tijd om de benodigde hoeveelheid water op te nemen en gaan de wortels niet rotten.

compo image

4. Kalanchoë Blossfeldiana

De Kalanchoe blossfeldiana is een prachtige plant met talrijke gele, oranje, witte, roze of rode bloemen die het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is een typische kortedagplant : net zoals de kerstster bloeit ze pas eens de dagen korter worden en de nachten langer.

Tip voor prachtig bloeiende Kalanchoë's : de planten houden van een lichtrijke en vrij warme plaats zoals een vensterbank. Deze robuuste en onderhoudsvriendelijke plant bloeit meestal meerdere jaren. Om jaarlijks de bloei te stimuleren, is het zinvol om de plant dagelijks gedurende meer dan 15 uur op een verduisterde plek te plaatsen. Vanaf november heeft deze winterbloeier maximaal 9 uur licht per dag nodig. De rest van de dag moet hij bij een temperatuur van ongeveer 17°C in een lichtdoorlatend karton of in een kast worden geplaatst.

compo image

5. Kerstcactus

Naast de klassieke Amaryllis zorgen ook cactussen voor een gezellige kerstsfeer. Verschillende kerstcactussen (hybrides van de Schlumbergera) bloeien namelijk tijdens de eindejaarsperiode. De verschillende soorten kerstcactussen bloeien allemaal van november tot januari. Daarbij verschijnen rode, roze of witte bloemen. Eenmaal de knoppen verschijnen, is het belangrijk dat de planten niet meer worden verplaatst. Zo vermijd je dat de knoppen afvallen voordat ze open gaan door de verandering van lichtinval.

Tip voor een prachtig bloeiende cactus : net zoals de kerstster en de Kalanchoë zijn ook kerstcactussen kortedagplanten. Dat betekent dat ze pas knoppen vormen als de dagen vanaf half september korter worden en de gemiddelde dagtemperatuur zakt naar 10 tot 15°C. Een half-schaduwrijke plaats in een koele slaapkamer is dan ook ideaal voor de kerstcactus om de knopvorming in de herfst te stimuleren. Bij hogere temperaturen gaat de cactus pas bloeien als hij minder dan 10 uur daglicht krijgt. In dat geval kan je een kartonnen doos plaatsen over de plant. Meer informatie over de verzorging van de kerstcactus vind je in ons plantenportret.

Verzorgingstip voor kerstplanten

Zowel de kerstster als de kerstcactus houden niet van wateroverlast. Controleer steeds met je vinger of de bovenste laag grond nog vochtig aanvoelt. Als dit zo is, kan je weer water geven.

Bloeiende fruittakken tijdens de kerstperiode

Naast de vijf bovenstaande bloeiende kerstbloemen kan je je interieur ook versieren met enkele bloeiende fruittakken. Om ervoor te zorgen dat de takken bloeien rond 24 december, knip je ze uiterlijk op 4 december af. Kies takken met bijzonder veel knoppen zodat zich zoveel mogelijk bloemen kunnen vormen. Het is belangrijk dat de knoppen reeds blootgesteld zijn aan koude temperaturen (vb. vorst). Deze prikkel hebben ze nodig om te ontkiemen en te bloeien. Als er tot december geen vorst is geweest, kan je de takken een paar uur in de diepvriezer leggen om vorst na te bootsen.

De takken van onderstaande boomsoorten zijn geschikt als kerstversiering in de woonkamer :

  • Kers
  • Appel
  • Berk
  • Hazelnoot
  • Pruim
  • Vlierbes
  • Forsythia
  • Sleedoorn
  • Meidoorn

Opgelet : het water in de vaas moet dagelijks ververst worden!

compo image

Hulst, maretak, ... - de ideale kerstversiering

Naast bloeiende kerstplanten en takken van fruitbomen, kan je ook hulsttakjes gebruiken als kerstdecoratie. De combinatie van donkergroene bladeren en felrode besjes creëert een bijzondere kerstsfeer. Hulst wordt dan ook vaak gebruikt bij de vervaardiging van kerstkransen; net zoals eucalyptus. Ook maretak met zijn witte besjes is een klassieke decoratieve kerstplant. In films wordt heel vaak onder de maretak gekust - in dit artikel ontdek je alles over deze traditie.

Genieten van bloeiende tuinplanten tijdens de kerstperiode

Wil je niet alleen binnenshuis, maar ook in je bloemperk en op het balkon genieten van prachtig bloeiende winterbloemen? De keuze is groot : denk maar aan kerstrozen, winterviooltjes, knopheid of enkele winterharde camelia's. Kerstrozen (Helleborus niger) kunnen gedurende korte periode op een koele, lichtrijke plek in huis overleven. Omdat de kerstroos geen kamerplant is, mag deze periode echter niet te lang duren. Ten laatste wanneer de temperaturen opnieuw beginnen stijgen en de dagen langer worden, moet de kerstroos uitgeplant worden.

Ook bloeiende struiken zoals de Japanse toverhazelaar of de winterjasmijn zijn heel erg mooi tijdens de winterperiode.

Kerstroos voor tuin & balkon

Kerstrozen zijn klassieke winterbloeiers die zowel in de tuin als op het balkon kunnen worden geplaatst. De grote, stervormige, helderwitte bloemen doen je misschien zelfs denken aan kleine wintersterren. Ontdek er hier alles over.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.