compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. DIY-geschenk voor plantenfans : macramé plantenhouder

Stap voor stap

DIY-geschenk voor plantenliefhebbers : macramé plantenhouder

Het vermeerderen van je kamerplanten is niet alleen een goedkope en duurzame manier om je plantenfamilie uit te breiden, maar ook een geweldige kans om je vrienden en/of familie een plezier te doen! We tonen jou hoe je de kleine plantjes kan versieren met een zelfgemaakte macramé plantenhouder - een ideaal geschenk voor alle plantenliefhebbers!

compo image

Macramé bloempothouder voor stekplantjes

Voor de macramé bloempothouder heb je een tak of een mooi stuk drijfhout nodig. Je kan het hout gemakkelijk bewerken door met een mes de bast te verwijderen. Het hout kan je vervolgens behandelen met schuurpapier voor een zichtbare nerf.

Je kan kleine glaasjes of glazen vaasjes gebruiken om de stekplantjes en de nog niet bewortelde stekken in water te zetten. Als alternatief kan je oude inmaakpotten gebruiken - dit DIY-project is dus ideaal voor upcycling!

De potjes worden met behulp van individuele macramé-netjes aan de tak bevestigd, zodat als het ware een soort macramé-mobiel ontstaat. Voor elke plantenhouder heb je tien touwtjes nodig. We hebben gekozen voor plantenhouders van verschillende lengtes zodat het resultaat er wat gevarieerder uitziet dan wanneer de potjes allemaal op dezelfde hoogte hangen. Om te kunnen zien hoe de kleine plantjes hun eerste wortels vormen, mag de draad niet te dik zijn. Dit geldt vooral voor kleine glazen die kunnen bedekt worden door de macramé-knopen. In onze instructies worden vaasjes met een diameter van zes centimeter en macramédraad van drie millimeter dikte gebruikt.

Benodigdheden :

  • Een tak of een stuk drijfhout
  • Indien nodig schuurpapier en een mes
  • Glaasjes of vaasjes
  • Macramé-draad voor de lange bloempothouder : 4 x 2,50 meter ; 4 x 2 meter ; 2 x 0,5 meter
  • Macramé-draad voor de korte bloempothouder : 4 x 2,50 meter ; 4 x 1,50 meter ; 2 x 0,5 meter

Onze tip

Zodra de stekken voldoende wortels hebben gevormd om aangeplant te worden, kan je de glaasjes ofwel voor nieuwe stekplantjes gebruiken of ze omvormen tot vaasjes.

Zo wordt de macramé plantenhouder gemaakt

De ophanging - zo maak je een frivoliteknoop

  1. Knip de tien touwen op de gewenste lengte. Om je werk te vereenvoudigen kan je eerst de tak ophangen. Vervolgens moeten de touwen zo over de tak gelegd worden, dat de uiteinden van de touwen zich op dezelfde hoogte bevinden.
  2. Leg een koord om de lus zodat de gesloten kant naar beneden wijst.
  3. Wikkel nu de draadbundel tot de gewenste lengte.
  4. Rijg het uiteinde van het touw door de lus en trek alles bovenaan strak aan.
compo image

Schritt 1

compo image

Schritt 2

compo image

Schritt 3

compo image

Schritt 4

compo image

Schritt 5

Fijne draaiing - halve weitasknoop

  1. Bij macramé wordt een onderscheid gemaakt tussen werkdraden en vuldraden. De werkdraden zijn acht langere touwen, de vuldraden de kortere. Voor de tweede knoop worden de touwen in vier groepen ingedeeld zodat er steeds twee werkdraden met twee vuldraden worden verknoopt.
  2. Bij de halve weitasknoop liggen de werkdraden steeds aan de buitenkant en de vuldraden in het midden. In het begin wordt de linkse werkdraad over de twee vuldraden gelegd.
  3. De rechtse werkdraad wordt over de andere werkdraden gelegd en vervolgens achter de vuldraad gestopt en terug naar voor gehaald. Trek de knoop goed aan.
  4. Herhaal deze stap zo lang tot je de gewenste lengte bereikt hebt. Daarbij is het belangrijk dat de knoop steeds wordt gemaakt van dezelfde zijde. Enkel zo zal de knoop draaien en krijg je een spiraal. Voor een gelijkmatig resultaat mag je de vuldraden niet wisselen. Dit is vooral belangrijk bij dunne touwen. Bij dikkere touwen valt dit niet zo hard op. 
  5. De halve weitasknoop wordt met alle vier groepen geknoopt. Laat wat afstand vrij en knoop dan opnieuw een rij met halve weitasknopen. Let erop dat de knopen zich ongeveer op dezelfde hoogte bevinden. Om de eerste knoop goed vast te zetten, kan je een stuk karton tussen de beide rijen leggen. Met een beetje oefening lukt dit later ook zonder.
compo image

Schritt 1

compo image

Schritt 2

compo image

Schritt 3

compo image

Schritt 4

compo image

Schritt 5

Verbinding met gewone weitasknoop

  1. Om onderaan de bloempothanger ruimte te creëren voor het glas met de stekplant, moeten de touwen onderaan samengeknoopt worden.
  2. Breng het linkerkoord over de middenkoorden naar rechts en het rechterkoord onder de middenkoorden naar links.
  3. In de volgende stap doe je het net andersom : rechterkoord over de middenkoorden naar links en linkerkoord onder de middenkoorden naar rechts. Door af te wisselen zal er geen draaiing ontstaan.
  4. Bij de langere bloempothouders werden de vier trouwen van elke oorspronkelijke groep opnieuw tot vier gewone weitasknopen geknoopt, bij de kortere touwen wordt het uiteinde direct geknoopt.
  5. Ook bij de afwerking moeten gewone weitasknopen gemaakt worden. Bij de kortere bloempothouders wordt dicht onder de vorige geknoopt, bij de langere bloempothouders worden de touwen van twee groepen opnieuw met elkaar verbonden zodat een soort net ontstaat.
  6. Onder de laatste knoop wordt met een tweede korte band een frivoliteknoop gemaakt. Tot slot worden de tegenoverstaande touwen gewoon afgesneden en de uithangende banden op de gewenste lengte afgesneden.
compo image

Schritt 1

compo image

Schritt 2

compo image

Schritt 3

compo image

Schritt 4

compo image

Schritt 5

Onbegrensde mogelijkheden

Bij een macramé-bloempothouder kan je je creativiteit de vrije loop laten en er bijvoorbeeld houten parels in verwerken of de ophangdraden uitrafelen met een kam.

compo image

De juiste stekken

De glazen kunnen nu in hanging baskets worden geplaatst. Vul de vazen met een beetje water zodat de stekplantjes wortel kunnen schieten.

De ideale periode om kamerplanten te vermeerderen is in het voorjaar, voordat de kamerplanten weer uitlopen. Sommige kamerplanten kunnen echter ook in de winter worden vermeerderd zoals :

Deze vier kamerplanten kan je makkelijk via stekken vermeerderen en hebben geen problemen als ze worden ingekort tijdens de winter. Ze zijn dus ideaal voor een kleine macramé-bloempothanger voor kerst!

Als alternatief kan je ook uitlopers aanplanten. Hiervoor kies je een pot waarvan de bodem is bedekt met hydrokorrels. Voeg vervolgens een laagje potgrond toe. Belangrijk daarbij is dat er geen waterophopingen ontstaan omdat de glaasjes geen drainagegaten hebben.

Als je geen geschikte kamerplanten hebt, maar je weet dat de ontvanger van het geschenk een zelfgemaakte macramé bloempothanger kan gebruiken, dan kan je de kleine vaasjes of potjes gewoon opvullen met zelfgemaakte kerstkoekjes!

Kamerplanten vermeerderen

Wil je ontdekken hoe je je eigen groene jungle kan creëren? Ontdek dan in ons artikel hoe je je planten kan vermeerderen en waarop je daarbij moet letten.

Naar het artikel

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.